Genealogie Westplate » Marinus Adriaans Westplate (± 1740-1803)

Persoonlijke gegevens Marinus Adriaans Westplate 

  • Ook bekend als Westplaate.
  • Hij is geboren rond 1740 in Heinkenszand.Bron 1
    Zie info over voogdschap bij zijn vader Adriaan.
    Waarschijnlijk is dit het eerste kind van de tweede vrouw van Adriaan.
    Zijn geboorte datum klopt met de trouwdatum van het tweede huwelijk.
  • Hij werd gedoopt.Bron 2
    Geloof: N.H.
    Belijdenis op 3-5-1761 te Heinkenszand, Nederduits Geref.Gem.
    Volgens het Consistorieboek van HZ 1649-1733, deel Diakonierekeningen, heeft hij als diacon dienst (is doende) in de periode van 5-10-1766 tot 5-5-1767.
    Volgens het consistorieboek is hij afwezig op de vergadering van 22 december 1766, mogelijk ivm zijn huwelijk.

    In het Collecteboek van de NH kerk is aangegeven dat hij belast is met den Ontvangst op 5 oktober 1766.
    Onder de post uitgaven: betaald hij aan Adriaan Westplate(358), penning van het huis daar Jan van Attem weduwe in woont.
    Op 11-2-1667, komt hij voor in de kolom uitgaven, hij onbtvangt dus.
    Op 25-3-1771, onder uitgaven, Marinus Westplate voor arbeidsloon aan het huys waar Wed:Cruyswegt woont.
    Zijn naam komt voor in het Consistorie boek / Diakonie rekeningen voor op
    10-2-1778
    In 1779, Marinus Westplate over 't beleggen en bedienen eener comparitie, gehouden door de Ed. Heeren Ambagtsheeren te Goes 1779.

    Onder de post uitgaven in de periode 22-7-1781 tot 24-3-1782 komt hij met zijn broer Cornelis voor:
    Marinus Westplate voor dekwerk.
    Cornelis Westplate voor stroo
    Op 23-8-1784 komt hij als Marinus Westplate voor onder de post uitgaven, hij ontvangt dus.
    Op 5-8-1785 ontvangt de Diaconie van deze kerk een som van "Sijn Oogheijd Prins van Oranje".
    In de periode 23-10-1785 tot 13-4-1786 komt Marinus voor het laatst voor, hij verhuisd naar Ovezande.

    Met vrouw lidmaat in Ovezande / Driewegen in November 1786.

  • Beroep: Geregtsbode,Secretaris,Ballieu en Weesmeester van Ovezande/Nisse, Landmeter,zie Raze 2838,29-04-1771, en Rendant..
  • Woonachtig op 3 mei 1761: Ambachtsheerendijk, Heinkenszand / Ovezande.
    Volgens Diaconie rekeningen NH Kerk te HZ, tekende hij een aantal rekeningen in deze periode.

    Raze 2803,5-10-1770.
    Verkooper de Kinderen van wijlen Adriaan Westplate en levert weg GERAERT WESTPLAATE volgens schriftelijke Procuratie aan Schepenen verthoont, MARINIS WESTPLAATE, beyde soo voor haer selven als intervinierende als executeuren en voor de verdere kinderen, na het uytgaan der drie sondaag geboden,
    Cooper en ontvanger Marin. Adr. Westplate 4/5 in een huys cum annexsis staande aan 't Zuyt Eynde van dese Dorp op Ambachtsheeren Dijk B:D:G: Oost en Noort Jan Vermaas, West de Straate, Zuyt Marn.van de Schelde, de koop is voor 4/5 Parten 40 ponden Vlms contant ter levering den 40 penning welke gebleken is voldaan te zijn met een pont, den 100 penning 1770 en soo vervolgens met alle geregtelijke onkosten tot de leveringe en maken van den eygendoms brief incluys tot coopers laste en het gebruyk van stonden aan.
    Actum Heinkenszand desen 5 october 1770.

    Volgens CBG Kerkboek H.zand op 10-12-1786 met vrouw vertrokken naar Ovezande
    Info: Belijdenis/Trouw/Lidmatenboek
    Volgens lidmatenboek van de NH kerk te Ovezande Driewegen (inv 819) is hij met zijn vrouw Cryna, in November 1786 met kerkelijke attestatie gekomen van Heinkenszand.

    Vierschaere gehouden te Ovesande present 't volle Collegie.
    Geminuteerd op een zegel van zes stuyvers.
    Den 20 September 1788.
    Compareerde ter Vierschaare van Ovesandt, Johannis Grootemaadt de welke verklaarden in volle vrijen eigendom zuyver en onbelast naer het omkomen der drie Sondaagse Geboden, weg te leveren en te transporteren aan zijne kooper en ontvanger den Secretaris Marinus Westplate, alhier mede comparerende, zekere 139 roeden beplante weijegelegen onder den heerlijkheid in Nieuw Ovesand B:D:G: Oost den Kooper, Zuyd den verkooper, West en Noord de Kerk alhier.
    Den kooper is verpligt, en zal ter eerste Occasie op het scheid tusschen zijn gekogte en den verkooper, moeten planten eene haage ten zijnen koste en deselve nu en ten allen tijde voor beesten moeten bevreyden zonder enige last van den verkooper, ofte zijne Successeurs waar en tegen de kooper de voordeelen die door hem ofte zijne successeurs wegens kappen of leggen van deselve haage zoude komen te vallen alleenig zal genieten, zonder dat den verkooper ofte zijne nakommelingen er ietsvan zal profiteren, en zal den kooper vermogen tot zoo lange gemelde haage heunbaar is op den gazon van den verkooper te zetten een plank of ragter tuijn, ter bevrijdinge van de geplante haage, dog zal in deselve haage niet vermogen te planten of opgaande boomen te laaten groeyen.
    De koop van de bovenstaande 139 roeden weye is den hoop 50 ponden Vlms waarvan den verkooper bekende volgens quitantie dato de 6 meye 1788 voldaan en betaald te zijn, welke quitantie hiermede werd ingetrokken en gerooyeerd.De Staate en Wateromgelden 1788 en zoo vervolgens met alle geregtenlijke onkosten tot de leveringe, 40 penningen, 't maaken van den eigendoms brief incluys zijn tot laste van den kooper, die zijn gekogte verder zal besitten met zoodanige Vrij en Onvrijheden, als het zelve is gebruykt en beseten geweest en komen op het gebruyk van stonden aan.
    Aldus geleverd en ontvangen ter Vierschaere als boven en verklaeren kooper en verkooper dese leveringe te accepteren.
    Mij ter kennisse als President Schepen (is geteekend) Jacob Janse Onderdijk.

    Raze 3440, 30 maart 1799.
    Op huyden den 30ste Maarte 1799
    Compareerde voor my Secreatris Jan van de Pas en de nate noemen schepenen van Ovezand, Marinus Westplate inwooner der Parochie Ovezand den welcken bekend wel en deugdelijk schuldig te weesen aan en ten behoeve van Den Grooten Armen van Ovezand een capitale somma van drie honderd en vier en taggentig ponden Vlaams, spruytende dese schuld over het een gedane rekening van den comparant wegens Den Armen middels op den 22 October 1798 en daarop zoveel te kort te schietende van wegens contante penninge zoodat den zelve comparant gerezelveert is zoo als het hier blijkt met concent van de tegenwoordige administrateuren der Armen middelen om hier een schepen schuld en verband brief te passeeren gaande hij derhalve af van de exceptie van geen geldt ofte wel minder schuldig te zijn als voorschreven somma van 384 ponden Vlms met den intrest van dien a vier ten honderde in het jaar wederom te institueeren te voldoen en betalen in harden gangbaren zilveren gelden op den vervaldag die wesen zal op den eersten Novenber 1799 in handen van voornoemde Administrateuren der Armen middelen alhier ofte wel aan den wettige handen deesen EEn langer loopende dan voorschreven eersten November 1799 edog niet als met consent van voorgemelde Armenmeester als van den comparantintrest zal moeten betalen na rato des teyts tot zolange dat de geheele somma en Capitaal zal zijn afgelost voldaan en betaalt en zullen crediteuren en debiteuren verpligt zijn bij op eysschen ofte afleggen elkanderen drie maanden tevooren te waarschauwen.Tot naacoominge van en meerdere sicuerriteyt van voorgemelde somma van 384 Vlms en intrest verbind den comparant zijn woonhuys scheure en verdere gevolge staande op deeze dorpe Ovesand op 189 roeden schotbare erve B:D:G: Oost de Dorp strate, Zuyt Jan de Kuyt en Janis Grootemaat, West de Wegt, Noort de Kerke alhier. Voorts verbind den comparant gemerkelijk zijn persoon en goederen als na regte.
    Compareerdeten deeze meede Johannis Johannesse Grootemaat D;O:? woonagtig alhier den welken ten behoeve van den Groote Armen voorschreven ofte zijn regt verkrijgende den wettigen handen van voorschreven schepen schuld en verband brief onder de nominatie van de benefitie ordiner dirizivius etexurionis mede brnegende dat men den prinzipalen debiteur eerst zoude moeten uytwinnen aleer de borger te zoude mogen aanspreken Dat men de schuld zoude mogen splitzen houdende hun van de kragt van dit genuticerde volcomen onderrigt hij segselven te stellen als borge en openbare prinzipalen schuldenaar voor voorschreven somma van 384 ponden Vlms met Intrest Met belofte van de zelve ten eerste ofte bij prolongatie op volgende vervaldagen als eygen schuld in zilvere specie en wel met seuwse rijksdaalders te zullen opleggen en betalen onder verband van zijn persoon en goederen als na regte.
    En verclaarden den eerste comparant zijn voorschreven Borge te zullen bevrijden voor alle schaden en nadele uyt hoofde van voorschreven borgtogt onder verband als na regte en wort den crediteur vermaand deze ingevolge het placaat van den Staten van Zeeland de dato den 8th January 1776 te laten te registreren binnen de tijd van 8 dagen na het passeren deezes.
    Ten zegelten van prinzipale transport op poene van te verliezen het regt van preverentie. Aldus gedaan gepasseert en verbonden binne Ovezand als hooft deser vermeld Ten presentie van Laurens Bergaardt en Pieter Janse Priem beyde schepenen alhier van Ovezand ten deezen gerequreerd.
    Was getekend door M.Westplate, Johannis Grootemaat, Laurens Bergaardt en Pieter Janse Priem.

  • Hij is overleden op 4 december 1803 in Ovezande.Bron 3
    Maakten hun testament in 1778 te Goes.zie Raze 2308,17-09-1778.
    Tekst van dit Testament:
    Op huyden den 17 September 1778 compareerde voor mij Joos Den Lasabel openbaar Notaris bij den Edelen Hove van Holland, Zeeland en Westfriesland geadmitteert te Heinkensant in den Eyland van Zuyd Beveland residerende present de naargenoemde getuygen Den Eeersamen Marinus Westplate en de Eerbaare Crina Jacobse Lukenaar, Egteluyden wonende alhier mij Notaris bekend, beyde onpasselijk naar den lichame dog hun verstand Zinnen en memorie volkomen magtigh en gebruykende te kennen gevende te raade te zijn geworden om van hunne tijdelijke en naatelaten goederen te Disponeren Dog benevens dood ende te niet doende, alle Testamenten Codicillen en andere actens van uyterste willen bij hun Testateuren voor dato deses gemaakt of gepasseert, niet willende dat daarop eenige Reflectie zal worden gegeven. Maar integendeel gehouden alsoft nooyt gemaaktofte gepasseert waren geweest, ende nu opnieuws Disponeerende uyt hun vrij en eygen wil sonder dwangh of misleydinge van iemand.
    So verclaarden Zij Testateuren malkanderen te weten de eerststervende den langstlevende van hun beyden tot zijn of haar eenige Universele ende algeheele Erfgenaam opfte Ervgename te stellen nomineerende en Institueren in alle de goederen geene ter wereld Uitgesonderty die de Eerststervende van hun metterdood ontruymen en natelaten zal.
    Instituerende de kind of kinderen in de simpele of naakte legitieme portie, onder dese bepaling nogtans dat degemelde kinderen voor de legitime poprtie sullen moeten verteren gedurende hun minderjarigheidt, sullende gelang stervende gemelde kinderen daarvoor moeten alimenteren kleeden, reeden so in siekten als gesondheid, en voords laten leeren na vermogen, en komende voor die tijd te overlijden hun daarvoor ter aarde te bestellen.
    Voords verklaren de testateuren malkander te stellen tot voogd of voogdesse over de minderjarige erfgenaam of erfgenamen tot Excecuteur over des eerststervendes nalatenschap, gevende ten dien eynde aan de langstlevende sodanig een ample en onbepaalde magt, last en autoriteit als aan eenige voogden of executeurs kan of mag werden gegeven, uitsluitenden allen anderen alsmede alle wetten, weeskamers en geregten, speciaal de Wet em Weeskamer van Heinkensandt voorschreve, alle deselve en een eider van dien in 't bysonder daar van excuserende en voor hun andersinds te nemene moejte bedankende.
    Al 't geen voorschreven staat de testateuren van woordt tot woordt voorgelesende sijnde verklaarde 't selve te wesen en hun testament, laatste en uiterste wille begerende dat 't selve na hun doodt sal werden agtervolgt en nagekomen 't sij als Testament Codicille of so als best kan of mag bestaan, versoekende bij gebreken van eenige noodige plegtigheden de uiterste weldaadt te mogen genieten.
    Aldus gedaan en gepasseerdt te Heinklensandt voorschreven in presentie van Maarten Vleugel en Jan Onderdijk bijde schepenen alhier als getuigen.
    Was getekend:
    M. Westplate
    "X" dit handmerk is door Crijna Jacobse Luijkenaar zelve gestelt
    Maarten Vleugel
    Jan Jacobse Onderdijk
    J de Lasabel.

    Raze 2608,2-11-1787.
    De comparanten verklaarden in't familiegeld niet te zijn aangeslagen.
    Get. A.van Tiburgh. Notaris.
    Op heden den 2e november 17 honderd Zeven en Tagtig compareerden voor mij Arnoldus van Tilburgh, Notaris, Secretaris den Ambagtsheerlijkheyt Driewegen, ter presentie van de Schepenen Naargenoemt;
    De Heer Marynus Westplaten Secretaris van Ovezande en zijne huysvrouw Krijna Lukenaar, Egtelieden te Ovezande woonagtig dog thans binnen deze Ambagtsheerlijkheyt, ons Secretaris en Schepenen bekend.
    Dewelke bequaam ende genegen zijnde omme van hunne tijdelijken goederen te Disponeren, Verklaardenalvorens te revoceren,dood, ende te nieten te doen bij dezen alle voorgaande Testamenten, of andere actien van uiterste wille.
    Door hun te samen, ofdan afzonderlijk of te met anderen gemaakt.
    Endan nu komende tot hunne voorgenomen Testamentaire dispositie, verklaarden zij Testateurselkander over ende weder , en over zulks den eerststervende den langstlevende van hun bijden te neoemen en stellen bij deze tot zijne of te hare, de eerststrevende , enige en Univerzeelen Erfgenaam, met volle regten totale van Institutie onder dezen navolgende conditien.
    Dat de langstlevende zal gehouden en dan verpligt zijn de kint of kinderen uit dezen Huwelijk verwekt behoorlijk naar staat des boedels op te voeden
    (zoveel dezelven zulx nog nodig mogte hebben) En daar en bovenaan denzelve of bij hun vooroverlijden aan hunne wettige descendanten bij reprezentatie
    uyttekaar ende te voldoen derzelve Legitime portie, of te den waarde van dien. Zoo als dezelve van magte in des eerststervendens nalatenschap zijn compaterande hun daar invan tot zijne of te haare mede erfgenamen Instituerende bij deze.
    Endan ingevalle dan Langstlevende wederom quame ten Herhuwelijken het door Testateuren wil en begeerte dat dezelven als dan binnen drie maanden na 't voorschreven herhuwelijk zal verpligt zijn aan den kinderen van den eerststervende of hunne wettige descendenten zolas dan in leven zullen gevonden worden zal moeten Uytkeren en voldoen den helft des gemeene boedels zoals die ten tijde van 't herhuwelijk zal bevonden worden, zullende den hierboven aan hun gemaakte legitieme portie, zoveel als dan mogt blijken betaald te zijn daarop worden gekort en afgetrokken, dog verklaarden den testateuren wel expresselijk te gelasten dat omme den voorgeschreven legitime, of helfte des boedels te vinden geene goederen zullen moeten worden verkogt maar dat deselve van mogelijkheyt zullen worden getauxeert door twee kundige neutrale mannen, van weder zijde een te verkiezen, die 't Regt hebben een dande zij hun namen ingevolge welken tauxatie den voorschreven uytkeringe door den langstlevende zullen worden gedaan zonder tegenzeggen van ymant, Den voorschreven hunne kinderen of wettige descendenten bij representatie in gevalle, en in't geen voorschreven staad institueerende bij dezen.
    Verkiezende zij Testateuren nopens den successie hunne kind of kinderen
    't oude wasdoms van sterfregt, zoo krachtig het den langstlevende eenigsints kan ten nutte zijn.
    Eyndelijk verklaarden zij Testateuren tot voogden over alle minderjarige indes eerststervendens Nalatenschap gemagtigt aantestellen, den langstlevende van hun byde met en beneffens van de zijde van den Testateur zijnen broeder Cornelis Westplaten, en van de zijde van den testatrice D'Heer A.van Tilburgh, alle met magt van Assumptie, Surrogatie en Substitutie.
    Secluderende zij testeteuren uyt hunne boedel en nalatenschap alle heeren Weesmeesteren, Weeskamers, en gegergte als weeskameren Ingelanden, zoo van Ovezande dezen als alle andere plaatsen behoudens nogthans een yders
    respect.
    Alle 't geene voorschreven staad de Testateuren Duydelijk voorgelezen zijnde verklaarden 't zelfde te wezen hun Testament ende Uyterste Wille.
    En agtenvolgt alwaar 't ook dat eenige solemniteyten van magten van verijst in dezen niet en waren gepresenteert,
    Aldus gepasseert binnen Driewegen ten presentie van Jan Remeynse ende Pieter Vaars als Schepenen hiertoe verzogt.
    Was getekend:
    M.Westplate
    Dit X merk is gesteld met de hand van krina Luykenaar.
    Als Schepenen, Jan Remeynse en Pieter Vaars.
    Quod Attestor als Secretaris A.van Tilburgh Not.

    In Raze 3452,17-9-1803, het Register van taxatie tekent Marinus voor het laatst.
    Volgens Raze 3457, 4-12-1803 is Krina Luikenaar op deze datum weduwe.
    Is dus tussen 17-9-1803 en 4-12-1803 overleden.
    Volgens Raze 3443, 16-2-1804 wordt zijn boedel verkocht aan Jan van de Pas en Cornelis Duvewaard, zie tekst van deze Raze bij zoon zijn Adriaan W.
    In Raze 3425,17-03-1804 van de Vierschare Gehouden te Ovezande den 17 Maart 1804, Present de Schepenen Jan van de Plas, Jacob Maat, Janis grootemaat, L.Boogaard, Pr. M. de Jonge en Marinus Ruiter,
    Compareerde in gebanne vierschaar van Ovezande Jan van de Plas en W.Roosen als geauthorizeerde vande gezamelijke delibereerende Erfgenamen mitsgaders crediteuren ten boedel van Wijlen Marn. Westplate, gequalificeerd ten overstaan van Schepenen van Ovezande dem..? hunne qualiteyt na het uitgaan der drie zondaagse gebooden vry zuyver en onbelast mat alle zodanige regte en Servitieten fry en onvryheden als tot hiertoe bezaten geweest, Leveren en transporteeren den bovengenoemde tweede Comparant W.Roosen aan den bovengenoemde Jan van de Plas.
    Een woonhuys , Schuur en alle verdere Timmeragi en Plantagie staande alhier op het Zuideynde van dezen Dorpe op Ambagtsheerendijk met 189 roeden Schotbare Erven daar annex in Nieuw Ovezande beoosten wege.
    B.D.G. Oost de Dorpstraate, West de weg, Zuid Janis Grootemaat en Noord de Kerke alhier.
    De koop is den Hoop 352.-.- ponden Vlms contant, waarvan den Wegleveraar in zijne gemelde qualiteyt bekend voldaan te zijn, zijnde den 40st penning en alle verdere gerechtelijke onkosten tot leveringe, registreering en brief van Eigendom incluys tot kopers laste en baaten over 1804. en vervolgens voor den Kooper en komt den kooper op,t gebruik van het houden der koopdag der losse goederen den 17 Februari 1804 voorts alles ingevolge de Publique Koop Conditie Dato 16 Februari 1804 waartoe alhier werd gerefereerd.
    Aldus geleverd en ontvange Dato en ter presentie als in het hoofd en is de Minute bezegeld met twaalf Stuivers en den 40ste penning van 352.-.- ponden Vlms aan mij voldaan met 8-16-0 ponden Vlms.
    Quod Attestor.
    Als Scretaris Provisoneel W.Roose.

    Raze 2804, 9-5-1804.
    Op den 9 Mey 1804,
    Compareerde in gebanne Vierschaar der Parochie en Heerlijkheid van Heinkenszand de heer Adrianus de Jongh wonende te Goes zoo voorzig zelvs als namens Willem Roose en Jan van de Pas gezamentlijk in qualiteitals gequalificeerdens door de nagelate Weduwe, delibrerende Erfgenamen en Crditeuren ten Boedel van wijlen Marinus Westplate, in leven Schout en Secretaris te Oveszand bij contract door dezelve respectivelijk in dato den 28 January dezes Jaars onder approbatie van den Gerechte van Ovesand voorschreven geteekend en door welgemeende Gerechte ten zelve dagen geapprobeerd, zijnde het voorschreven contract tendezen aan Schepenen vertoond en tot het nateme deze sufficient bevonden.
    Welke comparant verklaarde na expiratie van de drie Zondagsche geboden , wel en wettiglijk te leveren en transporterenaan Pieter Gabrielse de Mol alhier woonachtig, ten dezen present en accepterende vrij en onbelast van alle Hypothecatien en verbanden, een Woonhuis en Erve , staande en gelegen op deze Dorpe B:D:G: Oost Marinus Vermaas Wed, West De Strate, Noord Mr. Vermaas Wed, en Zuid L. van Noppen Wed. te bezitten met alle zodanige Rechten en Serviteiten vrij en onvrijheden als het zelve tot heden is gebruikt en bezeten geweest. De koop is EEN HONDERD en ZEVEN Ponden Vlms en voor de losse goederen welke de acceptant als reeds op gebruik zijnde benevens al t'geen aan voorzeide Woonhuis aard en nagelvast is, volgen eene somme van twee Ponden tien Schellingen Vlaams, en dus te samen 109:10:0 Ponden Vlms. waarvan de wegleveraar qqua bekend ten vollen voldaan en betaald te zijn. Den acceptant heeft ten zijnen laste den 40 penning op de verkoop van onroerende, mitsgaders den 80 penning op de Publique verkoop van Roerende Goederen gesteld, voorts den 100 penning of de Huisschatting over de jare 1804 en vervolgens en eenduidelijk alle verdere en gerechtelijke onkosten tot de levering en eigendoms brief inclusieve alle agtervolgens de Publique koopsconditien daar van zijnde waaraan de respective comparanten verklaren zig te refereren.
    Aldus geleverd en geaccepteerd ter Vierschaar voornoemd, present alle de Leden, execpt Jacob Marn. Kole.
    Was getekend door de Leden en L.de Fouw Jnsz. als Subst.Secretaris.
  • Hij is begraven op 7 december 1803 in Ovezande.Bron 4
    Anderen ontvang van t'gebruiken de Pelle, het begraaven in de Kerk, t'luiden der klokken,etc.
    Pellegeld.
    7 December 1803, Marinus Westplate 0-3-0 ponden Vlms. Er werden geen klokken geluid.
  • Een kind van Adriaan Westplate en Maria Mars. Grootemaat
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 juli 2020.

Gezin van Marinus Adriaans Westplate

Hij is getrouwd met Cornelia (Crijna) Jac. Luikenaar.

Zij zijn op 6 december 1766 te Heinkenszand in ondertrouw gegaan.Bron 5

Volgens de Diaconie rekeningen van de NH kerk te Heinkenszand, inventaris nummer 21 in het archief van heinkenszand, staat op 6 december bij de ontvangsten, "wegens ondertrouw van Marinus Westplate 0-8-10. Niet in alle gevallen werd er ook nog voor het trouwen zelf betaald.
Ondertrouw / trouw komt ook voor in 's Heerenhoek
Zij zijn getrouwd rond 1766.Bron 6


Kind(eren):

  1. Maria M. Westplate  ± 1770-± 1812 


Notities over Marinus Adriaans Westplate

Volgens de Parochie rekeningen van Heinkenszand was zijn Tractement als bode was 3 ponden Vlaams per jaar.
Heeft op 6-5-1762 een ADMISSIE als Landmeter in Zeeland ontvangen.
Bron: Boek "Admissies als Landmeter in Nederland voor 1811, van E.Muller en K.Zandvliet, archief HZ. Eerste bron: Geluwe registers G/19/69v datum 6-5-1762 LGO (Leenmannen en grafelijkheid van Zeeland, "O"is ten Oosten van de Schelde), in het Archief Rekenkamer van Zeeland

Was Diacon in 1765.
In het Collecteboek van de NH kerk te Heinkenszand schrijft hij vanaf 5 October 1766, als diacon, het financieel overzicht. Zijn handschrift is niet erg mooi maar goed te lezen.
Het zelfde overzicht is te vinden in de Diaconirekeningen over de periode 5 October 1766 - 5 April 1767.

Volgens een rekening van de Diaconie voor ondertrouw / trouw van 24-4-1717 tot 11-04-1803 ging hij in ondertrouw en woonde hij in Heinkenszand op 16-12-1766.

Volgens Raze 2839,29-10-1771, Inde hij als Rendant, Weypagt, Paardegeld en Koopdag schult van Geerard Slabbekoorn, totaal 17:13:10 Vlms.

Volgens Raze 2803, 5-6-1772.
Verkooper Mattheys van der Schelde en levert vry suyver en onbelast naer het uytgaen der drie sondaagse geboden aan zijnen
Cooper en ontvanger Marinus Westplaate 3.1/2 roeden erve leggende op Ambagtsheeren Dijk B:D:G: Oost Jan Vermaes, West De Straate, Zuyd de voernoemde cooper en Noort Den Cooper. De koop is 1:1:0 ponden Vlms.
Den hoop waer van den verkooper bekent voldaan te zijn , den 40 penning welke gebleken is voldaen te zijn met 0:0:9 Vlms voorts alle geregtelijke onkosten tot de leveringe en Eygendoms brief incluys tot Coopers lasten, opt gebruyk van stonden aen.
Actum ter Vierschaar van Heinkenszand den 5 juny 1772.

Maakten hun testament in 1778 te Goes.zie Raze 2308, 17-09-1778.
Tekst van dit Testament zie infoveld bij overlijden.

Uit het archief der vereniging van Ambachtsheeren van s'Hr.Arendskerke ivn.30. Rekeningen 1768-1778 per quitantie, voor 't beleggen en adsisteeren der comparitien, zie folio 7,9,6 vso, 8.
Rekening 1779-1786,fol.8 en 10. landmeten, comparitien, schrijfloon.
Rekening 1789-1792, voor den Armen van Ovezand, rente over 150 pond.
Uit de Parochierekeningen van Ovezande 1727-1809, doos 169.
Uitgaven aan Marinus Westplate voor het beleggen van een comparitie en assistentie in 1771 ter hoogte van 0-7-4 vlaams.
Uitgaven aan Marinus Westplate over het beleggen van een comparitie wegens een weije in den Hollepolder in 1777, somma van 0-7-7 Vlaams.
Rekening 1786-1787, Ontvangt: de rendant(Ontvanger)is Marinus Westplate.
Marinus was de Rendant van 1786 tot 1795.
Hij ontvangt oa van:
Pieter Pauwe geeft jaarlijks 1 pont Vlaams.
Mels Haimanse en Jan Aalbrechtse Rijk koopen het vuijlnis voor 9-15-0
Mels Haimanse en Pieter de Jongekooperin 1787, deselve om 6-10-0 Vlaams.
Cornelis Westhoeve koopt eenige aarde voor de kerke alhier 0-15-0 Vlaams
Jam Aalbregtse Rijk koopt en parthie oude straatstenen om 0-13-3 enz.
Zijn naam wordt vaak genoemd in Raze 2839 tusen 1773 en 1787 als inner van belasting en andere afdrachten zoals "Paardegeld', Weypacht, Koopdagschult

In het Consistorieboek van Heinkenszand 1649-1785 komt zijn naam op de volgende plaatsen voor:
11-2-1776, 10-2-1778, 23-8-1784, 23-10-1785, Uitgave Marinus Westplate.
In de Rekening Waterschap Ovezande 1638-1803, komt hij als rendant voor tussen 1786-1795.
Uit het archief van Ambachtsgerechtigden van 's Heer Arendskerke c.a. Inv.nr.6.Register van Resolutien 1769-1804,fol 84 verso,1 juni 1786.
"Door den vrijwilligen afstand van Marinus Westplate, de post van bode der gemeene ambachtsheren zijnde te komen vaceren, is daartoe aangesteld Adriaan Westplate (zijn zoon 363), op deze eed daartoe staande".

Raze 3428,21-10-1786.
Vierschaare gehouden te Ovezand, present Collegie.
Den 21 October 1786.
Compareeren ter Vierschare van Ovezand, Dheer Matthijs Pouman Jz: Ballieu en Secretaris van Hoedekenskerke als last in proquratie hebbende van Mejuffr. Elena Reijns, weduwe Dheer Bernardus Muller in leven Secretaris van Ovezandt welke procuratie alhier aan Schepenen is vertoond, en sufficant bevonden welke verklaarde in zijn voornoemde qualiteit naar het uytgaan der drie Sondaagse geboden hij zuiver en onbelast weg te leveren en te transporteren aan zijnen kooper en Ontvanger den Secretaris Marinus Westplate een woonhuys en schuire en erve, staande binnen dezen dorpe op Ambagtsheeren Dijk en 50 roeden Schotbaare Erve, B:D:G: Oost de Strate, Zuid en West Augustinus Frederik Minke Wed. en Janis Grootemaat, en Noord het pastorie Huys alhier.
De koop is volgens Tauxatie van de Stads Fabuirq F.F. Mezgers en Fransoy van Baelen eene somma van 338 ponden Vlms.s en voor eenige Meubelen 12 ponden Vlms. Saamen 350 ponden Vlms.
Van welke cooppenningen den heer comparant in zijne qualitiet bekende voldaan en betaald te zijn.
Den 40 ste penning der koopsomme met den CC penning der huysinge, ende Staete en Waterpenningen over den Jaaren 1787 en zo vervolgens, met alle geregtelijke Onkosten tot de Leveringe, en het maaken van den Eigendoms brief in cluys zijn ten laste van den kooper, die zijn gekogte zal mogen bezitten en gebruyken , met zoodaenige Vrij en Onvrijheden als 't zelve , door de verkooperesse is beseten geweest, en komen op 't gebruyk van zijn gekogte met den 1st.november 1786.
Aldus geleverd en ontvangen ter Vierschaare van Ovezandt den 21 October 1786.
My present als president schepen.
is geteekend door Jacob Janse Onderdijk.

In het lidmatenboek van Ovezande / Driewegen staan zij als lid in November 1786.
Volgens lidmaatboek van de kerk in Heinkenszand is hij met vrouw en 1 kind (JMW#1) op 10-12-1786 vertrokken naar Ovezande hun andere zoon Adriaen
Marsz. bleef in Heinkenszand wonen.

Volgens Raze 3447,21-2-1787, is Marinus de nieuwe Secretaris van Ovezande.
Volgens Raze 3461,24-10-1787 is hij Secretaris van Ovezande.
Volgens Raze 2839,4-12-1787, inde hij als Rendant 2:0:2 ponden Vlms Waterpenningen van Geerard Slabbekoorn.

Raze 2608, 2-11-1787 is een testament Van Marinus en Crina.
Deze tekst staat in het infoveld bij overlijden.
Zie ook Driewegen Raze 2608, 2-11-1787. Langstlevende Testament van Marijnus Westplate, secretaris van Ovezande X Krijna Luikenaar, voogd namens Marinus is zijn broeder Cornelis Westplate (Notaris van Tilburh.)
In dit testament wordt Cornelis Westplate omschreven als zijn broer.

Raze 3428,20-9-1788.
De Secretaris Marinus Westplate koopt 139 roede beplanten weye gelegen in Nieuw Oveszant voor 50 ponden Vlms. B:D:G: Oost den kooper, Zuyd den Verkooper, West de Wege, Noord de Kerke alhier.
Zie ook bij adres info veld.

Marinus wordt in deze periode. als Secretaris van Ovezande, vaak genoemd als executair testamentair / voogd / e.d. zie Raze 3451, 5-5-1788, Raze 3424, 4-4-1789, 20-6-1789,1791,1792,1794,1798 en Raze 3434 1788,1799.
Volgens de Resolutien van de geregte van Ovezande, 1790-1804 (doos 4/8) is
den secretaris Marinus Westplate op 4 november 1791 door de Ambachtsheeren aangesteld als Ballieu van Ovesande en door notaris van Tilburg ter presentie van Schepenen onder Eed gebragt.

Volgens de lijst van weerbare mannen tussen de 18 en 60 jaar wordt Marinus Westplate op 12 february 1793 opgegeven als officier en benoemt tot Capitein. Jacob Westplate wordt opgegeven als 3e Sergeant.

Zie ook Raze 3443-II,11-7-1792, Marinus plus de DIJKGRAAF Jac.ROTTIER zijn voogden van de kinderen van de Baljuw Mar. WestSTRate!!!!!!!

Raze 3428 Ovezande, Vierschare gehouden ter presentie van Balluw en schepenen op den 2 maye 1798
Compareerden in gebanne vierschare voor Balluw en schepenen Marinus Westplate als administrerenden de goederen van den grooten armen van Ovesand Welcken comparant verclaarden verzet te hebben in Erfpagt en naer het omkomen der drie sondaagse geboden vry suiver en onbelast met also denige regten vrij en onvrijheden als voordien is gebruykt en bezeten geweest zevent en transporteert aan zijnen ontvanger Jan Laurursse Rijk alhier mede compareerende, een lapje grond om een huys en getimmer op te bouwen, gelegen in de Verlore Cost aan het dorp Ovezand, zijnde groot volgens metinge dertigh roeden en aldaar B:D:Gem: Oost Pieter Laurursse Rijk Zuyt De groten armen Ovesand, West Jacob Westplate (JMW#1), Noord Ambachtsheer Dijk, het accoord is op erfpagt 's jaerleyks daar voor te betalen ten behoeve van den Gorten armen alhier ses (6) schelling 11 1/2 grooten en comt den ontvanger op het gebruyk van standen aan en op Baten en lasten als vanden State en Water omgelden over de jare 1793 en zo vervolgens.
voorts den 40 ste penning, leveringe Registereeringe en alle geregtelijke oncosten tot brief van eigendom incluys tot ontvangers lasten.
Aldus gelevert en ontvangen ter Vierschare als in hooft vermeld en beloofden beijde comparanten dese laveringe te accepteren.
Was getekend, M.Westplate, Jan Laurursse Rijk.
Mij present als secretaris, Jan van der Plas.

Is doopgetuige van zijn kleinkind Marinus (3) op 05-08-1793.

Op 21 mei 1795 wonen volgens de Inschrijvingen Marinus Westplate, zijn vrouw, 1 dogter( Maatje), 1 broeder en een kindskind, totaal 5 personen in Ovezande. Totaal aantal ingeschrevenen is per 21-5-1795 443 personen.
De broeder zou Johannes kunnen zijn.

Zie Armenrekening Ellewoutsdijk 1796 - 1797.

Op den 4 November 1795, zijn door den Secretaris Marinus Westplate op ordonnantie van de Schepenen, den nieuw aangestelden Ballieu en Schepenen be-Eedigt en is door het Collegie van Ballieu en Schepenen van Ovesande gedaan het volgende:
Opschrijvinge door Ballieu en Schepenen van Ovesand van de gemeten Tarwe die door de Landlieden wonende onder de Parochie en heerlijkheid van Ovesand, in den jare 1795 met Tarwe zijn bezaayd en door deselve zijn ingezameld volgens Placcaet van het Commitee van Algemeen Welzijn, Waakzaamheid en Veiligheid der Provisionele representanten van Zeeland; dato den 22 October 1795.
Hierna een lijst van 28 Landlieden met het aantal gemeten Tarwe.
Aldus gedaan ter Vierschare van Ovesand den 4 November 1795 ter presentie van t'volle Collegie en is door de secretaris opgemaakte lijste op ordonnantie van ballieu en Schepenen verzonden volgens gemeld placcaet aan den Heer Hoofd Officier en een dito aan het Commitee van Algemeen Welzijn mij bekend als Secretaris.
Hierna een prachtige handtekening Marinus Westplate.

`In Raze 3353,24-12-1795 wordt Marinus benoemt tot Secretaris van NISSE.
Marinus wordt ook genoemd in Raze 2635, 6-5-1796, rekening ivm boedel van Tannetie Cornelis Koole.

Resolutien van de Geregte van Ovezande 1797, het derde jaar van de Bataafsche Republiek ( Geleykheid, Vreyheid, Broederschap)
Opschrijvingen op 15-3-1797:
Jacob Westplate, 27 jaar, getrout, beroep Timmerman.
Marinus Westplate, zijn vader, 57 jaar, getrout, geweest de Secretaris.

Volgens Raze 2753 's Heerenhoek, 13-5-1797 en 22-11-1798 en 12-7-1799 ontvangt hij als voogd van Jacob Willem Hollestelle een bijdrage van 150 Ponden Vlms.
18-06-1803 is door ons ontfangen een Extract uyt het register der resolutien van het Departementaal bestuur van Zeeland van den 26 mey 1803 waaruit wij hebben vernomen dat de leden van het gemeente bestuur en de regtbank van Ovezande waeren aangesteld:
tot Schout Marinus Westplate.
tot Schepenen en Leden van het gemeente bestuur,
Laurens Bergaerd, Jan Karstanje. Pieter Mars de Jonge, Willem Kempe. Pieter Onderdijk, Jan Van der Plas, Maerien Maert. Vleugel, tot Secretaris Marinus Westplate.
En zijn onder Eed gebracht en geconstitueerd tot Schout en Secretaris Marinus Westplate tot schepenen Laurens Bergaerd en Jan Van der Plas en hebben Willem Kempe, Pieter Onderdijk bedankt, en Jan Karstanje vermelt hij niet lezen of schrijven konde. Werd onbequaam tot zijn post geoordeeld. Pieter Mars.de Jonge en Maarten Vleugel werden door de schepenen L.Bergaerd en J Van der Plas geoordeelt niet bevoegd te zijn alsoo zij in het Stemregister niet waren aangeschreven. 't Geen zij voort aanvaarden hunne posten wilden doen dog alsoo zij meenden dat het Stemregister gesloten was konden zij dat niet doen. Waarop ik als Secretaris uit naam van L.Bergaerd
en J van der Plas en mij als aangestelde Schout eene Missive aan het Departementaal bestuur van Zeeland hebbe verzonden met een nominatie van drie personen voor ieder die bedankt hadden met een verzoek aan 't gemelde bestuur omme te oordelen over Pieter de Jonge en Maarten Vleugel of zij konden in het stemregister haer zelve aenschrijven, en daar na tot haere posten mogten Werden toegelaten, en onder Eede genomen.
Waarop ons is toegekomen, Extract uyt het register der Resolutien van het departementaal bestuur Van Zeeland den 18 juny 1803.
Is naer Deliberatie goedgevonden en verstaen tot Leden van het gemeente bestuur.

In Raze 3425,26-11-1803,Register van Transport,tekent Marinus voor het laatst.
Volgens Raze 3457, 4-12-1803 is Krina Luikenaar op deze datum weduwe.
Marinus is dus tussen 17-9-1803 en 4-12-1803 overleden.
Tekst van Raze 3457,2-12-1803.
Uit deze Raze blijkt dat er geen positief saldo was te verwachten uit de erfenis omdat er nogal wat Crediteuren waren.
Dit contract is gesloten tussen de erfgenamen, zijn vrouw Krina Luikenaar, zoon Adriaan, zoon Jacob en zijn dochter Maria getrouwd met Anthony van Hoorn, en de Preferente en vervolgens de Concurente crediteuren. de uitvoering van het contract berust bij de respective ondergetekende gequalificeerde Willem Roose, Jan van de Pas en Adrianus de Jongh.
In de hierna genoemde Raze 3443, 16-02-1804 worden de verkoop conditie omschreven.
Buiten de persoonlijke kleding van Krina is er niets te verdelen.
Mocht Krina later door vererving of een gift alsnog over geld kunnen beschikken dan zal zij alsnog de restant schulden moeten aflossen.
Het stuk is met het handmerk van Krijna Luikenaar ondertekend, verder door beide partijen, Adriaan Westplate, Jacob Westplate, Anthony van Hoorn, Maria M. Westplate en door de andere partij door, W.Roose, Jan van de Pas, Jacob Maat, Johannis Grootemaat, Laurens Bergaards, Pieter Marn. de Jonge,
Marinus Ruiter, Daniel boddingius, A.van Tichungh, Jan Marinus Mol.
Volgens Raze 3443, 16-2-1804, Dit zegel diend tot de Koopconditie vannhet op den 16 februari 1804 ten Ovezand Publicq verkogte woonhuis, schuur en verdere gevolgen staande op Ovezanden aangekomen hebbende Marn. Westplate alles breeder in gemelde conditie vermeld zoo als in deselven hieragter ingesloten is te zien. Actum Ovezande den 17 febr.1804
mij bekend als Secretaris bij presentie, W.Roose
Tweede stuk in de zelfde Raze 3443. Dit zegel diend tot de koopconditie hier ingenaaid van het op den 16 februari 1804, te Ovezand Publkicq verkogt woonhuis en gevoegen, staande op den dorpe Heinkenszand op de
Ambachtsheerendijk in eigendom toe behorend hebbende Marn. Westplate.
Actum Ovezande den 17 febr. 1804.
Mij ter kennis als secrt. bij provisie.
W.Roose.
Conditien en Voorwaarden volgens welke den Notaris A. de Jongh, T van de Pas en Willem Roose in qualiteit als bij de gezamentlijke delibrerende erfgenamen mitsgaders de Crediteuren ten boedelen van wijlen Marn. Westplate behoorlijk gequalificeerd ten overstaan van Schepenen van Ovezande, Publicq en aan den meestbiedende te koop presenteren de hier agter nader gespetificeerde woonhuizen met deselfs gevoegen.
Art.1 o.a Er moet betaald worden, gereed en contant, met Grof Zilver geld,
met het geven van den palmslag tot koopers laste en perikel
Art. 2,3,en 4. geven verdere details weer.
Het huis met alle gevoegen incl de boomgaard, in Ovezand wordt verkocht aan Jan van de Pas voor 352.-.-. ponden Vlms.
Het huis in Heinkenszand op de Ambachtsheerendijk werd gehuurd en bewoond door zijn zoon Adriaan, die er volgens de conditien op 1 mei 1804 uit moest. Dit huis werd verkocht voor 107.-.- ponden Vlms. aan Pieter G. de
Mol.
Zie ook info bij vrouw!

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marinus Adriaans Westplate?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marinus Adriaans Westplate

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marinus Adriaans Westplate


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Resolutien van de Geregte van Oezande 1797.
      Resolutien van de Geregte van Ovezande 1797, het derde jaar van de Bataafsche Republiek ( Geleykheid, Vreyheid, Broederschap)
      Opschrijvingen op 15-3-1797:
      Jacob Westplate, 27 jaar, getrout, beroep Timmerman.
      Marinus Westplate, zijn vader, 57 jaar, getrout, geweest de Secretaris.
    2. Consistorieboek Heinkenszand, CBG en Vroone
    3. Raze 3457,4-12-1803. Zie ook begraven.
      Op 26-06-1803 is hij nog Doopgetuige van kleinkind KRINA, dochter van zijn dochter MARIA Westplate.

      Volgens een losse aantekening in de parochierekeningen van Ovezande, doos 169,(JdR), wordt op 16 februari 1804 de boedel van wijlen M.Westplate verkocht met een afdracht aan de Armen van Ovezande.
      Specificatie voor den Grooten Armen van Ovezande van de volgende volgende verkopingen en koopdagen.
      Den 30 december 1803 hoit?Koopdag voor P. Priem, 43 nommers Vls.-.14.4
      - 4 Januari 1804 idem bij P.Janse rijk, 93 nommers, Vls.1.11.-
      16 februari 1804 huys van wijlen M:Wesplate verkogt,
      om Vls.352.-.- is voor de armen Vls.1.9.4
      Op dato Een huys staande te Heinkenszand verkogt
      om Vls.107.-.- is voor den armen Vls.-.8.11
      Den 17 dito Meubelairen goederen wijlen M.Westplate Vls.2.7.1
      Den 25 dito Meubelairen goederen wijlen E.Terbraken Vls.-.19.9
      Samen Vls.7.10.5
    4. Scepeltuurlijsten NH kerk te Ovezande 1727-1808
    5. Diakonierekeningen NH kerk te Heinkenszand.
    6. CBG Trouwboek Nederduitse Geref.Gem./Arch.Zeeland.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 4 december 1803 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1803: Bron: Wikipedia
      • 25 februari » De Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk houdt haar laatste zitting te Regensburg.
      • 22 maart » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Breda in Nederland.
      • 17 mei » Karel Willem van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn broer Frederik August.
      • 29 september » Zaligverklaring van kardinaal Giuseppe Maria Tomasi.
      • 30 november » Spanje staat het Louisiana-gebied af aan Frankrijk.
    • De temperatuur op 7 december 1803 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1803: Bron: Wikipedia
      • 25 februari » De Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk houdt haar laatste zitting te Regensburg.
      • 22 maart » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Breda in Nederland.
      • 17 mei » Karel Willem van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn broer Frederik August.
      • 29 september » Zaligverklaring van kardinaal Giuseppe Maria Tomasi.
      • 30 november » Spanje staat het Louisiana-gebied af aan Frankrijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Westplate


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Thijs Westplate, "Genealogie Westplate", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-westplate/I359.php : benaderd 26 mei 2024), "Marinus Adriaans Westplate (± 1740-1803)".