Genealogie Zwanepol » Gerrit van Asselt (1832-1910)

Persoonlijke gegevens Gerrit van Asselt 


Gezin van Gerrit van Asselt

Waarschuwing Let op: Partner (Catharina Auguste Wolfschmidt) is 33 jaar jonger.

(1) Hij is getrouwd met Gerardina Arnolda Malga.

Zij zijn getrouwd op 28 juli 1862 te Sibogha, Indonesie, hij was toen 30 jaar oud.

Kop: Familiebericht
Krantentitel: Sumatra-courant : nieuws- en advertentieblad
Datum, editie: 16-08-1862, Dag
Jaargang, nummer: 3, 33
Uitgever: Zadelhoff & Fabritius
Plaats van Uitgave: Padang
PPN: 045042616
Verschijningsperiode: 1862-1900
Periode gedigitaliseerd: 1862-1900
Voorloper : Padangsch nieuws- en advertentie-blad
Verspreidingsgebied: Nederlands-Indie / Indonesie
Soort artikel: familiebericht
Bezit en bezitskenmerk: Koninklijke Bibliotheek MM03C--150158

(2) Hij is getrouwd met Catharina Auguste Wolfschmidt.

Zij zijn getrouwd op 22 oktober 1902 te Stallupoenen (Duitsland), hij was toen 70 jaar oud.

Via Genlias: BS Utrecht Huw. 1902 akte nr. 738 d.d. 31.12.1902.
Via Internet: Kwartierstaat van Robert Timmer; Vohwinkel-Barmen.

Notities over Gerrit van Asselt

Ook van Asfelt genoemd.

Volgens boek "Zijn daden gedenken" is hij geboren 23.07.1833 Elspeet. Ging in 1856 als eerst werkende zendeling naar Sumatra waar hij 18 jaren het evangelie verkondigde onder de Bataks.

Ds. H.W. Witteveen (1815-1884) werd in 1846 beroepen in de Hervormde Gemeente van Ermelo. Ze richten zich eerst op de opvang van daklozen en ontspoorden in het Huis van Barmhartigheid in Ermelo. Sinds 1856 op zending (Sumatra) en evangelisatie. Ze zonden praktisch geschoolde mensen uit naar Nederlans-Indie. Gerrit van Asselt (* 23.06.1832 Elspeet) was de eerste (ongeschoolde) zendeling. Op 17 mei 1856 was de inzegening. Enkele dagen later ging hij onder zeil op kosten van de Amsterdamse Vrouwenvereeniging tot bevordering der Zendingszaak.

Van Asselt kwam op 2 december1856 in Padang (Westkust Sumatra) aan. Zijn verzoek aan de resident om in de Padangse Bovenlanden te mogen werken, werd afgewezen. Geloofsspanningen was de reden. Hem werd aanbevolen naar de Batak landen (Noord-Sumatra) te gaan als opzichter in de koffie met een vast salaris. In deze functie kon hij zich de taal eigen maken en bovendien tijd hebben het evangelie te prediken. De combinatie van evangelie prediken en baas zijn, werd na drie jaar verbroken omdat dit niet goed samenging volgens van Asselt. In december 1859 nam hij ontslag en ging zich geheel aan het werk als zendeling wijden.

In 1859 werd W.F. Betz door de Ermelosche Zendingsgemeente naar Sumatra gezonden. Hij vestigde zich met Van Asselt in Sipirok. Na vijf jaar hard werken kwam voor Van Asselt een positief teken van zijn ingespannen arbeid. Op 31 maart 1861, eerste Paasdag, doopte hij het kind van het echtpaar Betz en twee jonge Bataks, leerlingen van zijn school: zij kregen de doopnamen Simon Siregar en Jakobus Tampubolon. Deze plechtigheid vond plaats in Parausorat vlak bij Sipirok. De GKPA neemt deze doopplechtigheid als het begin van het Christendom op Noord-Sumatra.

Vanaf 1861 werkte hij voor het Rheinische Missionsgesellschaft (RMG) op Noord-Sumatr. De vier werkzame zendelingen kwamen samen op 7 oktober 1861 in Parausorat en verdeelden hun wekgebied. Van Asselt vestigde zich in Parausorat, Betz in Bungabondar, Heine in Sipirok en Klammer in Pahae/Simangumban.
Bron: Sumatra Verhalen - Over de geschiedenis van het Christendom.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit van Asselt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit van Asselt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit van Asselt


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 juni 1832 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1832: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Het nog steeds bestaande tijdschrift de Militaire Spectator wordt opgericht.
    • 12 februari » Ecuador annexeert de Galápagoseilanden.
    • 5 juni » De Belgische frank ziet het daglicht. In die tijd ging het om een zilveren muntstuk van 5 gram met 9/10 fijn metaal.
    • 2 augustus » Blanken decimeren het aantal indianen tijdens de slag bij Bad Axe River, Wisconsin.
    • 15 november » Start van het beleg van Antwerpen.
    • 23 november » Stichting van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid door pastoor Joannes Zwijsen in Tilburg.
  • De temperatuur op 22 oktober 1902 lag tussen 3,3 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 7,8 °C. Er was 3,7 uur zonneschijn (36%). Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 6 maart » Real Madrid wordt opgericht.
    • 8 mei » Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden. Ten gevolge van die uitbarsting verliezen vele mensen het leven en wordt de voornaamste stad op het eiland, Saint Pierre, verwoest.
    • 23 juli » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SBV Excelsior.
    • 23 augustus » Bij Herwijnen slaat een bootje om met passagiers voor een voor anker liggend stoomschip, vijf van de tien opvarenden verdrinken.
    • 2 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Social de Deportes Rangers.
    • 14 december » Eerste telegraafkabel gelegd onder de Stille Oceaan.
  • De temperatuur op 3 augustus 1910 lag tussen 11,0 °C en 21,8 °C en was gemiddeld 16,2 °C. Er was 8,3 uur zonneschijn (54%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
    • 11 april » Voetbalclubs Eendracht en NVV Nijmegen fuseren en vormen de Nijmegen Eendracht Combinatie, beter bekend als N.E.C.
    • 6 mei » George V wordt koning van Groot-Brittannië en Ierland na de dood van zijn vader Eduard VII.
    • 25 mei » Expositie van Les Indépendants in Parijs.
    • 31 mei » Oprichting van de Unie van Zuid-Afrika.
    • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
    • 24 december » Op de rede van Vlissingen vindt een aanvaring plaats tussen een Belgisch en een Nederlands stoomschip, 6 opvarenden verdrinken.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Asselt


De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I1722.php : benaderd 8 juni 2024), "Gerrit van Asselt (1832-1910)".