Genealogie Van der Valk en van der Valck » Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk (1849-1916)

Persoonlijke gegevens Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk 

  • Roepnaam is Jan Frans.
  • Hij is geboren op 29 januari 1849 in Delft.
  • Registratie van geboorte op 29 januari 1849.Bron 1
  • Beroep: Bloemist.
  • Geloof:
    Vocht als Zoeaaf in het leger van de Paus tegen Garribaldi!!!
  • Hij is overleden op 25 oktober 1916 in 's Gravenhage, hij was toen 67 jaar oud.
    Overleden in 's Gravenhage,
    Heden overleed tot onze diepe droefheid, na een langdurig, doch geduldig lijden, voorzien van de H.H. Sacramenten der Stervenden, onze geliefde Echtgenoot, Vader, Behuwd- en Grootvader, de Heer
    Johannes Franciscus van der Valk,
    in leven Oud Pauselijk Zouaaf, en drager van de medalle Bene Merentis, in den ouderdom van 67 jaren.
    Uit aller naam,
    Wed. J.F. van der Valk-Wennekers.
    's Gravenhage, 25 Oct. 1916
    van Dijckstraat 139.
  • Een kind van Leendert van der Valk en Apolonia Lindeman
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2022.

Gezin van Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk

(1) Hij is getrouwd met Alida van der Stap.

Zij zijn getrouwd op 23 februari 1876 te Delft, hij was toen 27 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Barbara Wennekers (Scheublin).

Zij zijn getrouwd op 9 oktober 1889 te 's Gravenhage, hij was toen 40 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



Notities over Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk

Bron Geneanet Boeken.
Régiment des zouaves pontificaux 1861 à 1870 tome2
LES ZOUAVES PONTIFICAUX

5130.VAN DER VALK, JEAN, né à Delft (Hollande), 29 janvier 1849.
— Z. P., 17 novembre 1867. Libéré, 18 novembre 1869

Deel Bron:Lenhoha's genealogie sprokkels

Italië bestond rond 1850 uit een verzameling van zelfstandige koninkrijkjes en hertogdommen. Een van die onafhankelijke staatjes en verreweg de grootste was de Kerkelijke Staat. Van hier uit oefende de paus zijn wereld gezag uit. De oorsprong van dit gezag lag in de ideologie, dat de Paus, als vertegenwoordiger van God op aarde, het primaat en de suprematie bezat over alle wereldlijke vorsten. Als zodanig moest hij ook wereldlijke macht uitoefenen. Een grote sprong vooruit in dit streven kwam in de 8e eeuw (754 n.Chr.), toen Pepijn de Korte, Koning van Lotharingen grote gebieden in Midden-Italië onder het pauselijke gezag stelde. De meeste pausen hadden sindsdien het grootste gedeelte van hun energie gestoken in deze wereldlijke macht. Het was niet verwonderlijk dat de pausen van de negentiende eeuw er geen afstand van wensten te doen. Toch was er de roep vanuit het gewone volk om een democratischer bestuur. De Sardijnse vrijheidsstrijder Garibaldi maakte met zijn republikeinse strijders handig gebruik van deze wens. Hij was een republikein en streefde de eenwording van de aan elkaar verwante, door taal en cultuur verbonden gebiedsdelen na. Zijn doel was de eenwording van het gehele schiereiland in een nationale staat Italië. Bovendien verloor de Paus in 1848 veel steun, toen hij op verzoek van de koning van Sardinië weigerde de oorlog te verklaren aan Oostenrijk.Oostenrijk beheerste de havenstad Genua die door de Sardijnen werd opgeëist.

De Paus werd in Rome zo belaagd en in het nauw gedreven, dat hij moest vluchten. De Franse troepen onder Napoleon III kwamen hem te hulp. Zijn eigen troepenmacht was absoluut niet toereikend. Vanuit het Roomse primaatdenken was nooit de gedachte opgekomen, dat het eigen gebied ooit nog eens verdedigd moest worden. Vanuit het buitenland kwamen initiatieven op gang om de paus te hulp te schieten in zijn strijd om herovering en behoud van zijn wereldlijk gezagsgebied. In katholiek Nederland hebben deze ontwikkelingen de voedingsbodem gevormd voor een relatief grote toeloop van zoeaven. In totaal leverde Nederland ruim 3200 pauselijke soldaten. Melden als soldaat van de paus betekende aanzien in eigen kring. Ook werd de indruk gewekt, dat een pauselijke soldaat een plaatsje in de hemel verwierf. Uiteindelijk zal het voor vele vrijwilligers een combinatie van factoren zijn geweest, waarom ze besloten om zouaaf te worden. Het diepgewortelde geloof, de eer, het aanzien, het avontuur en de overtuiging maakten, dat een soldaat van de paus het gevoel kreeg, dat hij streed voor een rechtvaardige en correcte zaak.

De vereisten om tot het pauselijke leger toegelaten te worden waren o.a.:

Een getuigschrift van de pastoor dat men goed katholiek was;

Een bewijs van vrijstelling van militaire dienst;

Een bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister, inclusief namen van de ouders;

Een bewijs van goede gezondheid;

Een minimum leeftijd van 17 jaar, maar ook niet ouder dan 35 jaar;

Een minimum lengte van 1,57 m;

Ongehuwd of weduwnaar zonder kinderen.

Het zouaventenue was voor die tijd modern en bood veel bewegingsvrijheid aan de dragers ervan. Het bestond uit een blauwgrijze pofbroek, bijeengehouden door een lange rode buikband. Daarboven werd een blauwgrijs vest en een boleroachtig jasje met rode tressen gedragen. Op het hoofd droeg de zouaaf een soort kepie. Het was een zeer opmerkelijke dracht en uitermate herkenbaar. Men kon zich niet vergissen in een zouavenkostuum. Zij gingen strijden onder de naam Zuavi Pontifici.

Zo begon er een toestroom van doorgaans jonge en vooral fanatieke katholieke mannen. Het devies van de Nederlandse jongens was: “De koning is mijn koning en ik ga als hij mij roept en de Paus is mijn vader en ik ga als hij mij vraagt!”

Ze vertrokken, niet om de wet overtreden en zeker ook niet om de koning te kort te doen. Voor hen gold alleen de liefde en het respect voor de paus. Ze vroegen ook geen geld, maar deden het als plicht en ideaal. Ze zetten hun leven in voor de goede zaak, ondanks dat ze door velen niet werden begrepen.


Dat in een rooms dorp als Poeldijk ook mannen waren om voor de Paus te gaan strijden was haast wel vanzelfsprekend.

Bovenste rij, van links naar rechts: Frans Heskes dan Johan Alsemgeest en op de vierde plaats Johan Middelburg. Uiterst rechts zittend Siem Valk

De pauselijke soldaten uit de H.Bartholomeus parochie waren

Frans Heskes

Gedoopt Poeldijk 30-03-1834

kleermaker

Johan Alsemgeest

28-12-1837

tuinarbeider

Johan Middelburg

03-08-1846

tuinder

Cornelis van Dijk

25-04-1845

voerman

Piet Verbeek

01-02-1843

tuinder

Simon van der Valk

14-11-1845

landbouwer

Quirinus Bol

01-11-1849

metselaar


Deze zouaven reisden per stoomboot naar de Moerdijk en verder per trein naar Oudenbosch. Hier in Oudenbosch kregen zij hun laatste instructies, zoals:

Men mocht niet luidruchtig zijn, Men moest, waar dat kon, de mis bezoeken.

Er werd een biechtspiegel uitgereikt waarop verschillende zonden met bijbehorende penitenties stonden gedrukt in zowel het Nederlands, het Italiaans als in het Frans. Zo kon men tenminste te biechten gaan, ook al was er geen Nederlands sprekende priester bij de hand.

De volgende dag ging de reis verder per trein naar Brussel, waar een medische keuring plaatsvond, die nog strenger was dan die in Nederland. Het gebeurde nogal eens dat er aspirant-zoeaven werden teruggestuurd, omdat zij niet door de gezondheidskeuring kwamen.

Na Brussel ging de reis verder via Parijs naar Marseille, waar het weekend doorgebracht moest worden. De volgende etappe: naar de haven van Rome, Civitavecchia, per boot, want de weg over land leidde door vijandelijk gebied (het koninkrijk Italië). Tot slot ging het laatste stukje naar Rome weer per trein. Tijdens deze hele reis waren er voortdurend begeleiders aanwezig.

De reis- en verblijfskosten werd voor het grootste gedeelte met giften en donaties van vrome katholieken in Nederland betaald. De zouaven, die net uit Nederland waren aangekomen, werden vervolgens naar een kazerne in Rome overgebracht. Hier kregen zij een training van acht weken. Er werd geëxerceerd en men voerde manoeuvres uit op bevel van meestal Franse officieren.

De jaren 1866 tot en met 1870 zijn bepalend geweest voor het uiteindelijke lot van de Kerkelijke Staat, maar ook voor de roem van de zouaven. In deze periode werden de veldslagen uitgevochten. De pauselijke soldaten hebben weliswaar niet de eindoverwinning behaald, maar hadden zich goed geweerd, wat hen wijd en zijd bekend hebben gemaakt.

In 1867 wilde Garibaldi met zijn republikeinse troepen de Kerkelijke Staat inlijven. Zowel koning Victor Emmanuel van Italië, als Napoleon III van Frankrijk waren bepaald niet gecharmeerd van Garibaldi. Zij wilden beslist niet, dat Garibaldi’s republikeinen Rome zouden innemen. Dat hield onder andere in dat zij troepen stuurden ter ondersteuning van de zouaven om de paus te verdedigen. De 5000 zouaven toonden daarbij zoveel felheid, dat het veel grotere rebellenleger, na een hevige strijd, waarbij veel doden vielen, vluchtte.

Na de strijd tegen de Garibaldisten kreeg het pauselijke leger veel erebaantjes en werden de zouaven in Rome onder andere ingezet als ordebewaarders.. Dit was nodig, omdat er steeds opstandjes en overvallen waren. Het waren vooral de Romeinen, die bleven strijden voor de eenwording van heel Italië.

In 1870, op 18 september, omsingelden Italiaanse troepen Rome, waarin zich nu zo’n 8000 pauselijke soldaten ophielden. De zouaven hebben verwoed weerstand geboden, maar de paus zag in, dat het geen zin meer had. De strijd ging veel te veel levens kosten. Hij liet de witte vlag hijsen en gaf zich over. Al de volgende dag moesten de zouaven volgens afspraak hun wapens inleveren en de stad verlaten. Hiermee was dan toch nog sneller dan verwacht een einde gekomen aan de deelname aan de keurtroepen van de paus, de zouaven. De stad Rome werd de hoofdstad van het verenigde Italië, maar de paus behield een klein stukje Rome. De paus had van toen af slechts het grondgebied van het Vaticaan tot zijn beschikking en behield zo toch enig ceremonieel wereldlijk vertoon.

Van de zeven Poeldijkse zouaven zijn er zes teruggekeerd. Quirinus Bol is nooit in Rome aangekomen.

Het zouavenavontuur had echter wel een vervelende consequentie. Men had immers zonder toestemming van de Nederlandse koning dienstgenomen in het leger van een vreemde mogendheid. Zij hadden gestreden voor een vreemde vorst en verloren zo hun Nederlandschap. Zij konden geen rijksbetrekking in Nederland vervullen en hadden geen recht op een uitkering van het burgerlijk armbestuuur.

Vaticaanstad is sinds 1929 een onafhankelijk staat. Zij heeft een eigen filatelistische drukkerij, een eigen spoornet wat verbonden is met de Italiaanse spoorwegen en een bekend dagblad, l’Osservatore Romano, een courant dat in geheel Italië wordt verspreid. Het vaticaan heeft een eigen bewakingsgendarmerie (de vroegere pauselijke garde) en een eigen politiecorps, de beroemde ‘Zwitserse Garde’ die sinds begin zestiende eeuw lijfwacht van de Paus zijn en nog steeds het antieke uniform dragen dat waarschijnlijk naar een ontwerp van Michelangelo werd vervaardigd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. dtb Delft Akte 61
  2. dtb Delft Akte 22
  3. 's-Gravenhage Huwelijken 1889 Akte 881

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 januari 1849 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1849: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Er wordt gezegd dat David Rice Atchison voor 1 dag president is geweest van de Verenigde Staten.
    • 5 maart » Zachary Taylor wordt beëdigd als 12e President van de Verenigde Staten
    • 13 april » Hongarije wordt een republiek.
    • 5 juni » De Deense grondwet wordt getekend.
    • 1 juli » De eerste Belgische postzegel wordt uitgegeven, deze draagt de beeltenis van koning Leopold I.
    • 31 juli » Benjamin Chambers vindt het achterladerkanon uit.
  • De temperatuur op 9 oktober 1889 lag rond de 9,4 °C. Er was 11 mm neerslag. De winddruk was 38 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1889: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Benjamin Harrison wordt beëdigd als 23e president van de Verenigde Staten
    • 3 april » De Staten-Generaal, in verenigde vergadering bijeen, verklaren de Nederlandse koning Willem III wegens ziekte buiten staat de regering waar te nemen.
    • 22 april » De Amerikaanse president Benjamin Harrison stelt Oklahoma open voor vestiging door kolonisten.
    • 6 mei » De Eiffeltoren wordt officieel geopend.
    • 27 juni » Huwelijk van prins Willem van Hohenzollern en prinses Maria Theresia van Bourbon in Slot Sigmaringen.
    • 2 november » North Dakota en South Dakota worden staten van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 25 oktober 1916 lag tussen 6,0 °C en 14,4 °C en was gemiddeld 10,5 °C. Er was 6,4 uur zonneschijn (63%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 15 maart » Amerikaanse troepen vallen Mexico binnen in een poging revolutionair Pancho Villa te pakken te krijgen.
    • 18 mei » Begin regeerperiode Vietnamese keizer Khải Định.
    • 31 mei » Begin van de Zeeslag bij Jutland, ook wel gekend als de Slag voor het Skagerrak.
    • 15 september » Voor het eerst worden tanks ingezet op een slagveld. Tijdens de Slag aan de Somme zetten de Britten 49 Mark I-tanks in.
    • 19 september » De Luchthaven Schiphol wordt geopend als militaire vliegbasis.
    • 2 december » De Franse generaal Joseph Joffre wordt vervangen door Robert Nivelle als stafchef van het Franse leger.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van der Valk


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan van der Valk, "Genealogie Van der Valk en van der Valck", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-der-valk/I1007.php : benaderd 30 april 2024), "Johannes Franciscus "Jan Frans" van der Valk (1849-1916)".