Genealogie Velders » Wilhelmus Jacobus Wezel, van (1885-1940)

Persoonlijke gegevens Wilhelmus Jacobus Wezel, van 


Gezin van Wilhelmus Jacobus Wezel, van

(1) Hij is getrouwd met Maria Catharina Gils, van.

Zij zijn getrouwd op 16 mei 1913 te Gilze en Rijen, hij was toen 28 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met Willemina Petronella Kruijsbergen, van.

Zij zijn getrouwd op 14 juni 1918 te Gilze en Rijen, hij was toen 33 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):



Notities over Wilhelmus Jacobus Wezel, van

1940 – Bommenwerper bij De De Kronen in Gilze neergestort
Woensdag 4 september 1940

Kort na middernacht, op woensdag 4 september 1940, sloeg in de Nieuwstraat in Gilze een Duitse bommenwerper van het type He 111 IH + FP te pletter. De bommenwerper, op weg naar Engeland, was volgeladen met kerosine en bommen. Op dat moment genoten de meeste mensen in Gilze al van hun nachtrust, totaal onkundig van hetgeen er gebeurde.

Ook de familie Van Wezel in de Nieuwstraat sliep en bij de overburen, de familie Vermeulen in Hotel De Kronen, werden de laatste voorbereidingen getroffen om een einde aan de dag te maken. In de keuken hadden moeder Vermeulen en zoon Kees de laatste spullen opgeruimd en ze praatten nog wat na met twee stamgasten, die hier hun laatste glas dronken.
Toen brak de hel los. Op een gierend geluid volgde een daverende klap. En op het scheurend geluid van brekend metaal en hout, een enorme vuurzee. Met woeste kracht sloegen balken, dakpannen, stenen en stukken metaal door de ramen van De Kronen naar binnen en er werden enorme gaten in de muren geslagen. Even was er bij de wakker geschrokken bewoners een verstarring van schrik. Toen kwam een verzengende hitte op hen af en was er nog die ene gedachte: "Er uit!".

De situatie op de rampplek was onbeschrijflijk. Het Duitse vliegtuig was in de bovenverdieping van het huis van Willem van Wezel gedrongen, alles met zich meesleurend. Dakpannen, spanten, huisraad, muren vielen op straat.

Ook de mensen die in hun bed lagen, werden meegesleurd en lagen tussen het puin en de brandende benzine op straat. Stukken vliegtuig, puin en balken, maar vooral brandende benzine sloegen door naar het hotel aan de overkant en zetten dit in lichterlaaie. Gelukkig zagen alle bewoners kans het pand te verlaten, bedekt met brandwonden. Ook zij konden het vege lijf redden door uit ramen en gaten in de muren naar buiten te springen. De plaats van de ramp veranderde in een ware hel. Door het geluid van de ontploffende munitie en de loeiende vlammen heen, klonk het geluid van de nog steeds startende vliegtuigen van het vliegveld. Daar overheen de angstaanjagende alarmstem van de luidende kerkklokken. Doordat bij het ongeluk ook de elektrische stroom was uitgevallen, werkten de sirenes niet. Toen volgden drie doffe dreunende slagen van de ontploffende bommen, die ruiten en dakpannen in de verre omgeving deden sneuvelen.

Donderdag 5 september 1940
Pas de volgende ochtend werd duidelijk hoe groot de ravage was. De straat lag vol met puin en glas. Daartussen overal verspreid stukken van het vliegtuig. Van drie huizen en een schuur stonden alleen nog de geblakerde, verbrande resten overeind. Daar tussendoor bewogen zich, met geschroeide en bezwete gezichten, de brandweermannen en reddingsploegen, moegestreden onder de zwarte helmen, de ogen brandend van rook en hitte. Urenlang hadden zij keihard moeten werken om te redden wat er te redden viel. Nu pas konden ze ook beginnen met het bergen van de bemanning van het verongelukte vliegtuig; al snel haalden ze de verkoolde resten van de vier vliegers her en der onder het puin vandaan. Toen de Duitse instanties aan het eind van de middag puin begonnen te ruimen, kon het dorp Gilze de trieste balans opmaken. Een balans die een schaduw van grimmigheid over dit anders zo vriendelijke dorp legde. In de harten van de mensen maakten de angst en schrik van de afgelopen nacht plaats voor een gevoel van diepe verslagenheid en machteloze woede. De trieste lijst van de slachtoffers gaf er alle reden toe.

Wilhelmus J. van Wezel, 55 jaar; Wilhelmina P. van Wezel-van Kruisbergen, 51 jaar; Antonia M. van Wezel, 21 jaar; Petrus A. van Wezel, 19 jaar; Martinus G. van Wezel, 15 jaar; Jacobus M. van den Broek, 25 jaar.

Siegfried Baltes, Lt, Piloot, 14-12-1919, Gleichamberg; Gottfried Pottgüter, Lt., Waarnemer, 27-8-1916, Dudinghausen; Karl-Heinz Graunke, Gefr., Radio-tel., 18-4-1917, Berlijn; Erich Pfretzschner, Feldw., Boordmont., 27-10-1914, Plauen/Vogtl.

Vader Jan Vermeulen lag op dat moment nog zwaar gewond in het ziekenhuis. Later stierf hij alsnog.

Een paar dagen na de ramp in de Nieuwstraat: ruimen van puin. De Duitsers voerden eerst de resten resten van het vliegtuig af. Achter de huizenrij is de zogenaamde boerenmolen nog zichtbaar.

Het huis is zwaar beschadigd, ramen en deuren zijn vernield, geen dakpan ligt nog op haar plaats. Deze schade is grotendeels veroorzaakt door de explosie van de bomlading van het vliegtuig, enkele minuten na het neerstorten. De intense hitte van de vele honderden liters brandende benzine bracht tot overmaat van ramp de bommen tot ontploffing.

Bron: Vijf jaar luchtfront, deel twee

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelmus Jacobus Wezel, van?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wilhelmus Jacobus Wezel, van

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Wilhelmus Jacobus Wezel, van

Voorouders (en nakomelingen) van Wilhelmus Jacobus Wezel, van


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte, Brabants Historisch Informatie Centrum te Brabant, BS Geboorte Bron: boek, Deel: 148, Periode: 1885, Alphen en Riel, archieftoegang 50, inventaris­num­mer 148, 23 februari 1885, Geboorteregister Alphen en Riel 1885, aktenummer 7
    2. Overlijdensakte, Regionaal Archief Tilburg te Tilburg, BS Overlijden Bron: boek, Periode: 1940, Gilze en Rijen, 5 september 1940, Overlijdensregister 1940, aktenummer 77
    3. Huwelijksakte, Brabants Historisch Informatie Centrum te Brabant, BS Huwelijk Bron: boek, Deel: 1225, Periode: 1913, Gilze en Rijen, archieftoegang 550, inventaris­num­mer 1225, 16 mei 1913, Huwelijksregister Gilze en Rijen 1913, aktenummer 9
    4. Huwelijksakte, Regionaal Archief Tilburg te Tilburg, BS Huwelijk Bron: boek, Periode: 1918, Gilze en Rijen, 14 juni 1918, Huwelijksregister 1918, aktenummer 21

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 22 februari 1885 lag rond de -1.7 °C. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
      • 3 april » De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
      • 17 juni » Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
      • 6 juli » Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
      • 1 oktober » Het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnt.
      • 10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
    • De temperatuur op 14 juni 1918 lag tussen 12,2 °C en 17,6 °C en was gemiddeld 15,1 °C. Er was 3,3 mm neerslag. Er was 0.8 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1918: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,6 miljoen inwoners.
      • 19 maart » Het Amerikaanse Congres stelt de tijdzones vast, en keurt de zomertijd goed.
      • 17 oktober » Officiële stichting van Joegoslavië.
      • 11 november » In de Eerste Wereldoorlog wordt een wapenstilstand bereikt.
      • 12 november » Nederland verleent asiel aan de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II.
      • 1 december » IJsland wordt onafhankelijk van Denemarken
      • 1 december » Transsylvanië wordt verenigd met Roemenië
    • De temperatuur op 5 september 1940 lag tussen 11,2 °C en 29,0 °C en was gemiddeld 19,1 °C. Er was 11,2 uur zonneschijn (84%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
      • 13 mei » Laatste kabinetsvergadering in Nederland voor het vertrek van de regering naar Engeland, in het Fort aan den Hoek van Holland.
      • 28 mei » De Belgische koning Leopold III capituleert met zijn troepen (zie België in de Tweede Wereldoorlog).
      • 25 juni » De Nederlandse onderzeeboot O 13 keert niet terug van een patrouille op de Noordzee en wordt officieel als vermist beschouwd.
      • 24 juli » De Nederlandsche Unie, geleid door J. de Quay, L. Einthoven en J. Linthorst Homan, presenteert zich. Men zoekt samenwerking met de Duitse bezetter.
      • 29 november » De Duitse Luftwaffe bombardeert Liverpool.
      • 29 december » Duitsland begint met bombardementen op doelen in het Verenigd Koninkrijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Wezel, van


    De publicatie Genealogie Velders is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerard Velders, "Genealogie Velders", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-velders/I1002.php : benaderd 2 mei 2024), "Wilhelmus Jacobus Wezel, van (1885-1940)".