Genealogieën A.C. van der Jagt en C. Baars » Johannes van der Jagt (????-1813)

Persoonlijke gegevens Johannes van der Jagt 


Gezin van Johannes van der Jagt


Notities over Johannes van der Jagt

N.B.:Volgens overlevering zou Johannes' broer Jacobus van der Jagt (1792-1860) als soldaat de veldtocht van Napoleon naar Rusland hebben meegemaakt en daarvan ziek zijn teruggekeerd. Achteraf zou dit een ziekte zijn die hij al langer had en die erfelijk is. Deze ziekte, die zich bij mannen op latere leeftijd openbaart, is er de oorzaak van dat degenen die hem overerven kinderloos blijven. Inderdaad blijken er in deze genealogie bijna in elke volgende generatie een of meer van de mannelijke nakomelingen kinderloos te blijven. Jacobus was dat met negen kinderen bepaald niet. Nog afgezien daarvan wordt verder aan de juistheid van dit verhaal getwijfeld gelet op de periode waarover de Russische veldtocht van Napoleon zich heeft afgespeeld: aankomst van troep in Dantzig 1 juni 1812;.vertrek uit Wilna 16 juli 1812;bestorming Smolensko 16 augustus 1812; slag bij Borodino 7 september 1812; intocht in Moskou 14 september 1812; op de terugtocht Smolensko bereikt 9 november 1812;oversteek Djnepr en mars naar de Berezina 19 november 1812. Aannemende dat de tocht vooraf naar Danzig ook nog enige tijd geduurd heeft, is het hoogst onwaarschijnlijk dat dan uit Jacobus' huwelijk in februari 1813 dochter Elisabeth geboren is. Waarschijnlijker is het, dat dit verhaal betrekking heeft op Jacobus'broer Johannes, geboren in 1786, die op 16 mei 1813 in Amsterdam als garde-soldaat in een Frans militair hospitaal overlijdt.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes van der Jagt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes van der Jagt

Eva de Jongh
1731-1798

Johannes van der Jagt
????-1813


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 oktober 1785 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1785: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » Het eerste exemplaar van The Daily Universal Register (het latere The Times) wordt gepubliceerd.
      • 14 februari » Paus Pius VI creëert veertien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Imola Gregorio Barnaba Chiaramonti.
      • 23 mei » Uitvinding van de bifocale bril door Benjamin Franklin.
    • De temperatuur op 16 mei 1813 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1813: Bron: Wikipedia
      • 17 januari » De Brit Humphry Davy ontdekt de lichtboog.
      • 21 juni » Slag bij Vitória in Spanje. Arthur Wellesley overwint het Franse leger in Spanje.
      • 23 augustus » Slag bij Grossbeeren.
      • 30 augustus » De Slag bij Kulm vindt plaats tussen de Fransen en een geallieerd Oostenrijks-Russisch-Pruisisch leger.
      • 19 oktober » Napoleon lijdt in de Slag bij Leipzig een van zijn zwaarste nederlagen.
      • 29 december » Britse soldaten steken Buffalo (New York) in brand tijdens de Oorlog van 1812.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Jagt


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    A.C. van der Jagt, "Genealogieën A.C. van der Jagt en C. Baars", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogieen-van-der-jagt-en-baars/I169.php : benaderd 14 mei 2024), "Johannes van der Jagt (????-1813)".