Genealogie Kuipers » Baron Menno van Coehoorn (1641-1704)

Persoonlijke gegevens Baron Menno van Coehoorn 


Gezin van Baron Menno van Coehoorn

Hij is getrouwd met Magdalena van Scheltinga.

Zij zijn getrouwd op 3 februari 1678 te Britsum, Friesland, Netherlands, hij was toen 36 jaar oud.

Lettingastate

Kind(eren):

  1. Amelia van Coehoorn  1683-1708 


Notities over Baron Menno van Coehoorn

(Research):Leven en werk
Menno baron van Coehoorn is in Britsum op de Lettinga State bij Leeuwarden geboren als een telg uit een geslacht van hoge Zweedse of Duitse (?) legerfunctionarissen. In 1657 trad hij in militaire dienst, bij de infanterie. Tijdens zijn leven nam hij dienst in verschillende legers waaronder dat van stadhouder Willem III . Hij was onder andere als kapitein betrokken bij de verdediging van Maastricht in 1673 en Grave 1674 .
Daarna begon hij zijn talenten als ontwerper en bouwer van vestingwerken te ontplooien. Zijn eerste grote werk was de fortificatie van de stad Coevorden in 1680 . Zijn methodes, geschikt voor het vlakke land, vielen echter niet bij iedereen in goede aarde. Van Coehoorn raakte in een lange pennestrijd verwikkeld met kapitein-ingenieur Louis Paen over de theorie achter de vestingbouw. Deze strijd zou in de 17e eeuw beroemd worden als de 'Twist der Vijfhoecken'.
In de twist met Louis Paen bleek Van Coehoorn het laatste woord te hebben toen hij in 1685 zijn boek Nieuwe vestingbouw op een natte of lage horisont uitbracht. In dit boek worden drie methodes van vestingbouw omschreven die speciaal zijn ontworpen voor het Nederlandse landschap en die de modernste manieren van oorlogsvoeren zouden kunnen weerstaan.
De ster van Menno van Coehoorn begon pas echt te rijzen toen hij als generaal-majoor van de infanterie ten strijde trok in de Negenjarige Oorlog . Hier paste hij zijn kennis van de verdedigingskunst toe bij de belegeringen van Keizersweer en Bonn in 1689 . Hij maakte vooral naam bij de verdediging van Namen in 1692, Hoei in 1694 en Luik in 1702. Hij werd geprezen door zijn Franse evenknie Vauban . De herovering van de vestingen en citadellen bezorgden hem nog meer naam. Dankzij zijn successen werd hij door de koningen van Spanje en Engeland in de adelstand verheven en kreeg hij van de Staten-Generaal talloze opdrachten voor ontwerpen van fortificaties: Groningen, Zwolle, Nijmegen, Breda, Bergen op Zoom. Hij was verantwoordelijk voor de planning van een serie linies die de frontieren van de Republiek moesten beschermen tegen invasie. De bekendste hiervan is de IJssellinie , die van Zwolle naar Arnhem strekte, en zelfs in de jaren 1950 nog door NAVO overwogen werd als middel om Nederland te verdedigen in geval van uiterste nood. Peter de Grote probeerde hem in 1697 naar Rusland te halen. Coehoorn was bevriend met hertog van Marlborough .
Behalve nieuwe methoden in de vestingbouw heeft Van Coehoorn het Coehoorn Mortier uitgevonden (1674); een klein door twee man draagbaar mortier voor belegeringen. Het Coehoorn Mortier is nog tot ver in de 20e eeuw gebruikt door de marine als middel om bevoorradingskabels van een boot naar de andere te schieten en voor het werpen van lichtkogels.
Nadat Van Coehoorn aan een beroerte was gestorven in 1704 , werd hij begraven in de kerk van het Friese dorp Wijckel . Hier geeft nog altijd een groot monument de plek van zijn graf aan, ontworpen door Daniel Marot en uitgevoerd door Pieter van der Plas .

[bewerk ] Van Coehoorn versus Vauban
Menno van Coehoorn wordt vaak vergeleken met zijn tijdgenoot Vauban , een vestingbouwer die vooral in Frankrijk groot aanzien genoot en verantwoordelijk is voor talloze fortificaties aldaar. Hun methodes verschilden echter als dag en nacht. Waar Vauban de zaken meestal simpel hield, konden de vestingen van Van Coehoorn de bestokers steeds weer verrassen met nieuwe verdedigingswerken en vuur uit onverwachte hoeken. Ook kreeg Van Coehoorn wel eens het verwijt dat, terwijl Vauban zich vooral concentreerde op het zoveel mogelijk intact houden van troepen tijdens een belegering, van Coehoorn bereid was golf na golf van soldaten op een vesting af te sturen totdat deze kapot geslagen was. Dit soort kritiek kwam echter vooral vanuit Frankrijk .

[bewerk ] De vestingen van van Coehoorn

napoleontische tekening van de verdedigingswerken van Bergen op Zoom
Menno van Coehoorn werkte onder andere aan de vestingwerken van Zwolle , Nijmegen , Grave en Breda . De verdedigingswerken van Bergen op Zoom worden als zijn meesterwerk beschouwd. Van Coehoorn ontwierp ook tal van linies die zich als een lint door het landschap slingerden. Voorbeelden hiervan zijn de Helper Linie bij de stad Groningen en de thans nog aanwezige Hoge Linie bij Doesburg . In de 19e eeuw werden veel vestingwerken door Van Coehoorn ontworpen gesloopt.
In 1932 werd de Stichting Menno van Coehoorn opgericht, die streeft naar behoud van deze, en andere verdedigingswerken.
In Arnhem-Noord heeft jarenlang een kazerne gestaan die genoemd is naar Menno van Coehoorn. In de Menno van Coehoornkazerne zijn onder andere de regimenten infanterie gelegerd die in de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg hebben gevochten. Het monumentale hoofdgebouw van deze kazerne staat nog steeds aan de Klarendalseweg. Op een deel van het terrein van de Menno van Coehoornkazerne is in 2000 een nieuwbouwproject met 64 woningen gerealiseerd. De Vereniging van Eigenaren van dit nieuwbouwproject heeft ook de naam van Menno van Coehoorn aangenomen.
(Medical):Raakte ernstig gewond in 1773 bij het beleg van Maastricht door den Fransen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Baron Menno van Coehoorn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Baron Menno van Coehoorn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Menno van Coehoorn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1641: Bron: Wikipedia
    • 12 juli » Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie. Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het geen effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Coehoorn


De publicatie Genealogie Kuipers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
T. Kuipers, "Genealogie Kuipers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_kuipers/I18407.php : benaderd 21 juni 2024), "Baron Menno van Coehoorn (1641-1704)".