Genealogie Zwanepol » Geuken ten Bronninekreef (1635-1689)

Persoonlijke gegevens Geuken ten Bronninekreef 


Gezin van Geuken ten Bronninekreef

Hij is getrouwd met Geesken Arends Schoene.

Zij zijn getrouwd voor 1664 te Goor.

Via Internet: Kwartierstaat van Hendrik Jan Groeneveld.

Kind(eren):

  1. Jan Bronninkrieff  ± 1665-1717 
  2. Hermen ten Bronninekreef  ± 1681-???? 


Notities over Geuken ten Bronninekreef

Ook Gaeken genoemd.Gaeken Bronninkrief (son of Arent Bronninkreve) was born Abt. 1635. He married Geesken Arends Schoene, daughter of Arent Schoene.Notes for Gaeken Bronninkrief:

<== Opmerkingen ==>
Volgens J.H.A. Kolhoop : Geuken

Volgens J. Brunnekreef:
Zoon van Arent Bronninkreve ?? of van een Jan ?? en N.N.

Het kan ook zijn dat Gaeken van een geheel andere boerderij komt en de naam Bronninckkrief verkrijgt door er te wonen. Gehuwd met N.N. N.B. Hij zal waarschijnlijk niet met de weduwe van zijn overleden voorganger (Willem) op de boerderij getrouwd zijn, omdat er op de zondag na Pinksteren 1667 een kind van 't Bronninkrief gedoopt wordt, terwijl Geesken Schoene, de weduwe van Willem
nog een kind laat dopen op de 1-ste advent 1666.
Het echtpaar woonde waarschijnlijk na 1666 te kerspel Goor op het erve Bronninkrief. Uit het Register van Vuursteden in Twente uit 1675 blijkt, dat het Bronninckrieff toen 1 schoorsteen had. Uit het Register van Hofgeld in Twente uit 1675 blijkt, dat er toen 4 volwassenen op het erve wonen. De kinderen zijn niet oud genoeg om mee te tellen. Dus behalve Gaeken en zijn vrouw zou dit Gerrit en zijn vrouw kunnen zijn. Onduidelijk is het of Gerrit een broer of een knecht is.
De naam Gaken komt ook voor in de Rooms-katholieke familie Brummelhuijs. Op 21-12-1733 huwt in de Rooms-katholieke kerk te Goor: Gaken te Brummelhuijs met Gesina Perick. Omdat sedert 1607de Rooms-katholieke familie van Ensse met het Huis Heekeren beleend is, is het niet onmogelijk dat Frederick van Ensse de toenmalige heer van Heekeren bevorderd heeft dat er na Willem (Arentsen)
Bronninckrieff in leen kreeg. Namen als willem en Arend komen vervolgens niet meer voor, terwijl de Heren van Heekeren meermalen (uit erkentelijkheid?) vernoemd worden. Officiele handelingen als dopen en trouwen kon toendertijd alleen in de Gereformeerde kerk (na 1816 is dit de Nederlands Hervormde kerk), zodat het feit dat Gaken zijn kinderen in de Gereformeerde kerk laat dopen niets over de feitelijke situatie zegt.
N.B. De bewoners van het Bronninkrieff hebben ongetwijfeld in belangrijke mate overlast gehad van de Munsterse oorlogen van 1665 en 1666 en de Munsterse oorlog van 1672-1674. Troepen van de bisschop van Munster, Christoffel Bernard van Galen bezetten in die tijd Twente en beroofden en plunderden de bewoners.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geuken ten Bronninekreef?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geuken ten Bronninekreef

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geuken ten Bronninekreef


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1689: Bron: Wikipedia
    • 11 april » Willem III en Maria II worden tot koning en koningin gekroond van Engeland, Schotland en Ierland.
    • 15 juli » Walraad van Nassau-Usingen wordt bevorderd tot Tweede Veldmaarschalk van het Staatse leger.
    • 6 oktober » Kardinaal Pietro Ottoboni wordt gekozen tot Paus Alexander VIII.
    • 16 oktober » Kroning van paus Alexander VIII in Rome.
    • 16 december » Het Engelse parlement neemt de Bill of Rights aan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Ten Bronninekreef


De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7095.php : benaderd 2 mei 2024), "Geuken ten Bronninekreef (1635-1689)".