Genealogieën A.C. van der Jagt en C. Baars » Georg Alstorf (1658-1741)

Persoonlijke gegevens Georg Alstorf 


Gezin van Georg Alstorf

Hij is getrouwd met Johanna Zaunslifer.

#BRON:Gens Nostra,jaargang XLVI, nov./dec. 1991,nr.11/12 met deel II van het overzicht van de afstammelingen van Karel de Grote. Zie blz. 211/531#

Zij zijn op 14 maart 1697 te Lutjegast (Gr) in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 28 maart 1697 te Lutjegast (Gr), hij was toen 39 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Georg Alstorf

Uit "Geschiedenis Lutjegast":
Een zoveel te gunstiger beeld (van Lutjegast) geeft de ambtsperiode van Ds. Georgius Alstorff. Hij was te Lutjegast van 1684 tot 1737. In 1684 kwam hij van Hoogkerk en in 1737 ging hij met emeritaat. In zijn tijd begon Lutjegast al een beetje op een dorp te gelijken. De vele attestaties die in Alstorff's dagen binnenkwamen zullen sterk bijgedragen hebben tot de lintbebouwing langs de oude “Lyckeweg”.
In totaal doopte hij in 37 jaar hier 473 kinderen; gemiddeld dus ca. 13 per jaar. Rekening houdend met een hoog cijfer voor de kindersterfte in die dagen, moeten vrijwel al zijn catechisanten hun geloofsbelijdenis hebben afgelegd. Dit aantal was per jaar gemiddeld 8,2. Toch zien we in zijn laatste jaren al het begin van de teruggang, doordat de band aan de kerk verzwakte.
De teruggang zette zich sterk voort onder zijn opvolgers, de predikanten Hagenauw en Brongers. Bij de eerste was het aantal belijdeniscatechisanten gedaald tot gemiddeld 2,3 per jaar en bij Bongers werd het met 0,6 al een min of meer sporadisch kerkelijk gebeuren.
Ds. Alstorff heeft de afnemende offervaardigheid al kunnen bespeuren en zijn mededeling in 1736, een jaar voor zijn afscheid, dat hij namelijk de bijbel altijd mee moest nemen van de pastorie naar de kerk en omgekeerd is er een simpel getuigenis van.
Het dorp telde nog lang een gering aantal huizen en weinig bewoners die niet in de landbouw werkten of gewerkt hadden. In 1730-1731 waren er 2 kremers, 2 wevers, 2 mulders, 1 schoenmaker, 1 stelmaker, 1 smid en 1 bakker.
bron: www.grootegast.nl <http://www.grootegast.nl>
Vanaf 1683 tot eind 1684 is hij predikant te Hoogkerk-Leegkerk. Daarna bedient hij de kerk te Lutjegast van 5 oktober 1684 tot 1737. Over hem staat in het boek "Gedenkboek van Stad en Lande": "Georgius Alstorphius, Wilh. fil., beroepen van Hoog- en Leegkerk, Emeritus verklaard in 1737, overleden in 1741". Op 14 maart 1697 trouwt hij met Johanna Zaunslifer. Hij woont dan al 13 jaar in Lutjegast. Op 28 november 1697 doet de predikant Ajoldus de Vrese zijn intrede in Grootegast-Doezum. Hij wordt dan ingezegend door de predikanten B. Reneman (Niehove), G. Alstorff (Lutjegast) en G. Coccius (Aduard). Op 4 september 1737 gaat dominee Alstorff met vervroegd emeritaat vanwege gezondheidsproblemen (" swackheit in de gang en memorie "). Tijdens zijn ambtsperiode breidt het aantal inwoners van Lutjegast zich steeds meer uit.
Gegevens verder deels ontleend aan Gens Nostra, jaargang XLVI, nov/dec 1991, nr.11/12 met deel II van het overzicht van de afstamelingen van Karel de Grote. Zie blz. 21/513

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Georg Alstorf?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Georg Alstorf

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Georg Alstorf

Georg Alstorf
1658-1741

1697

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. S1325
    2. S1326
    3. S1327

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1697: Bron: Wikipedia
      • 13 maart » Tayasal, het laatste vorstendom van de Itzá - Maya, wordt door de Spanjaarden veroverd.
      • 11 september » Slag bij Senta: Eugenius van Savoye verslaat de Ottomaanse Turken bij Senta.
      • 20 september » De Vrede van Rijswijk wordt getekend.
      • 2 december » St Paul's Cathedral (Londen) geopend.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Alstorf

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Alstorf.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Alstorf.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Alstorf (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    A.C. van der Jagt, "Genealogieën A.C. van der Jagt en C. Baars", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogieen-van-der-jagt-en-baars/I2300.php : benaderd 16 juni 2024), "Georg Alstorf (1658-1741)".