Genealogie Van Eck op Goeree Overflakkee » Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld (1911-2004)

Persoonlijke gegevens Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld 

Bron 1

Gezin van Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld

(1) Hij is getrouwd met Juliana Louise Emma Wilhelmina van Oranje-Nassau.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 7 januari 1937 te 's-Gravenhage, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


(2) Hij heeft/had een relatie met Ann Orr Lewis.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (Buiten echt).


(3) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 4


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (Buiten echt).


(4) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 5


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (Buiten echt).


(5) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 6

Gebeurtenis (Buiten echt).


(6) Hij heeft/had een relatie met (Niet openbaar).Bron 7


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (Buiten echt) in het jaar 1966.


(7) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 8

Gebeurtenis (Buiten echt).


(8) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 9

Gebeurtenis (Buiten echt).


(9) Hij had een relatie met (Niet openbaar).Bron 10

Gebeurtenis (Buiten echt).


Notities over Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld

Geboorte en jeugdjaren
Prins Bernhard werd geboren in Jena, als Graaf zur Lippe-Biesterfeld. Hij staat in de burgerlijke stand van Jena vermeld als geboren op 28 juni 1911 om 2.45u. De prins beschouwde dit als een foutieve weergave in de burgerlijke stand, ook omdat zijn trouwakte wél 29 juni als geboortedag aangaf. Zelf vierde hij zijn verjaardag altijd op 29 juni. Sluitend bewijs dat 29 juni correct is, is er echter niet.
Vanwege een vete tussen zijn vader prins Bernhard von Lippe en zijn oom vorst Leopold IV, aangaande het huwelijk van Bernhard von Lippe met de gescheiden barones Armgard von Sierstorpff-Cramm, mocht hij zich aanvankelijk geen prins noemen. In 1916, na bijlegging van de ruzie, werd hem alsnog de prinsentitel verleend met het predikaat Zijne Doorluchtige Hoogheid.
Bernhards jeugdjaren op het landgoed van zijn ouders, Reckenwalde, verliepen gemoedelijk. Na enige jaren privé-lessen te hebben gevolgd doorliep hij de kostschool en enkele jaren daarna ging hij naar het gymnasium te Berlijn waar hij in 1929 zijn diploma haalde. Na universitaire rechtenstudies in München en Lausanne studeerde de prins in 1935 af in Berlijn. In datzelfde jaar ging hij werken bij Berlin NW-7, de bedrijfsspionage-dienst van het chemiebedrijf IG Farben.
Intussen was de prins lid geworden van de Sturmabteilung (SA) van de NSDAP, en van de Reiter-SS. Zijn NSDAP-lidmaatschap heeft de prins nog eind 1995 ontkend. Hij bleef, nadat het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie bewijs voor zijn NSDAP-lidmaatschap presenteerde, volhouden niet zèlf lid te zijn geworden. Mogelijk is hij lid gemaakt door een van de gebroeders Langenheim met wie hij in die jaren bevriend was. Wel is duidelijk, dat de contributie gedurende het lidmaatschap steeds nauwgezet betaald werd.
De prins in de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog was een belangrijke periode in het leven van de prins. Hij heeft aan deze tijd verschillende hoge onderscheidingen overgehouden. Ook schiep deze periode voor de prins een zekere spanning. Zijn moeder en zijn broer verbleven nog in Duitsland en verzet tegen Nazi-Duitsland kon repercussies hebben voor zijn familie. Toen Duitsland Nederland binnenviel, vertrok de prins met zijn gezin naar Londen. Onmiddellijk na aankomst daar maakte hij een tot nu toe onopgehelderde reis naar Parijs. Vervolgens trachtte Bernhard echter de Britse en later de geallieerde zaak te dienen. Hij bood zijn diensten aan bij de Britse geheime dienst. (Lou de Jong, Het Koninkrijk, deel 9 pag. 369.) Aanvankelijk werd hij door de Britten gewantrouwd vanwege zijn Duitse afkomst. Hij werd daarom geschaduwd door de MI-6 agent Ian Fleming. De prins was echter, in tegenstelling tot vele andere uitgeweken Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders in Londen, overtuigd van de geallieerde overwinning. Op 25 juni 1940, drie dagen na de Franse capitulatie, sprak hij voor de Overseas Service van de BBC over Hitler als een Duitse tiran en sprak hij zijn vertrouwen uit in de Britse overwinning op Duitsland (Lou de Jong, Het Koninkrijk, deel 9 pag. 369). Op 13 november 1940 werd Bernhard benoemd tot verbindingsofficier tussen de Nederlandse en Britse strijdkrachten. Het wantrouwen van de Britten tegen de prins was inmiddels verdwenen. In het najaar 1940 behaalde de prins ook zijn vliegbrevet en hij nam enkele malen deel aan geallieerde operaties boven Europa. In 1944 was hij driemaal bemanningslid van een Amerikaanse bommenwerper die acties uitvoerde boven Europa. Ook maakte hij enkele vluchten boven Europa als piloot van een éénpersoonsjager. (Lou de Jong, Het Koninkrijk, deel 9 pag. 371.) Ook bij de Engelandvaarders en op de onderzeeboten was de prins gezien en bekend. Regelmatig bracht hij bezoeken aan deze mannen. Tijdens de oorlog wist de prins goede contacten te leggen met de stafchef van het hoofdkwartier van Dwight D. Eisenhower, generaal Walter Bedell Smith. Na de oorlog bleven de prins en Bedell Smith vrienden. Tenslotte valt nog te wijzen op de plaats van de prins bij de operatie Market Garden. Deze slag was een idee van generaal Bernard Montgomery. De prins had deze operatie ontraden omdat snel oprukken van Nijmegen naar Arnhem van een tankdivisie onmogelijk zou zijn. Het polderlandschap bood daartoe, naar de informatie van de illegaliteit, niet voldoende mogelijkheden. Ook de Amerikanen zagen weinig heil in operatie Market Garden. De Britse veldmaarschalk zette echter door met het bekende negatieve resultaat.
Prins Bernhard was als waarnemer namens de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig toen de Duitse generaal Blaskowitz op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld capituleerde voor de Canadese generaal Foulkes.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. internet / het koninklijk huis
  2. internet / vrouwen van Oranje
  3. Oranjebastaarden door Frank Rijckaert
  4. De Telegraaf
  5. internet / Astrologie Zeeland / Nico van den Bos
  6. Oranjebastaarden door Frank Rijckaert
  7. internet / Astrologie Zeeland / Nico van den Bos
  8. Oranjebastaarden door Frank Rijckaert
  9. Oranjebastaarden door Frank Rijckaert
  10. Oranjebastaarden door Frank Rijckaert

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 juni 1911 lag tussen 12,4 °C en 18,3 °C en was gemiddeld 15,1 °C. Er was 0.7 mm neerslag. Er was 2,0 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 1 mei » Dina Sanson wordt in Rotterdam de eerste politievrouw van Nederland.
    • 30 mei » De eerste editie van de Indianapolis 500 vindt plaats op Indianapolis Motor Speedway.
    • 17 juni » De Universiteit van IJsland wordt gesticht.
    • 10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
    • 22 augustus » In het Louvre wordt ontdekt dat de Mona Lisa is gestolen.
    • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
  • De temperatuur op 7 januari 1937 lag tussen 5,6 °C en 8,0 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Er was 0.7 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 2,8 uur zonneschijn (35%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1937: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de vijfde keer de Copa América door in de finale met 2-0 te winnen van Brazilië.
    • 18 maart » Oprichting van de Azerbeidzjaanse voetbalclub Neftçi Bakoe.
    • 8 juni » Wereldpremière van de Carmina Burana van Carl Orff in de Alte Oper in Frankfurt am Main.
    • 11 juli » De Nederlander J.K. Hoekstra vestigt het huidige Nederlandse record zweefvliegen (duurvlucht) door 24 uur en 3 minuten in de lucht te blijven.
    • 29 november » Prins Bernhard botst te Diemen met 160 kilometer per uur op een vrachtwagen. Hij raakt zwaargewond.
    • 13 december » Japan wint de Slag om Nanking. De stad wordt het toneel van massale verkrachtingen en massamoord door het Japanse leger.
  • De temperatuur op 1 december 2004 lag tussen 3,0 °C en 3,9 °C en was gemiddeld 3,3 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2004: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
    • 8 maart » Een tijdelijke grondwet voor Irak wordt ondertekend.
    • 14 mei » Huwelijk van kroonprins Frederik van Denemarken en Mary Donaldson in Kopenhagen.
    • 20 juli » De eerste IPv6 adressen worden voor Japan en Zuid-Korea in de DNS root aangebracht; dit is het begin van het publieke IPv6.
    • 26 augustus » Amerika wint het derde olympische voetbaltoernooi voor vrouwen door Brazilië in de finale met 2-1 te verslaan.
    • 24 september » In Leeuwarden wordt de 32-jarige Manuel Fetter rond vier uur 's nachts doodgestoken omdat hij een opmerking maakt over een kapotgegooid bierflesje.
    • 17 december » De Nederlandse voetballer Rachid Bouaouzan maakt een zware overtreding op Niels Kokmeijer, waardoor Bouaouzan de rest van het seizoen geschorst werd, zes maanden gevangenisstraf kreeg in 2005 en een boete kreeg. Voor Kokmeijer was zijn carrière als profvoetballer afgelopen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Lippe-Biesterfeld


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Genealogie Van Eck op Goeree Overflakkee", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-eck/I345.php : benaderd 3 mei 2024), "Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Karel Godfried Pieter van Lippe-Biesterfeld (1911-2004)".