Genealogisch bestand Dick Nijborg » Bauke Wittes Oldenburger (1885-1959)

Persoonlijke gegevens Bauke Wittes Oldenburger 


Gezin van Bauke Wittes Oldenburger


Notities over Bauke Wittes Oldenburger

Om half vijf in de ochtend had veehouder Auke Hoekstra (60) met zijn zoon Gerben (30) de boerderij verlaten om te gaan melken op een stuk land niet ver van het bedrijf. Moeder Hoekstra was op dat moment alleen thuis. Toen Gerben een uur later terugkwam zag hij tot zijn verbazing de voordeur half open staan. Bovendien hoorde hij een vreemd grommelend geluid. De jongen stapte naar binnen en trof, vlak achter de deur, zijn moeder in een deerniswekkende toestand aan. De vrouw was waarschijnlijk met een mes vreselijk toegetakeld en had ernstige hoofdwonden. In de woonkamer bleek alles overhoop gehaald. Het kabinet was opengebroken en de inhoud van de laden lag overal op de vloer verspreid. Toen wachtmeester De Waard uit Buitenpost om negen uur op de plaats van de aanslag arriveerde, trof hij voor de boerderij een massa mensen aan. Het slachtoffer lag bewusteloos op bed; haar man stond er radeloos voor. Drie dagen zweefde Jantje Postmus nog tussen leven en dood. Op de morgen van de 28ste oktober kwam het eind.
Na verloop van enkele dagen hoorde de wachtmeester, dat twee jongemannen in de vroege morgenuren op de bewuste dag zich verdacht in de omgeving van Hoekstra's boerderij hadden opgehouden. Het bleken Andries van der Veen en Bauke Oldenburger, beiden 24 jaar en wonende op de heide van Surhuizum, te zijn. Deze mannen waren al vaker gestraft voor mishandeling, diefstal en verduistering. Nadat Andries en Bauke in de kraag werden gevat, was de belangrijkste ontdekking van de politie dat hun klompen precies pasten in de sporen in de drassige grond rond de boerderij. Maar beiden bleven ontkennen. Ze werden voorlopig opgesloten in de marechausseekazerne te Buitenpost. Uiteindelijk kwam er een bekentenis los, maar Andries zei, dat hij slechts op de uitkijk had gestaan en dat Bauke alleen binnen was geweest.
Bij verder onderzoek bleek dat Andries, geboren in de gevangenis te Groningen, als kind met zijn moeder wel eens bij de Hoekstra's aan de deur waren geweest om te gaan bedelen. Bauke had jaren geleden als knecht enige tijd gewerkt bij Auke Hoekstra. Verder werd het duidelijk, dat de beide jongemannen al twee jaar hadden rondgelopen met het plan van de beroving. Ze meenden gehoord te hebben dat er wel f. 60.000,-- viel te halen.
Tijdens het onderzoek bekenden Bauke en Andries nog een ander delict. Een etmaal voor de moordaanslag hadden ze moedwillig de polderdijk bij de Wijde Pet te Surhuisterveen doorgestoken. De dijk lag op het land van de veehouder Jan Hulshoff en Evert Wouda. Dat hadden ze gedaan om de arbeiders, die aan de dijk werkten (ook een broer van Andries) werkloos te maken. Zelf hadden ze immers ook geen werk en waarom die mannen dan wel?
Eén van de getuigen was Jeltje van der Veen (40), huisvrouw van R. de Wind. Zij verklaarde: "De moeder van Andries en mijn vader waren broeder en zuster. De moeder van Andries is ongehuwd". Zij vertelde verder dat Andries een week of drie voor het gebeurde bij haar man was gekomen en om diens revolver vroeg. "Wy wolle nei dat âlde wiif", had hij toen gezegd. "Bauke hat in dolkmes en dan hawwe wy beiden wat". En: "hja hawwe noch twa fette bargen en in fet keal. As 't jild er foar binnen is, moart it wêze". Bauke, zo getuigde de vrouw, zou de boerin doodsteken en Andries zou dan de centen zoeken.
De officier van justitie betoogde tijdens de rechtzaak onder meer in zijn requisitoir: "De beklaagden zijn niet opgetreden als mensen, maar als bandieten, als sluipmoordenaars. Voor hen zijn geen verzachtende omstandigheden. Ontzettend groot is het leed, dat ze aan het gezin Hoekstra hebben toegebracht". De eis was 18 jaar gevangenisstraf voor beiden. Conform de eis volgde de veroordeling (zie: RAF toegang 50-01 nr. 1019 351 d.d. 30-06-1910). Op 5 juli 1910 gingen hun straffen in en beiden kwamen in de gevangenis te Leeuwarden. Bauke Oldenburger verhuisde op 24-01-1912 naar het rijkskrankzinnigengesticht in Medemblik en vandaar op 04-01-1923 naar het rijkskrankzinnigengesticht in Eindhoven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bauke Wittes Oldenburger?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bauke Wittes Oldenburger

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Bauke Wittes Oldenburger

Voorouders (en nakomelingen) van Bauke Wittes Oldenburger


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Bauke Wittes Oldenburger



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Gemeente Eindhoven

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 juli 1885 lag rond de 21,3 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 68%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
    • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
    • 3 april » De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
    • 1 oktober » Het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnt.
    • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 21 april 1959 lag tussen -2.2 °C en 12,0 °C en was gemiddeld 5,6 °C. Er was 5,4 uur zonneschijn (38%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1959: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,3 miljoen inwoners.
    • 3 februari » Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper komen om bij een vliegtuigongeluk. Deze dag wordt bekend als "The day the music died" (De dag waarop de muziek stierf).
    • 17 februari » Een optreden in het Londense Covent Garden maakt de Australische sopraan Joan Sutherland op slag wereldberoemd.
    • 9 maart » Barbie, modepop van Mattel, wordt geïntroduceerd.
    • 10 maart » In Tibet begint een opstand tegen de Chinese overheersing die duizenden Tibetanen het leven zou kosten.
    • 17 maart » Bisschopswijding van Petrus Moors, Nederlands bisschop van Roermond, door aartsbisschop Bernardus Alfrink van Utrecht.
    • 19 april » In de Tsjechische stad Ostrava wordt voetbalstadion Bazaly officieel in gebruik genomen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Oldenburger


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Dick Nijborg, "Genealogisch bestand Dick Nijborg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-dick-nijborg/I1928.php : benaderd 15 mei 2024), "Bauke Wittes Oldenburger (1885-1959)".