Genealogie Zwanepol » Claas Sijmensen de Backer (± 1650-1696)

Persoonlijke gegevens Claas Sijmensen de Backer 

  • Hij is geboren rond 1650 in Krimpen (Andijk).
    Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
  • Beroep: Kooiboer / veehouder.
  • Hij is overleden februari 1696 in Andijk.
    Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
    Via Internet: Gegevens Prins.
  • Hij is begraven op 25 februari 1696 in Andijk.
  • Een kind van Sijmen Cornelissen en Leentje Claas
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2014.

Gezin van Claas Sijmensen de Backer

Hij is getrouwd met Elberigh (Aelbregt) Sijmens.

Zij zijn getrouwd op 12 januari 1673 te Andijk.

Via Internet: Genealogie P. Kistemaker.
Via Internet: Kwartierstaat van Hendrik Swier.
Via Internet: Gegevens Prins.

Kind(eren):

  1. Reijner Claassen  1678-????


Notities over Claas Sijmensen de Backer

Ook Claes Simonsz genoemd.

JG van Krimpen.

Kooiboer, veehouder, schapenboer.

In de eerste helft van de 17e eeuw werden met handel op Indie grote kapitalen verdiend. De rijke kooplui in de steden moesten hun overtollige geld ergens in beleggen. Grondbezit was wel het veiligste. Ze kochten of bouwden boerenplaatsen op het platteland en verhuurden die. Ook eendenkooien waren in die tijd een lucratief bedrijf. Zo stichtten twee rijke kooplui uit Enkhuizen in 1658 de eendenkooi op Zwaagdijk, die nu nog als natuurmonument bestaat. In 1671 stichtte de Enkhuizer Jan Dirksz. Admiraal een eendenkooi aan de Klampsloot bezuiden het Kleingouw te Andijk. De eerste kooiboer was Pieter Frederiksz. die met zijn vrouw en gezin in de herfst van 1671 van Grootebroek naar de kooi verhuisde.

Op 3 Maart 1687 kocht Claes Sijmensz. gehuwd met Elberig Sijmens' de kooi. Hij was toen plm. 37 jaar oud en had vier kinderen, waarvan de oudste 13 jaar was. Lang is de kooi niet in zijn bezit gebleven, want reeds op 25 Februari 1696 overleed hij nog jong, plm. 46 jaar oud. Zijn weduwe Elberig Sijmens' zette het bedrijf voort met hulp van haar schoonzoon Jan Ydesz. en haar zonen Pieter en Reinder, die nu resp. 20 en 16 jaar oud waren.

Floreerde de kooi minder goed? Na zeven jaar, op 16 Juli 1713 verkocht Elberig Sijmens' de kooi met 5.250 roeden land aan Antje Willems', weduwe van Jan Palensteijn en haar kinderen Willem, Claasje en Jacob, allen te Enkhuizen. De Jacobsz. Palensteijnen behoorden tot een zeer welgestelde familie.

Pieter en Reinder, die intussen de naam "Cooymen" hadden aangenomen, konden op de kooi blijven wonen. Jan Ydesz. getrouwd met Leentje Claes' is na 1704 vertrokken. De naam, het enige wat hun overbleef. Van nu af aan was de kooi bezit van de Palenstijnen en zou dat jarenlang blijven. De naam Kooiman leeft voort tot heden.

31 Maart 1709 trouwde Willem Palenstein met Neeltje Jans' ... van Westwoud. Zij was waarschijnlijk de dochter van Pieter Jansz. Raven, burgemeester van Westwoud. Zij trouwden "antinuptiaal" d.w.z. op huwelijkse voorwaarden "aanbrengende elck zijn eigendom". Zij kwamen meteen in de kooi te wonen.

CLAES SIJMENSZ. ws. geboren te Andijk, plm. 1650, begraven te Andijk 25.2.1696, veehouder/kooiboer, trouwt 12.1.1673 te Andijk als "jonghgesel van Krimpen" met ELBERIGH SIJMENS "jonghedogter van Buertje", geboren plm. 1650, begraven te Andijk in de kerk 12.2.1718 (ook van haar geen doopdatum te vinden). Zij deden belijdenis op 5.11.1674, dus na hun trouwen. Dat kwam toen veel voor.
Krimpen is een buurt op Andijk-West, waar eeuwenlang de herberg "de Krimpen" stond. Buertje is de kerkbuurt te Andijk-West, waar in 1667 een nieuwe kerk gebouwd werd, nu een ruine.

CLAAS SIJMENSZ. kocht van 1681 tot 1683 verschillende stukjes land. Tot 1687 woonde hij in de "Vlaamsche Tent", waar ook zijn broeder Jan Sijmensz. "Tent" (ook "Tentman") woonde. Welk huis dit was, is niet meer na te gaan. Het is niet "de Tent" die wij nu nog kennen, het gebouw aan de Oosterdijk (gemeente Enkhuizen), waar de "dijkheren" vergaderden. Waarschijnlijk was de Vlaamse Tent een soort polderkeet, waar de polderjongens onderdak gehad hadden na de grote watervloed van November 1675, toen heel Drechterland onder water lag .... Op 26 Maart 1687 verkocht Claas Sijmensz. de Vlaamse Tent. Op 3 Maart daarvoor kocht hij de Vogelkooy, die in 1671 gesticht was. Claas Sijmensz. stierf vrij jong: hij kan 46 of 47 jaar geweest zijn. In de impost op het begraven van Grootebroek lezen we: "Februaryus den 25en dito Ontfangen van Pieter Claasz. Cooyman voor 't lijk van sijn vader Claas Cooyman, woonachtich aan de Vogelekooy onder Bovenkarspel 3 gld.". Zijn zonen en schoonzoon (Jan Ydesz.) zetten het kooikersbedrijf voort .... Sijmen is dan 13 jaar en in de kooi niet zo nodig, bij wordt bakkersknecht in het bakkerijtje in de Bakkershoek.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claas Sijmensen de Backer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claas Sijmensen de Backer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Claas Sijmensen de Backer

Sijmen Cornelissen
± 1625-????
Leentje Claas
± 1625-????

Claas Sijmensen de Backer
± 1650-1696

1673

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
    • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
    • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
    • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.

Over de familienaam De Backer


De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I1989.php : benaderd 2 mei 2024), "Claas Sijmensen de Backer (± 1650-1696)".