Genealogie Van Dijk (Schiedam), Huiskens (Schiedam), Tönissen (Achterhoek), Verbeet (Groesbeek) » Anna Luijbe(n) (Leuben) (1749-1799)

Persoonlijke gegevens Anna Luijbe(n) (Leuben) 


Gezin van Anna Luijbe(n) (Leuben)

Zij is getrouwd met Theodorus (Dirk) van Dijk.

Toestemming voor het huwelijk is 22 april 1783 verkregen te Cool/Rotterdam.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 11 mei 1783 te Rotterdam.Bron 6

Bruidegom: Dirk van Dijk, jongeman, van Nijmegen
Bruid Anna Luijbe , jongedochter, van Zeijst
Plaats: Rotterdam
Datum trouwen: 11-05-1783
Datum ondertrouw: 24-04-1783
Opmerkingen attestatie na Cool. pro deo
Bron DTB Rotterdam Stadstrouw

Bruidegom: Dirk van Dijk, jongeman, van Nijmegen, wonend: aan Beukelsdijk
Bruid: Anna Luijbe, jongedochter, van Zeist, wonend: i/d Oppert binnen Rotterdam
Plaats: Cool
Datum ondertrouw: 22-04-1783
Opmerkingen pro deo; beide gereformeerd
Bron: DTB Cool Trouw gaarder

Dirk van Dijk (30 jaar oud) en Anna Luijben (34 jaar oud) trouwen met elkaar in Rotterdam op 11 mei 1783. Dirk van Dijk is geboren in 1753 in Neerbosch. Anna Luijben in 1749 in Schalkwijk (Houten, bij Utrecht). De vader van Anna Luijben, Dirk Luijben, is geboren in Ewijk rond 1710-1715, en trouwt in 1738 in Houten en woont na zijn huwelijk in Schalkwijk. Is het toeval dat Dirk van Dijk en Anna Luijben beiden wortels hebben in twee buurgemeenten Ewijk en Neerbosch, beide behorend tot het Rijk van Nijmegen? De dorpen lagen hemelsbreed 7 km van elkaar af, toentertijd nog niet gescheiden door het Maas-Waal Kanaal.

De naam Luijben komt op de site www.genealogiezuidoostutrecht.org maar in beperkte mate voor: het huwelijk van Dirk/Theodorus Luijben in 1738, en de doop van zijn elf kinderen. Bij twee van die doopplechtigheden komt ene Joannes Luijben voor als getuige, bij een doop Gertrudis Luben. Vóór 1738 komt de naam Luijben slechts eenmaal voor: in het doopboek van Bunnik 24-08-1735 is ene Petronella Luijben getuige bij de doop van Dirkye van Dijk, dochter van Derick Dirxse van Dijk en Willemina de Roeij.
Van Dijk! Toeval? Derick Dirxse van Dijk en Willemina de Roeij trouwen in Bunnik op 15-11-1734. Uit het RK trouwboek blijkt dat de bruid komt uit Vechten (vlak bij Bunnik) en de bruidegom uit Leur, een kleine dorpskern in de buurt van Wijchen, hemelsbreed zo’n 10 km verwijderd van Ewijk. We mogen ervan uitgaan dat Petronella Luijben de vrouw is die in 1682 is geboren, de zuster van Jacob Luijben, en dus de tante van Dirk Luijben, die drie jaar later in 1738 trouwt in Bunnik.

Is er verband tussen Derick Dirxse van Dijk uit Leur, en de familie Van Dijk uit Neerbosch/Hatert, ook weer op steenworp afstand van elkaar? DTB Leur geeft in die periode geen Dirk o.i.d. geboren tussen 1690 en 1715

Kind(eren):

  1. Anna van Dijk  1784-> 1799 


Notities over Anna Luijbe(n) (Leuben)

Het dorp Schalkwijk is ontstaan in de loop van de twaalfde eeuw. Voor die tijd was dit laag gelegen gebied een vrijwel ondoordringbaar moeras dat zich uitstrekt tussen de oeverwallen van de Lek en de hogere stroomruggronden van Houten en 't Goy. Bij de ontginning van Schalkwijk hanteerde men de methode die in die tijd gangbaar was. Dwars door het te ontginnen gebied werd een zogenaamde 'wetering' gegraven die het overtollige water moest afvoeren. Evenwijdig aan deze watergang legde men met de uitgegraven grond kades of wegen aan. Haaks op de wetering en parallel aan elkaar groef men vervolgens 'kavelsloten'. De aldus ontstane percelen werden tenslotte ontdaan van hun natuurlijke begroeiing. Nadat het gebied ontgonnen was werden aan weerskanten van de wetering de boederijen gebouwd op de kop van de kavels. Schalkwijk ontwikkelde zich zo tot een dorp met een zogenaamde lintvormige bebouwing.
De kerk op de Brink is waarschijnlijk gesticht door de bisschop van Utrecht, kort na de voltooiing van de eerste fase van de ontginning. Zeker is dat in 1294 Schalkwijk een zelfstandige parochie was en dat er een kerk op de Brink stond. Ook gegevens die tijdens de laatste restauratie naar voren kwamen duiden op een stichting van de kerk in de 13de eeuw. Bij de kerk ontstond een kerkbrink, waaromheen zich verdere bebouwing concentreerde; zij vormde echter geen knooppunt van wegen zoals in Houten of 't Goy, maar lag terzijde van de belangrijkste verbindingswegen.
Omstreeks 1750 wordt Schalkwijk als volgt omschreven: "Het is een groot dorp, dat zich met eene regte buurt, meer dan een uur gaans in de lengte, tot digt aan de Lek, uitstrekt, ter wederzijden van de Schalkwijksche-wetering. Men telt er in de kom van het dorp ruim 820 inwoners".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Luijbe(n) (Leuben)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Luijbe(n) (Leuben)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. RK doopboek van Schalkwijk
  2. DTB Cool Trouw gaarder
  3. DTB Rotterdam inv. 3 Doop rooms-katholiek
  4. DTB Rotterdam inv. 4 Begraven gaarder
  5. DTB Rotterdam inv. 44 Begraven
  6. DTB Rotterdam Stadstrouw, index nummer 018

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 mei 1783 lag rond de 7,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1783: Bron: Wikipedia
    • 4 februari » Het Verenigd Koninkrijk kondigt aan de vijandelijkheden tegen de Verenigde Staten te staken, eind van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 5 februari » Aardbeving in de omgeving van Monteleone in Italië om 7 uur ’s avonds, met 26.750 doden
    • 4 juni » De gebroeders Montgolfier geven in Annonay de eerste openbare demonstratie van de heteluchtballon.
    • 8 juni » In de vulkaan Laki, op IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook is dit het begin van een achtjarige hongersnood.
    • 3 september » De Vrede van Parijs wordt getekend, dit betekent het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 21 november » In Frankrijk vindt de eerste bemande luchtballonvaart plaats .
  • De temperatuur op 10 april 1799 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
    • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
    • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
    • 6 oktober » Slag bij Castricum.
    • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
    • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
    • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
  • De temperatuur op 13 april 1799 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder windstil. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
    • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
    • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
    • 6 oktober » Slag bij Castricum.
    • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
    • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
    • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Luijbe(n) (Leuben)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Arthur van Dijk, "Genealogie Van Dijk (Schiedam), Huiskens (Schiedam), Tönissen (Achterhoek), Verbeet (Groesbeek)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-dijk/I109.php : benaderd 31 mei 2024), "Anna Luijbe(n) (Leuben) (1749-1799)".