Genealogie Kuipers » Reynder Templer (????-< 1577)

Persoonlijke gegevens Reynder Templer 

Bron 1

Gezin van Reynder Templer


Kind(eren):



Notities over Reynder Templer

(Research):Bij het Genealogische onderzoeken van de Familie Tempelaar is gebleken dat de achternaam op verschillende manieren is weergegeven Tempelar, Tempeler, Tempelers, Tempelaer e.d. Belangrijk en als uitgangspunt in het onderzoek is "wie is onze stamvader", dat daarbij de achternaam anders is, is wel interessant te noemen. Over de schrijfwijze van de achternaam in de stamboom zijn de volgende opmerkingen te maken: De meeste achternamen zijn afkomstig van een streek, dorp, beroep en / of daarvan samengesteld. De achternaam Tempelaar kan op verschillende manieren tot stand zijn gekomen. Tempel ( Godsdienstig gebouw ) en aar ( Nederlands riviertje in Rijnland, bloeiwijze, bovenste deel van de gras- en graanhalm, punt van een beitel of vijl waarop het handvat wordt bevestigd, er is een aar gesprongen in mijn oog ) of Tem`pe ( liefelijke landstreek ) en laar ( open plaats in het bos ).
Wetenschappers en onderzoekers geven aan dat het niet onwaarschijnlijk is dat de naam Tempelaar afkomstig is van de Tempeliers of een moleraar op de timpel. Zie Naamsverklaring Tempelaar , opgesteld door het P J. Meertens-Instituut, en de De Tempelers uit Aarle van drs. Frans Vlemmings.In mijn samenvatting Van Tempelier naar Tempelaar van Portugal naar Pootugaal is aangegeven hoe de Tempelier uit 1119 een voorvader zou kunnen zijn.
In het familiewapen en het zegel van Tempelaar is de leeuw weergegeven die door de Tempeliers is meegebracht van de Turken het symbool van moed, kracht en onversaagdheid. Op de zegel uit 1491 van Jan Tempeler zijn drie molenijzers waar te nemen.
Het onderzoek zouden we kunnen onderverdelen in vier delen waarbij de gegevens van de stamvaderen op verschillende manieren zijn te verzamelen.
1. tot 1300 moeten we blijven hopen op een aanknopingspunt in oude boeken of schriften.
2. van 1300 tot 1600 Het onderzoek in deze periode zal vooral zijn uit bronnen van; weeskamerboeken, staten van goed, boedelbeschrijvingen, archieven van de middeleeuwse ambachten, leenboeken, cijnsboeken, jaargetijdenboeken en renteboeken.
3. van 1600 tot 1800 is de stamboom van de familie Tempelaar vrijwel in kaart gebracht met de landverhuizingen , ze woonden vooral in Holland , aanvullingen en opmerkingen zijn hierop van harte welkom..
4. van 1800 tot heden zeer uitgebreid en nooit af, moeilijk door mij alleen bij te houden, en het lijkt daardoor een uit de hand gelopen hobby. De gegevens vanaf 1800 worden dan ook in het bestand opgenomen, mits deze worden aangedragen. Op de website in het otoboek zijn een aantal foto's te zien van familieleden uit Vlaardingen en Zwijndrecht , de mogelijkheid is om van uw familietak zelf een collage te maken en deze aan mij te zenden voor de website.
Als kind zijnde speelde ik met blokken, mijn vader bouwde en ik sloeg de toren om. Zo speelde ik met mijn kinderen en zo speel ik met mijn kleinkinderen. Zo leerde ik hoe belangrijk het is om de blokken zo te stapelen dat het een stevige toren kan worden. Zo bouwden de Egyptenaren hun piramide aan de rivier, hun Tempel aar, en bij de eerste piramide stortte het bovenste gedeelte in, omdat de hoek waaronder ze bouwden te klein was, door ervaring wijs geworden staan er nu nog piramides in Egypte. Bij het opbouwen van onze genealogische Tempel (stamboom) zijn alle steentjes verzameld en moest ik hier en daar vooralsnog een steen of een steentje zelf maken om de Tempel niet in te laten storten. In mijn Genealogie zal dan ook een aantal steentjes voor komen die niet correct zijn. Het is duidelijk dat het laatst gevonden of aangedragen steentje zal worden verwerkt waarbij de bron de doorslag zal geven. Eigenlijk is de enige manier om een stamboom te maken het exact overnemen van gegevens zonder een vorm van interpretatie, voor mij is dat een mooi streven maar op die manier had ik niet het resultaat gehad van heden.
Dick Tempelaar

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Reynder Templer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Reynder Templer

Voorouders (en nakomelingen) van Reynder Templer


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://tempelaar.cadicto.nl/Parentelen/Reynder%20TEMPLER.htm#1076515103http://tempelaar.cadicto.nl, http://tempelaar.cadicto.nl/Parentelen/Reynder%20TEMPLER.htm#1076515103, Dick Tempelaar
    Bronnen op datum

    1214 Oorkondeboek Noord-Brabant, dl.I. OBN, nr. 111.
    Hendrik I, hertog van Brabant, oorkondt dat Willem, graaf van Megen, en zijn zoon Diederik hun allodium te Rixtel hebben overgedragen aan de Tempeliers. .. interfuerunt enim Folbertus de Leda, Alardus de Drilla, Theodericus de Herlaer, Willemmus Vulpez, Gerardus de Gorle, Nycolaus frater ipsius, Walterus Bac et alii quam plures. Acta sunt hec apud Tilburg, anno incarnati Verbi MoCCoXIIIIo
    18-11-1289 Oorkondeboek Noord-Brabant, dl.I.OBN, nr.439
    Schepenen van 'sHertogenbosch oorkonden dat de "magister domus de Brake ordinis Templariorum" de "bona eiusdem domus in Ricstelle et in Hezebine sita cum edificiis, agris, terris, pratis, pascuis, censibus, censualibus, fyodalibus et aliis" in pacht heeft uitgegeven aan Amilius van Buscele, poorter van 'sHertogenbosch.
    04-09-1392
    Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch Authentieke kopie inv.nr. 164 f. 53v-54 199. feria quarta post diem Beati Egidii abbatis
    Hendrik, zoon van Michael, zoon van Jan Templeer senior van Boert, heeft voor schepenen van 's-Hertogenbosch beloofd te betalen aan Gijsbert, zoon van Rutger van Vlijmen:
    erfpacht uit goederen in Nuenen

    03-03-1396
    Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk bij Heusden, regesten, 1245 – 1631 225. Schepenen van Eindhoven, Wouter Jhanszn, Henrik Blake, Jhan Henrixzn en Henrik Henrixzn, oorkonden, dat Arnt Rutgerszn van der Lymbeke zich voor de richter en schepenen van Eindhoven heeft laten rechten vanwege een achterstallige pacht aan een stuk land de Bredeacker in de parochie van Nuenen, aan een akker de Halle en aan een beemd erbij de Stert aldaar, waarop Aernt voornoemd deze goederen verkocht heeft aan Jan Tempelair van Nuenen
    Kopie in perkamenten cartularium (inventarisnr 121) folio 83r

    07-03-1396
    Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk bij Heusden, regesten, 1245 – 1631 227. Schepenen van Eindhoven, Jhan Henricszn en Henrik Blake, oorkonden, dat Jan Tempelair van Nuenen, zoon van wijlen Jhan Tempelair, opgedragen heeft aan Aernt Rutgerszn van der Lymbeke een stuk land de Bredeacker in de parochie van Nuenen, een akker de Halle en een beemd erbij de Stert aldaar

    11-10-1419
    Commanderij Duitse Orde in Gemert, 1249 - 1795
    182. Ywarus de Kortenbach, landcommandeur balije Oudenbiezen, geeft, ten overstaan van schepenen van 's-Hertogenbosch, aan Gerard, natuurlijke zoon wijlen Gerard Steenbecker, van Helmond, goederen in Aarle in pacht:
    huis met grond en erf Een Geloekt, begrensd door erf abdij van Binderen en erf Wilhelm de Gent, ridder;
    perceel land op de Hijndert en 3 lopen land terzelfder plaatse;
    1 sester land voor erf goed Ten Einde;
    kamp land, begrensd door erven van voornoemde Wilhelm de Gent en van kinderen wijlen Thomas de Hoge;
    2 lopen land op Hagelkruis en perceel land ter zelfder plaatse, begrensd door erven kinderen van Johan van der Schaut en kinderen van voornoemde Thomas de Hoge, en nog perceel land ter zelfder plaatse, begrensd door erven van Adam de Lu en van kinderen wijlen Johan van Bruheze;
    perceel land op Elfkensdaal;
    1 malder zaailand de Elsakker op de Koppel en aldaar nog 1sester land, begrensd door erven van de kerk van Aarle en van Johan Tempeler;
    1 loop land Kloetken;
    Datering 1419-10-11
    1 sester land op de Brembos;
    1 sester land op Aarakker;
    1 loop land Vawart op Valkendijk en 4 lopen land op Valkendijk;
    perceel land op Veerstuk;
    perceel land nabij Tempeler;
    perceel land Vijfeiken;
    akker land Weibrake;
    perceel land in de Breden;
    2 bunder weiland Langbeemd;
    1/2 bunder weiland Diedendonk;
    bunder weiland de Langbeemd;
    erfcijns van 20 schellingen, te betalen door Petrus, zoon wijlen Johan van Gerwen uit erf, waarop thans Arnold vans Kints als colonus van voornoemde Petrus zit;
    erfcijns van 2 hoenders, te betalen door Lutta Metten en haar kinderen uit erf Luite;
    dit alles tegen jaarlijkse pachtsom van 100 eieren, 12 pond boter, 12 el vlaslaken en 8 hoenders voor cijnzen en hofrechten, en van 18 mud rogge, 4 lopen raapzaad voor overige pachtgoed
    Schepenen van 's-Hertogenbosch: Theodoor Rover, ridder, en Johan van Lu Adamszn
    Authentieke kopie in de akte van 1472 februari 27 (regestnr 355)

    30-09-1436
    Klooster van de Kruisheren in Sint Agatha, regesten, 1315 – 1599 (des Sondachs post Michaelis)
    252. Henrik Spirinc en Willem van Doernen, schepenen van Cuijk, oorkonden dat Lem Neeskens opgedragen heeft aan Gerit Vrancken 1/2 malder rogge per jaar uit een stuk land naast Lemken Tempelweertz, Wemmers en de gemene straat (met transfix van 13 juli 1484, regestnr 600).

    24-09-1447
    Helmond, poorterboek Deze Jan was weer een zoon van Thomas Jan Tempelaars, of beter: Maes Tempelaars, zoals hij in de meeste akten genoemd wordt. Deze Maes wordt in 1447 poorter van Helmond, maar heet daar van Aarle afkomstig: Helmond, poorterboek, nr.285, Thomas filius Johannis Tempelers de Arle, Anno 1447 Dominica ante Remigii
    Maes was 2 x getrouwd, met NN en een zekere Aleit. Zijn schoonvader was Aert Snoecx, uit een van de belangrijkste Helmondse families in die tijd. Hij overlijdt in 1501. Hij heeft een zuster Catharina, getrouwd met Willem die Louw, die een rente sticht t.b.v. de kosterij te Aarle uit een aantal goederen te Aarle. Ook de kinderen van Maes hebben nog verschillende renten uitstaan in Aerle

    24-09-1447
    Helmond, poorterboek, nr.285.
    Thomas filiusJohannis Tempelers de Arle, Anno 1447 Dominica ante Remigii

    15-02-1491
    Duitse Orde Gemert, regesten, 1191 - 1499
    (vijffthien daige februarii der maent, int jaer ons Heren doe men screeff dusent vierhondert ende tnegentich)
    425. Willem Henrik, zoon van Alaert van der Eycken, van Bakel, verkoopt ten overstaan van schepenen van Helmond aan Yde, weduwe van Wouter van Stiphout, een erfpacht van 9 lopen rogge, jaarlijks naar de maat van Helmond op 2 februari te betalen uit een huis, hofstad en hof gelegen in de parochie Bakel ter plaatse geheten Op Espe en begrensd door de erven van de heer van Gemert en van Herman Swabers en door de straat aldaar.
    Schepenen van Helmond: Henric, zoon van Peter Pouwels, en Jan Tempeler.
    Oorspronkelijk (inventarisnr 818). Met uithangende zegels van beide schepenen in groene was, licht geschonden. In dorso met 16e eeuwse hand: Essp. Den principalen brieff van den IX lopen roggen.

Over de familienaam Templer

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Templer.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Templer.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Templer (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Kuipers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
T. Kuipers, "Genealogie Kuipers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_kuipers/I40861.php : benaderd 10 mei 2024), "Reynder Templer (????-< 1577)".