Genealogiebestand Beldes » Elisabeth Cleeren (± 1560-1624)

Persoonlijke gegevens Elisabeth Cleeren 

  • Zij is geboren rond 1560 in Dessel.
    Waarschijnlijk had Elisabeth Cleeren nog broers en zussen en wel:
    Guilhelmus - Lambertus - Maria - Clara - Barbara en Lucia.
    (Na 1600 komt de naam Cleeren in Dessel niet meer voor.)
  • Ze werd gedoopt.
    Geloof: RK
  • Woonachtig: Dessel, Blg.
  • Zij is overleden op 22 februari 1624 in Dessel.Bron 1
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 27 april 2020.

Gezin van Elisabeth Cleeren

Zij is getrouwd met Gualterus Belmans Bellens Bel.

"De Zelhemse en Desselse familie Bel"

Hoogeveen, 3 oktober 2003

In 1990 begon ik, met een duwtje in de rug van broer Ben: "Jij hebt de tijd, zoek nou eens even uit waar we vandaan komen", een onderzoek naar onze familie.
De gegevens van ons gezin in Boekelo, klompenmaker Carel Bel en Grada Ebbers met vier kinderen Harry, Willemien , Ben en Carel vanaf 1932 waren bekend.
Daarna ging de tocht naar het gemeentehuis in Doetinchem om van het gezin van kleermaker Herman Bel en Mina Dierssen, mijn grootouders, met de kinderen Carel, Evert, Sina en Mies de juiste geboorte-, trouw- en overlijdensgegevens te zoeken. Hierbij vond ik een doodgeboren eerste kind van het mannelijke geslacht, waarover ik nog nooit iets gehoord had. Dit gezin woonde vanaf 1900 tot circa 1955 aan de Varsseveldseweg 121 te Ambt-Doetinchem.
Ook vond ik daar nogal veel gegevens van andere families die rond die tijd daar woonden, o.a. de families Ebbers, Dierssen en Bulten. Voor de families Ebbers en Bulten heb ik veel gegevens overgenomen van mijn neef J.W (Jan) Hendriksen en deze aangevuld met de eigen vindingen.
Voor onze overgrootouders, timmerman Carel Bel en Sina Regelink, ging de tocht een aantal keren naar Zelhem, in het kelderarchief van het gemeentehuis naast de Ned. Herv. Kerk. Carel werkte samen met zijn vader Berend Hendrik Bel in de timmerwerkplaats in het dorp van Zelhem. Hier werd ook de broers Jan en Herman het vak van timmerman bijgebracht.
Carel en Sina woonden vanaf 1868 nabij de Varsseveldseweg te Ambt-Doetinchem dicht tegen de grens van Zelhem bij zijn schoonouders in, waar zeven zonen, Bernard Hendrik (timmerman), Berend (timmerman), Herman (kleermaker), Gerrit (landbouwer), Carel (timmerman), Derk (overleden 4 jaar), Lodewijk (timmerman) en één dochter Bernarda (Narda) geboren werden. Vader Carel overleed op 43-jarige leeftijd, in november 1885. Moeder Sina hertrouwde in 1891 met Tonny Helmink, weduwnaar van Dersken te Mebel, waarna nog twee halfbroers, Derk Hendrik Cornelis - en Antoon Hendrik Helmink geboren werden.
De daar voorgaande generatie, onze betovergrootouders, Berend Hendrik Bel (timmerman) en Hendrika Johanna Looman trouwden in 1833 en woonden bij de ouders Jan Bel en Johanna Rotman in. Berend Hendrik nam het timmerbedrijf van zijn vader Jan Bel over. Ze kregen twaalf kinderen waarvan zeven dochters en vijf zonen. De oudste zoon Jan (timmerman) huwde met Hendrika van der Loo en vestigde zich in Dieren. Een afstammeling hiervan, J.L.(Joop) Bel woont ook in Hoogeveen. De tweede zoon Carel bleef zoals hierboven beschreven bij vader in het bedrijf. De derde zoon Hendrik werd schoenmaker te Dieren, huwde met de weduwe Hendrika Grada Boom en woonde en werkte daarna in Zelhem als schoenmaker, ze kregen geen kinderen. De vierde zoon Herman (timmerman) emigreerde volgens de burgerlijke stand van Zelhem naar Noord Amerika, hiervan kon ik niets terug vinden. In 1870 deserteerde hij met vele andere militairen uit het gemobiliseerde leger. (Zie info persoonblad)
De vijfde zoon Bernard overleed toen hij zes maanden oud was. De zeven dochters huwden allen en woonden te Zelhem en Doetinchem, hiervan noem ik Hendrika Bel, zij huwde op 11-12-1863 met Jan Antony Klokman, hoofdonderwijzer in Zelhem en schrijver van een paar boeken, te weten;

Klokman, J.A., Schetsen en tafereelen uit den Achterhoek
(Doetinchem 1856). Het boek bevat beschrijvingen van zijn voettochten vanuit Zelhem naar onder andere Enschede, Arnhem, Winterswijk.

Klokman, J.A., Schetsen en novellen
(Doetinchem 1879). Dit postuum uitgegeven boek bevat vertellingen over het dagelijks leven in de Achterhoek op grond van zijn persoonlijke ervaringen.

De voorgaande generatie, "de timmerman van Zelhem", onze oudvader Jan Bel huwde in 1806 met Johanna (Janna) Rotman uit Brummen. Jan begon met een eigen timmerbedrijf in het dorp van Zelhem. In het gezin van Jan en Janna werden acht kinderen geboren, waarvan er drie jong overleden. Twee zonen en drie dochters huwden in volgorde van leeftijd: Johanna Megchelina, Hendrika, Berend Hendrik onze betovergrootvader, Gart Jan en Harmina. Nakomelingen van Gart Jan Bel, ook zelfstandig timmerman in Zelhem en eigenlijk concurrent van broer Berend Hendrik, wonen nu anno 2007 nog in en om Zelhem en in De Meern bij Utrecht (Gerrit Jan Bel is journalist-redacteur en medespeurder naar de familie Bel).
Terug naar Jan Bel. Hij is geboren op 30-07-1780 en heeft zijn vader, Migchiel, nauwelijks gekend. Deze overleed toen hij drie jaar oud was. Hij werd samen met zijn twee zussen Reintje, (geboren in 1776) en Maria Elisabeth, (geboren in 1782) opgevoed door moeder Hendrika van Til, dochter van Harmen van Til en Catarina Naafs. Met dit gezin van Til en de nakomelingen ervan, hebben de Bel familieleden enige generaties lang veel contact gehad.
Het heeft mij heel wat zoekwerk gekost om te vinden dat Joannes (Migchiel), zoon van Martinus Bel, van Roomse religie, "onder Retie" (België) is geboren en aldaar op 17-02-1731 (RK) is gedoopt met de naam Joannes, zoon van Martinus Bel en Barbara Van de Put.
Hij huwde op 31-12-1775 te Zelhem als Johannes Migchiel Bel met Hendrika van Til, gedoopt (NG) d.d. 07-12-1749 te Zelhem. Migchiel deed hierbij de kerkelijke gelofte Hendrica niet te hinderen bij de uitoefening van haar kerkelijke plichten en de kinderen uit dit huwelijk gereformeerd te zullen laten dopen en op te voeden. De (NG) Nederduits Gereformeerde kerk werd later de Nederlands Hervormde kerk.
Michiel overleed in 1783 in het voormalig Westfalen, waar hij werkende was. Zijn vrouw Hendrika bleef met drie kleine kinderen achter en huwde niet weer. Ze had het echter niet zo breed, als dagloonster en met wat steun van de kerk moest ze rond zien te komen.

De familie Bel in of onder Retie (België)

De twee daaraan voorafgaande generaties woonden in Werbeek-Hodonk, dat kerkelijk onder de RK parochie Retie viel. We beginnen met het gezin van: Martinus Bel en Barbara Van de Put, gehuwd op 29-01-1717 te Retie, waaruit vier dochters en één zoon Joannes, gedoopt op 17-02-1731 te Retie, werden geboren. Drie van de vier meisjes huwden. Van zoon Joannes is in Retie geen huwelijk te vinden en hij is waarschijnlijk omstreeks 1770 naar Zelhem getrokken en heeft daar werk gevonden, waarschijnlijk als timmermansknecht bij zijn toekomstige schoonvader Harmen van Til. Deze had in 1773 een "grote knecht" en een "kleine knecht" aan het werk.
De ouders van deze Martinus, Walterus Bel en Elisabeth Aerts, huwden op 02-06-1684 in Dessel. Zij woonden in Werbeek-Hodonk en lieten in Retie zeven kinderen dopen, twee meisjes en vijf jongens, van wie Martinus de oudste was. De jongste, Nicolaus, huwde op 03-06-1731 in Reusel - Bladel (Noord-Brabant) met de vermelding dat hij in Werbeek geboren was. Dit bleef een Rooms Katholieke familietak Bel, waarvan er momenteel, in 2007, nog een aantal rond Bladel en Reusel woondt. (Zie bestand Beldes en Bellen)
De grootvader van onze Joannes (Migchiel), Walterus Bel, gedoopt op 26-01-1662 te Dessel, was de jongste zoon van weer een Martinus Bellens (Bel) en van Elisabeth Sweerts. Zij huwden op 03-02-1638 in Dessel, waar zij hun zeven kinderen RK lieten dopen.

De families Belmans, Bellens of Bel in Dessel

Onze (Zelhemse) familienaam BEL is in Dessel ontstaan tussen 1624 - 1648 uit de namen Belmans en Bellens en wel ongeveer op de volgende manier:
Rond 1640 huwden er in Dessel drie jongens en twee meisjes in de volgende volgorde:
1 - Martinus Bellens met Elisabeth Sweerts d.d. 03-02-1638. Hieruit werden drie kinderen gedoopt als "Bellens" en vier, na 1646, als "Bel".
2 - Bartholomeus Bellens met Maria Meensel d.d. 05-03-1639. Hun enig kind werd als Joannes "Bellens" gedoopt voor 1646.
3 - Catharina Bellens met Adrianus Van Gompel d.d. 06-02-1641. Hieruit werd één dochter "Van Gompel" gedoopt.
4 - Joannes Bel met Ida Loots d.d. 26-05-1645. Hieruit werd één kind gedoopt als "Bellens" en na 1646 zeven kinderen als "Bel".
5 - Elisabeth Belmans met Jacobus Marien d.d. 28-10-1648. Hieruit werden drie dochters "Marien" gedoopt.
Bij het overlijden van broer en zus, Martinus Bellens en Catharina Bellens, resp. in 1678 en 1676, werd ook de naam "Bel" genoteerd.

Van deze vijf jongelui waren alleen van Joannes en van Elisabeth "geklapperde", d.w.z. uit het Latijn vertaalde, doopaktes te vinden:
22-04-1617 - Joannes - Laurentius Belmans en Martina Swinnen
22-07-1620 - Elisabeth - Laurentius Belmans en Martina Swinnen
26-04-1624 - Walterus - Laurentius Belmans en Martina Swinnen
(geen verdere gegevens van Walterus)

Dat Martinus Bellens, geboren circa 1613, bijna zeker uit dit zelfde gezin komt, kan nagegaan worden uit de naamgeving van zijn kinderen, in volgorde: Martina, Martina, Guilhelmus, Laurentius, Joannes, Catharina en Walterus. (Deze Martinus is voor "Bel - Zelhem" belangrijk, onze rechte stamlijn)
Op 9 mei 2004 kreeg ik via e-mail een kopie van een door de "tand des tijds" ernstig beschadigde doopakte in handen:

"??-02-1614 - Martinus z.v. ...entius Belmans en Martina ...nnen
Getuigen: Joannes ..?.. en Barbara Cleeren"

Ditzelfde geldt wat namen betreft in mindere mate ook voor Joannes Bel (Bellens), met de kinderen: Joannes, Martinus, Maria, Walterus, Laurentius, Godefridus, Anna en Elisabeth.
In dit gezin van Joannes was zoon Martinus de eerste dopeling die op 25-02-1649 de naam BEL kreeg. Hij werd pater en was 26 jaar lang rector aan de Latijnse school in Dessel tot zijn overlijden op 21-07-1700, tevens koster, organist, klokkenluider en ziekenbezoeker.
Voor Catharina en Bartholomeus Bellens was het moeilijker vast te stellen of zij tot dit gezin behoorden.
In het "geklapperde" doopbestand van Dessel zitten tussen januari 1608 en september 1617 korte en langere perioden met weinig of geen dopelingen. Het doopboek van Dessel is hier zodanig beschadigd, dat er weinig meer te lezen valt.
Het trouwbestand tussen juli 1600 en november 1613 heeft hetzelfde manco, waardoor een datum van het huwelijk tussen Laurentius Belmans en Martina Swinnen ook niet in dit bestand te vinden is. Wel zijn doopdata te vinden van beiden met de namen van de ouders en een broer van Laurentius, Nicolaus:
15-12-1582 - Martina - Hermanus Swinnen en Catharina Crols
03-02-1585 - Laurentius - Gualterus Bellens en Elisabeth NN
09-05-1587 - Nicolaus - Gualterus Belmans en Elisabeth Cleeren
Van dit laatst genoemde echtpaar Gualterus Bellens (Belmans) en Elisabeth Cleeren, beiden geboren circa 1560 en gehuwd circa 1584 was verder alleen een begraafakte van Elisabeth Cleeren te vinden op 22-02-1624. Hierin werd Gualterus Belmans als Walter Bel aangegeven.
De namen Belmans en Bellens werden in Dessel afwisselend toegepast en hieraan heeft waarschijnlijk de pastoor te Dessel tussen 1618 - 1664, Lambertus Vos van Mol, S.T.B.F., deken van district Geel 1653, die rond 1646 de scepter zwaaide een eind gemaakt door de namen Belmans en Bellens in Dessel te laten vervallen en deze te vervangen door de naam Bel.
Dit is in Geel en Mol niet gebeurd, hier bleven beide namen Belmans en Bellens na 1648 voortbestaan. Deze komen dan ook in België veel meer voor dan de naam Bel.
Met het noteren van de huwelijken begon men in Dessel op 06-07-1567 en van de dopelingen op 28-09-1575, of dit echter regelmatig gebeurde mag worden betwijfeld.

De eerst genoteerde (Bellens-Belmans-Bel) huwelijken te Dessel zijn:
Belmans Nicolaus X Heyns Maria 07-07-1573
Bellens Martinus X Van Huemel Anna 11-01-1575
Bellens Gerardus X Huysmans Maria 04-10-1575
Belmans Nicolaus X Ykens Catharina 19-02-1577
Bellens Adrianus X Aerts Catharina 28-09-1578
Bellens Nicolaus X Vaes Anna 13-08-1624
Bellens Martinus (1614) X Sweerts Elisabeth 03-02-1638, onze stamlijn
Bellens Barholomeus X Van Meensel Maria 05-03-1639
Bel Joannes X Loots Ida 26-04-1645
Bel Wilhelmus X Peeters Maria 29-01-1668
Bel Laurentius X Moelants Elisabeth 15-01-1681
Bel Walterus X Aerts Elisabeth 02-06-1684, onze stamlijn
Bel Laurentius X Janssen Elisabeth 23-11-1688

De eerst genoteerde vrouwelijke (Bellens-Belmans-Bel) huwelijken zijn:
Cuerens Egidius X Belmans Maria 15-11-1587
Curens Martinus X Belmans Dymna 11-06-1619
Wouts Martinus X Belmans Dympna 13-02-1628
Van Gompel Adrianus X Bellens Catharina 06-02-1641
Marien Jacobus X Belmans Elisabeth 28-10-1648
Govaerts Petrus X Belmans Engelberta 13-11-1649
Nijs Martinus X Bel Martina 29-01-1665
Claes Jacobus X Bel Catharina 13-01-1683
Van Gompel Martinus X Bel Catharina 11-11-1691

De eerst genoteerde dopelingen zijn:
05-04-1576 - Joanna - Bellens Nicolaus en Heyns Maria -
Getuigen; Moirkens Mathias en Van ..... Emeretiana
01-11-1577 - Adrianus - Belmans Nicolaus en Ykens Catharina -
Getuigen; Belmans Gerardus en Elens Maria
10-02-1583 - Elisabeth - Bellens Joannes en Vransen Waltrudis -
Getuigen; Van de Ven Henricus en Thommes Elisabeth
03-02-1585 - Laurentius - Bellens Gualterus en (NN) Elisabeth (voorvader)-
Getuigen; Van Gompel Joannes en Diericx Catharina
09-05-1587 - Nicolaus - Belmans Gualterus en Cleeren Elisabeth -
Getuigen; NN Henricus en Belmans Maria
??-02-1614 - Martinus - Bellens ...rentius en ...nnen Martina (voorvader)
Getuigen; NN Joannes en Cleeren Barbara
22-04-1617 - Joannes - Bellens Laurentius en Swinnen Martina -
Getuigen; De Peuter Cornelis en Van Gompel Anna
22-07-1620 - Elisabeth - Belmans Laurentius en Swinnen Martina -
Getuigen; Kers Hermannes en Van Gompel Maria
26-04-1624 - Walterus - Belmans Laurentius en Swinnen Martina
Getuigen; Kers Henricus en Van Gompel Heylwigis
De laatste zes tevens bekenden in dit familie onderzoek.

Verder waren er nog dopelingen van de families Belien, vanaf 26-04-1576 (ook na 1648), tot 15-09-1695. Ik kon echter geen verband vinden tussen deze Belien families en de Bellens - Belmans of Bel families.

Samenvatting van de familie BEL.

Ik ben zelf van mening dat de namen Belmans - Bellens en dus Bel oorspronkelijk wat te maken hebben met het gehucht "Bel", een parochie in het land van "Belle", later "Bell" en vanaf de twintigste eeuw met de naam "Bel". In het dorp stonden in 1435 drieentwintig huizen als een lint gebouwd langs een zandweg met circa 140 bewoners. Het is een heuvelachtig gebied van 1144,7 ha, met heide en paraboolvormige duinen, de "Capucienen - en de Asberg", een "Oase van Stilte en Rust", gelegen tussen de rivieren "De Grote Nete" ten zuiden met de daarop uitstromende "Molse Nete" aan de noordzijde.
Waarschijnlijk kwam er een jonge man uit Bel die zich vestigde in Mol of Dessel en aldaar de naam Belmans of Bellens meekreeg.
De oorsprong van deze namen kwam uit deze streek, waar tevens de grootste concentratie aanwezig was.

H.B.(Harry) Bel, * 10-12-1932 Boekelo (NL}
De Westmaden 15
7909 CR Hoogeveen.
Tel: 0528.262143
e-mail: (XXXXX@XXXX.XXX)

Zij zijn getrouwd rond 1584 te Dessel.Bron 2

Het gezin van: WOUTER BELMANS en LYSBETH CLEEREN.

Veel is er niet te vinden over dit gezin dat in Dessel woonde.

Er zijn volgens het doopboek van Dessel slechts twee zonen gedoopt n.l:

1. Laurentius (Laureys) als Bellens, * 03-02-1585.

2. Nicolaus (Claes) als Belmans, * 09-05-1587.

Een losbladige flodder, blad uit het Meetboek I van Dessel.
(Belasting vaststelling circa 1600)
(Zie kopie akte)

Met vermelding van het onroerend bezit van Wouter Bel en Lysbeth Cleeren.

Tekst onderste akte gelezen door Leo Hannes uit Mol.

Wouter belmans
Lysbet cleeren haer schuere 16 roy gebruyck (.?.) 3 st (?) 21 oort
haer lant aen die schuere 356
300 roy en getaxeert op 3 st 1 oort
12 11 st ?.?

9 ....
3 st 1 ort facit
Lant in die Strocken 3b ende getaxeert op ......
Haer bemdeken daerby groot 94 3 bl
Ende getaxeert op 2 ... facit 2 st 9
Heyde in block aen schiet ?.? 50 - 9
.................
.................
(De rest is onleesbaar)

(Leo Hannes)

Deze eigendommen had Elisabeth Cleeren waarschijnlijk van haar ouders geërfd.


Kind(eren):



Notities over Elisabeth Cleeren

zie Relatieblad

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elisabeth Cleeren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Elisabeth Cleeren

Elisabeth Cleeren
± 1560-1624

± 1584

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. (M. Brouwers) - (Zie kopie dig. akte), akte 2
    Begraafboek Dessel 1610 - 1635 pag.42 - akte 2

    "1624 - 22 feb. - Elisabeth cleeren echtgenote Walter bel."
    (uxor)
  2. Hiervan is geen akte te vinden.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Cleeren

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Cleeren.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Cleeren.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Cleeren (onder)zoekt.

De publicatie Genealogiebestand Beldes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
H.B. Bel, "Genealogiebestand Beldes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogiebestand-beldes/I400.php : benaderd 16 mei 2024), "Elisabeth Cleeren (± 1560-1624)".