Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt » Cornelis "Kees" Klijn (1885-1936)

Persoonlijke gegevens Cornelis "Kees" Klijn 

Bron 1

Gezin van Cornelis "Kees" Klijn

Hij is getrouwd met Johanna Maria de Bresser.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 3 mei 1910 te Udenhout, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Cornelis "Kees" Klijn

Bron: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-houtum/

Woonplaats(en): Udenhout, Oude Bosschebaan 11; Samen uitbaters van "de Rustende Jager" tot het overlijden van Kees in 1936, Marie bleef daarna alleen de uitbaatster en later met haar dochter Toos.
Historie:
Het verhaal van een succesvolle samenwerking tussen: 'De Rustende Jager' - Natuurmonumenten- Familie Klijn en -het Nationaal Park.
Toen Oma en Opa Klijn de Bresser in 1920 de Rustende Jager kochten om er samen met de kinderen te wonen en de kost te verdienen, was het een klein boerderijtje met een zijkamertje waar een borreltje of frisdrank geschonken kon worden aan de jagers of passanten die er even wilde rusten. Ruim tien jaar later in 1934 werd het boerderijcafeetje aan Natuurmonumenten verkocht omdat Opa Klijn op vijftig jarige leeftijd was overleden en Oma geld nodig had om het hoofd boven water te houden. En toen is dit verhaal pas echt begonnen. Want Oma M'rie Klijn, was zo slim geweest om aan de verkoop enkele voorwaarden te verbinden. Ten eerste ze zou er altijd mogen blijven wonen tot aan haar dood, en ten tweede haar enige zoon Jan Klijn moest in diens t van Natuurmonumenten mogen werken als bos-arbeider. Al snel daarna als boswachter in de Loonse en Drunense Duinen.
Dit werd de eerste samenwerking met de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
Het was een goede afspraak van oma M'rie want Jan bleef ruim 40 jaar in dienst van de Vereniging en zo vertelde hij toen 'ie met pensioen ging: "Ik ken iedere boom en elke kuil in het gebied". Zijn werk was zijn lust en zijn leven. Oma behaalde de gezegende leeftijd van 87 jaar en de laatste 25 jaren runde zij de Rustende Jager samen met haar jongste dochter Toos van Wiel-Klijn en haar man Piet. De tweede generatie was in de Rustende Jager begonnen. Zij bleven in het pand wonen tot een jaar na het sterven van Oma M'rie Klijn.
Aan het einde van de oorlog werd de Rustende Jager door de Duitsers in brand geschoten en na de oorlog weer terug gebouwd. De nieuwbouw kwam in landelijke stijl terug, boerderij-woonhuis annex café, waar de jagers een borreltje konden kopen, maar o ok de militairen die in de duinen op bivak waren. Het toerisme was toen nog niet zo in opkomst.
Toos en Piet van de Wiel hadden twee kinderen die geen belangstelling hadden om in de voetsporen van hun ouders verder te gaan, dus werd er in 1970 een nieuwe huurder gezocht door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Toen vader Jan dit ho orde informeerde hij eens bij dochter Nelly, en haar vriend Jo Pijnenburg of zij interesse hadden? Want zo zei hij: "Dan zou het niet in vreemde handen komen" Het was tenslotte al vijftig jaar zijn ouderlijk huis en hij zag daar niet graag 'buitens taanders' in wonen. Na wat vijven en zessen en contact met de vereniging werden Nelly en Jo in 1972 de nieuwe huurders van de Rustende Jager: De derde generatie.
Voordat Nelly en Jo de eerste borrel konden schenken onderging het pand een metamorfose. De stal werd café, het café werd woonkamer, alleen de nieuwe keuken kwam op dezelfde plaats
In die tijd, 1971-1972, werden de Loonse en Drunense Duinen intensief gebruikt als oefenterrein van de militairen. Menige soldaat die toen nog voor zijn lot in dienst moest is wel eens in de Loonse en Drunense Duinen op bivak geweest. De militairen waren dan ook voor het merendeel de klanten van de Rustende Jager. Tussen de oefeningen door werd er een rustpauze gehouden van een kwartier waarin men iets mocht drinken in het café. Het was dus zaak dat er snel gehandeld werd, men wilde iedere s oldaat van een flesje frisdrank of chocomel voorzien met een glacékoek of gevulde heer. Anders moesten ze, zonder hun honger of dorst gelest te hebben, het veld weer in. Met toeristen was het nog niet zo druk. De wegen waren nog lang niet overal go ed begaanbaar. Men moest nog zes dagen in de week werken en de dagjesmensen begonnen langzaamaan te komen. Doordat in de jaren '70-'80 de verbindingswegen verhard werden, was het café ook voor de toeristen beter bereikbaar. De duinen werd verboden gebied voor de militairen en dus moest men een andere klantenkring zien te krijgen. Gelukkig kwam de grijze golf op gang, mensen hadden meer vrij, gingen eerder met pensioen en gingen hun dagen op een andere manier invullen. Men ging meer fietsen e n wandelen en zocht daarbij de natuur op. Het werd drukker en drukker en niet alleen in de weekenden, maar alle dagen van de week zag men de toeristen komen en gaan.
Natuurmonumenten hadden intussen een beleid ontwikkeld om van het hele gebied één groot natuurgebied te maken, alle versnipperde stukjes bos werd door de Vereniging aangekocht om er tenslotte één groot aaneengesloten natuurpark van te maken. Men is daar al jaren mee bezig en nog is het niet helemaal voltooid maar men blijft er aan werken.
Ook door deze ontwikkelingen in het gewone leven werd het drukker en drukker in de duinen en daardoor ook bij de Rustende Jager. Jo en Nelly zagen het gebeuren, zij konden het niet meer met z'n tweeën runnen. Er werd hulp gezocht en zij zagen dat h et fietsen in opkomst was. Wilde je meegroeien dan moesten ze daar op inhaken. Wat ze dan ook deden, er werden een aantal dames- en herenfietsen gekocht en voortaan kon je bij de Rustende Jager een fiets huren om de duinen rond te gaan fietsen. Lat er zou de fietsverhuur nog flink uit gaan breiden.
Het beleid van Natuurmonumenten was gericht op fietspaden aanleggen, ruiterroutes creëren, herfstwandelingen werden georganiseerd o.l.v. boswachters en er kwam een mountain-bikeroute. Kortom, alles om de recreant van de duinen en de omgeving te lat en genieten.
Nelly en Jo haakten hierop in door niet alleen fietsen te verhuren maar ook kaarten van wandelroutes te verstrekken, en te zorgen dat de mountainbikers de kans kregen om hun sport binnen de duinen te beoefenen. Het gaat zelfs zo ver dat men een mou ntainbike kan huren en wanneer ze na de rit bemodderd terug komen, kunnen ze zich bij de Rustende Jager douchen. Door deze manier van samenwerking ontstond er een band tussen de bewoners van de Rustende Jager, en de Vereniging, eigenaar van het Nat ionaal Park de Loonse en Drunense Duinen, die voor een buitenstaander moeilijk te bevatten is. Deze samenwerking in al die jaren mag daarom gerust een succes genoemd worden.
Bij de wijziging van de Loonse en Drunense Duinen naar een Nationaal Park, is er samen met de horeca naar gestreefd om een zgn. parelsnoermix te laten ontstaan. Hierbij fungeren alle horecabedrijven rond het gebied als een bezoekerscentrum, waar je alle informatie en materiaal kunt verkrijgen i.v.m. het Nationaal Park. Tevens is het de poort naar het park. Bleef de Vereniging hun best doen om alle versnipperde stukjes van het natuurgebied terug te kopen, Nelly en Jo deden vooral hun best om de Rustende Jager die in 1934 door Oma aan de Vereniging was verkocht weer terug te kopen. Na 18 jaar huren deed deze gelegenheid zich voor en zo kwam in 1988 de Rustende Jager weer in handen van de familie Klijn.
Tot op de dag van vandaag beheren Jo en Nelly Pijnenburg De Rustende Jager.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis "Kees" Klijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis "Kees" Klijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Klijn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. RAT Geboorteregister 1885, archiefnummer 911, aktenummer 218, S41453
  2. RAT Overlijdensregister 1936, archiefnummer 920, aktenummer 18, S41457
  3. RAT Huwelijksregister 1910, archiefnummer 920, aktenummer 4, S41456

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 november 1885 lag rond de 3,4 °C. Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
    • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
    • 3 april » De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
    • 13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
    • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 3 mei 1910 lag tussen 1,4 °C en 12,1 °C en was gemiddeld 6,6 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 3,3 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
    • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
    • 3 maart » In New York wordt de Rockefeller Foundation tot bevordering van de wetenschap opgericht.
    • 11 april » Voetbalclubs Eendracht en NVV Nijmegen fuseren en vormen de Nijmegen Eendracht Combinatie, beter bekend als N.E.C.
    • 15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
    • 29 april » Theodore Roosevelt, op dat moment oud-president van de Verenigde Staten, brengt een bezoek aan Amsterdam.
    • 15 september » Theodor Wulf publiceert in Physikalische Zeitschrift over de door hem ontdekte kosmische straling.
  • De temperatuur op 30 maart 1936 lag tussen 10,3 °C en 15,3 °C en was gemiddeld 12,3 °C. Er was 1,2 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 5,8 uur zonneschijn (45%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1936: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,5 miljoen inwoners.
    • 15 februari » Hitler presenteert de Volkswagen.
    • 17 juli » Begin van de Spaanse Burgeroorlog met een muiterij in Marokko.
    • 14 augustus » Oprichting van de Georgische voetbalclub Lokomotivi Tbilisi.
    • 23 november » Het eerste nummer van het tijdschrift Life wordt uitgebracht.
    • 25 november » Duitsland en Japan sluiten het Anti-Kominternpact, dat voornamelijk gericht is tegen de Komintern (Communistische Internationale) en in het bijzonder tegen de Sovjet-Unie.
    • 12 december » De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Klijn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Klijn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Klijn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Klijn (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
HKK Loon op 't Sandt, "Genealogiebestand Heemkundekring Loon op 't Sandt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogiebestand-heemkundekring-loon-op-t-sandt/I48181.php : benaderd 19 juni 2024), "Cornelis "Kees" Klijn (1885-1936)".