Genealogisch bestand Dick Nijborg » Willem I van Oranje-Nassau (1533-1584)

Persoonlijke gegevens Willem I van Oranje-Nassau 


Gezin van Willem I van Oranje-Nassau

(1) Hij is getrouwd met Anna van Egmond.

Zij zijn getrouwd op 8 juli 1551 te Buren, Buren, Gelderland, Nederland, hij was toen 18 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Eva Elinx.

Zij zijn getrouwd rond 1558.

geen wettelijk huwelijk, maar een buitenechtelijke verbintenis

Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Anna van Saksen Meissen.

Zij zijn getrouwd op 24 augustus 1561 te Leipzig, Duitsland, hij was toen 28 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):


Het echtpaar is in 1571 gescheiden.Bron 1


(4) Hij is getrouwd met Charlotte van Bourbon Montpensier.

Zij zijn getrouwd op 12 juli 1575 te Den Briel, Den Briel, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 42 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):


  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • (5) Hij is getrouwd met Louise de Coligny.

    Zij zijn getrouwd op 24 april 1583 te Antwerpen, Antwerpen, België, hij was toen 50 jaar oud.Bron 1


    Kind(eren):



    Notities over Willem I van Oranje-Nassau

    Graaf van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, prins van Oranje, heervan Breda, de Lek, Steenbergen, Sichem, Diest, Herstal, Grimbergen,Rumpst, Zundert, Gageldonk, Assche, burggraaf van Antwerpen enz. enz.
    Bijnaam: de zwijger

    Het liefdesleven van Willem van Oranje (1533-1584) was net zo vol en druk als de rest van zijn bestaan. Hij trouwde maar liefst vier keer.
    Anna van Egmond
    (1533-1558)

    Afkomst
    Rijke erfdochter. Dankzij haar enorme bruidsschat kon Willem van Oranje zich een van de invloedrijkste edelen van de Nederlanden noemen. Ze was de moeder van de oudste zoon en erfopvolger Filips Willem en dochter Maria.

    Politieke invloed
    ‘Ik heb u al eerder gezegd,’ schreef Willem van Oranje in 1555 aan Anna, ‘dat alles wat van mij is, ook van u is. Daarom heb ik de zorg over mijn zaken aan u toevertrouwd.’ Anna van Egmond beheerde de gezamenlijke bezittingen, terwijl Oranje in Frankrijk naam aan het maken was als veldheer in dienst van Karel V. Ze trad niet alleen op als zaakwaarnemer, maar ook als bemiddelaar tussen Oranje en haar eigen netwerk van hoge edelen. En als Oranje platzak was – zo’n beetje altijd – loste ze zijn schulden af.

    Verhouding met Willem
    Het huwelijk wordt vaak afgeschilderd als kalm en gelukkig, maar er waren ook spanningen. Anna vertrouwde Willem niet helemaal, en was allesbehalve blij met zijn veelvuldige afwezigheid. Anna stierf aan een slopende ziekte, waarschijnlijk tuberculose, toen ze 25 jaar oud was.

    Conflict
    Tegenstanders van Oranje verspreidden onder de Duitse adel het gerucht dat Anna was gestorven omdat Willem haar zo slecht had behandeld.

    Anna van Saksen
    (1544-1577)

    Afkomst
    Rijke erfdochter, dit keer met een Duitse achtergrond. Met haar jaloerse en opvliegende gedrag en alcoholverslaving maakte ze volgens de overlevering Oranje het leven onmogelijk. Ze had een affaire met Jan Rubens, de vader van de schilder. Ze was de moeder van de latere prins Maurits, Anna, Emilia en Christina (de laatste vermoedelijk van Rubens).

    Politieke invloed
    Trouwen met een lutherse vrouw terwijl je zelf een vazal bent van een streng katholieke vorst – het was vragen om moeilijkheden. En die kreeg Oranje. Anna was nauw verwant aan een aantal van de machtigste lutherse vorsten van het Heilige Roomse Rijk. Oranje voelde zich mede daardoor verplicht om zich steeds meer te verzetten tegen het strenge godsdienstbeleid van de katholieke Filips II. Of Anna hem daar zelf toe aanzette is onbekend.

    Verhouding met Willem
    Het toch al slechte huwelijk raakte onherstelbaar beschadigd toen uitkwam dat Anna overspel had gepleegd. Ze werd onder huisarrest geplaatst en zou de resterende zes jaar van haar leven niet meer vrijkomen. Tot haar trieste einde - ze stierf van uitputting in een dichtgemetselde kamer - bleef ze volhouden dat ze door Oranje en zijn familieleden tot haar gedrag en toenemende waanzin was gedreven.

    Conflict
    Anna voerde een jarenlange kruistocht om haar bruidsschat terug te krijgen van de Nassaus, die door de Opstand verloren was gegaan. Ze werd daarbij gesteund door haar machtige lutherse familie.

    Charlotte van Bourbon
    (1546/47-1582)

    Afkomst
    Katholieke non die het klooster ontvluchtte, zich bekeerde tot het calvinisme en trouwde met Oranje. Opofferingsgezind en godsvruchtig. Ze schonk Oranje vijf dochters in zes jaar tijd en stierf volgens de verhalen van uitputting omdat ze Oranje na een aanslag op zijn leven wekenlang had verzorgd.

    Politieke invloed
    Charlotte fungeerde als het godsdienstig geweten van Oranje – ze gaf hem veel adviezen. Ze beschikte over een uitgebreid protestants netwerk, dat ze gebruikte om de zaak van de Opstand te bevorderen.

    Verhouding met Willem
    Het huwelijk staat bekend als liefdevol. Dat de twee louter omwille van de liefde met elkaar trouwden, is waarschijnlijk een te romantische voorstelling van zaken. Oranje had wel degelijk iets te winnen bij het huwelijk: Charlotte de Bourbon was een protegé van de calvinistische keurvorst Frederik van de Palts, een machtige bondgenoot van Oranje.

    Conflict.
    Het huwelijk met Charlotte de Bourbon stuitte op veel weerstand. Er werd schande van gesproken dat Oranje hertrouwde terwijl Anna van Saksen nog leefde, al was hij van haar gescheiden. Bovendien was Charlotte Frans. Oranje en Charlotte begonnen een uitgebreid charmeoffensief om het beeld bij te stellen – en met succes.

    Louise de Coligny
    (1555-1620)

    Reputatie
    Edelvrouw van hoge Franse adel, treurende weduwe van maar liefst twee echtgenoten die een gewelddadige dood stierven omwille van het protestantisme. Ze was de moeder van Frederik Hendrik.

    Politieke invloed
    Na de dood van Oranje ontpopte Louise zich als ‘staatsvrouw’: ze was een begaafd diplomaat en bemiddelde tussen het Franse hof en de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Bedreven als ze was in dynastieke politiek wist ze voor een aantal van Oranjes dochters uit eerdere huwelijken gunstige huwelijken te sluiten die de banden tussen de Nassaus en andere protestantse dynastieën versterkten. Onderhield contacten met belangrijke remonstranten als Oldenbarnevelt en Uijttenbogaert.

    Verhouding met Willem
    Hoewel het huwelijk slechts een jaar duurde, was het redelijk gelukkig.

    Conflict
    Louises verhouding met stiefzoon Maurits, later de nieuwe prins van Oranje, was stroef. Nadat Maurits de kant had gekozen van de contraremonstranten verslechterde hun relatie nog meer. Vlak voor de executie van Johan van Oldenbarnevelt vroeg ze bij haar stiefzoon tevergeefs om gratie voor de raadpensionaris.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem I van Oranje-Nassau?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Willem I van Oranje-Nassau

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Willem I van Oranje-Nassau


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/geschiedenis/stadhouders
  2. https://www.koninklijkeverzamelingen.nl/stamboom

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was van 1515 tot 1555 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1533: Bron: Wikipedia
    • 25 januari » Hendrik VIII van Engeland trouwt Anna Boleyn, zijn tweede vrouw.
    • 30 maart » Thomas Cranmer wordt aartsbisschop van Canterbury.
    • 23 april » De Anglicaanse Kerk ontbindt het huwelijk tussen Catharina van Aragon en Hendrik VIII.
    • 4 mei » Willem van Oranje wordt gedoopt.
    • 11 juli » Koning Hendrik VIII van Engeland wordt geëxcommuniceerd.
    • 21 december » Hernando de Grijalva ontdekt de Revillagigedo Archipel.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Oranje-Nassau


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Dick Nijborg, "Genealogisch bestand Dick Nijborg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-dick-nijborg/I24121.php : benaderd 12 mei 2024), "Willem I van Oranje-Nassau (1533-1584)".