Genealogie Zwanepol » Jan Willemsen Tensen (1730-1814)

Persoonlijke gegevens Jan Willemsen Tensen 


Gezin van Jan Willemsen Tensen

Hij is getrouwd met Maritje (Marij) Jans Bakker.

Zij zijn getrouwd op 10 februari 1754 te Andijk, hij was toen 23 jaar oud.

Via Internet: Kwartierstaat van Henk Remiens.

Kind(eren):

  1. Willem Jansz Tensen  1754-1820 
  2. Jan Jansen Bakker  1759-1828
  3. Marij Jans Tensen  1764-1835 


Notities over Jan Willemsen Tensen

"16 Febr. 1781, gedoopt Pieter Kooyman, zoon van Jan Jansz. Bakker en Marij Hermons' Dekker," vermeldt het doopboek van Andijk (N.H.). Bij zoo'n vreemde notitie wrijf je toch even je ogen uit! Want, als de vader Bakker heet en de moeder Dekker, hoe komen ze er dan bij om hun kind Pieter Kooyman te noemen?
Het wordt nog erger, als er nog meer zulke "Pieter Kooyman"-nen blijken te zijn: "16 Sept. 1781, gedoopt Pieter Kooyman, zoon van Teunis Jacobsz. Mooy en Geertje Sijmens." Dat was dus in hetzelfde jaar.
Vreemd, vooral als Geertje Sijmens', "Groot" blijkt te heeten. Hoe kwamen die menschen er bij, als ze zelf Bakker, Dekker, Mooy en Groot heetten, hun kinderen Kooyman te noemen?

Ook het Begraafboek geeft nog zoo'n raadsel:
"26 Oct. 1778, begraven Pieter Kooyman, de zoon van Jan Willemsz. Tensz." Een vreemd geval, vooral als de moeder Marij Jans' Bakker blijkt te heeten. Tensz. en Bakker en dan een zoon die Kooyman heet? Het heeft dan ook vrij wat tijd gekost, dit raadsel op te lossen. Waarschijnlijk zit het zoo: De eerste en oudste die den naam Pieter Kooyman of "Koy Pieter", zooals hij ook wel genoemd werd, droeg, had dien naam aangenomen naar de kooiplaats, waarop hij kooiboer, d.i. vogelvanger was. "Coyman" noemde men zoo iemand in dien tijd. Hij was anno 1700 getrouwd en had vier kinderen. Alleen een dochter, Leentje kwam tot een huwelijk. Zij trouwde anno 1729 met Jan Cornelisz. Bakker en had vijf kinderen, waarbij echter geen Pieter. De naam Pieter Kooyman dreigde dus uit te sterven. Leentje's neef, Pieter Reindertsz. Kooyman, was de eenige die den naam nog droeg. Hij was anno 1731 getrouwd met Sijberich Cornelis' Bakker, maar hun huwelijk bleef kinderloos. Na hem zou niemand dus den naam Pieter Kooyman dragen? Maar dat moest voorkomen worden!

Het was daarom, dat Jan Willemsz. Tensz. en Marij Jans' Bakker (dochter van Leentje Pieters' Kooyman) een zoon "Pieter Kooyman" hadden. Zoo bleef de naam toch behouden! Eilacie, de zoon stierf vroeg. De naam dreigde nog verloren te gaan. Daarom werd drie jaar later het kind van Jan Jansz. Bakker en Marij Hermons' Dekker weer "Pieter Kooyman" gedoopt. De vader bleek bij nader onderzoek ook al zoo'n dubbelen naam te hebben: hij werd anno 1759 gedoopt als Jan Bakker, zoon van Jan Willemsz. Tensz. en Marij Jans' Bakker, bovengenoemd. Dat was ook al om den naam van den grootvader, Jan Cornelisz. Bakker in eere te houden. Een ruime pillegift zal er wel niet vreemd aan zijn, de doopboeken leveren bewijs genoeg hoe vaak zoo'n naamsverandering voorkwam. Waarschijnlijk is ook deze "Pieter Kooyman" vroeg gestorven, er is altans geen spoor meer van hem te vinden.
Bron: www.kistemaker.nl.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Willemsen Tensen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Willemsen Tensen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Willemsen Tensen

Ael Pieters
1657-< 1696
Meinouw Jans
1692-1738

Jan Willemsen Tensen
1730-1814

1754

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 februari 1730 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1730: Bron: Wikipedia
    • 4 februari » De opera Artaserse van de Italiaanse componist Leonardo Vinci gaat in première in Rome.
    • 12 juli » Kardinaal Lorenzo Corsini wordt gekozen tot paus Clemens XII.
    • 16 juli » Kroning van paus Clemens XII in Rome.
  • De temperatuur op 25 september 1814 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1814: Bron: Wikipedia
    • 14 januari » Vrede van Kiel ondertekend.
    • 23 mei » Het Beleg van Delfzijl eindigt na zes maanden; de laatste Franse troepen in Nederland vertrekken.
    • 21 juni » Ondertekening van de Acht Artikelen van Londen.
    • 7 augustus » Paus Pius VII heft het verbod op de jezuïetenorde uit 1773 op.
    • 26 oktober » Oprichting van de Corps de Maréchaussée (Koninklijke Marechaussee) door Willem I.
    • 29 november » Het dagblad The Times in Londen neemt een van de eerste stoommachines in gebruik om de drukpers aan te drijven.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Tensen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Tensen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Tensen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Tensen (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I35728.php : benaderd 26 april 2024), "Jan Willemsen Tensen (1730-1814)".