Genealogie Swaab-Roozeboom-Hemelrijk » Lena Hoffman (1891-1942)

Persoonlijke gegevens Lena Hoffman 


Gezin van Lena Hoffman

Zij is getrouwd met Gerrit Brilleman.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Louis Brilleman  1914-1945
  2. Hartog Brilleman  1917-1940


Notities over Lena Hoffman

Auschwitz

De kleine industriestad Oswiecim (Auschwitz) ligt in het zuidoosten van Polen. In mei 1940 werden de kazernes in de buitenwijken van Oswiecim ingericht als concentratiekamp. Het kamp, aanvankelijk opgezet om Poolse tegenstanders van het naziregime gevangen te zetten, groeide uit tot een heel complex van kampen.

Voor de vernietiging van de Europese Joden werd in maart 1942 het veel grotere kamp Birkenau in gebruik genomen (Auschwitz II), op ongeveer 3 km ten westen van Auschwitz I. Het kamp Monowitz (Auschwitz III) werd enkele kilometers buiten de stad opgericht voor en door de I.G.- Farbenindustrie. Geleidelijk aan werden ongeveer 40 kleinere kampen gebouwd, verspreid over geheel Opper-Silezië; alle als onderdeel van Auschwitz. Auschwitz-Birkenau en de vele nevenkampen ontwikkelden zich tot het grootste complex van concentratie- en vernietigingskampen.

Mannen, vrouwen en kinderen werden direct na aankomst vergast of langzaam ter dood gebracht door onmenselijk zwaar werk, te weinig eten en martelingen. Naar schatting zijn 1,5 tot 2 miljoen mensen in Auschwitz-Birkenau vermoord.

Tot september 1944 bleven er transporten uit Nederland komen. Meer dan 60.000 Joden, 245 Sinti en Roma, enkele tientallen verzetsstrijders en een twintigtal Jehova’s Getuigen werden vanuit Nederland naar Auschwitz gedeporteerd. Bijna 40.000 Joden werden direct na aankomst vergast. Minder dan 900 overleefden Auschwitz-Birkenau. Een onbekend aantal stierf tijdens de dodenmarsen of na aankomst in een van de andere Duitse concentratiekampen. Ongeveer 30 Sinti en Roma van het transport uit Nederland overleefden.

De geallieerden hebben in september 1944 fabrieken rondom Auschwitz gebombardeerd en daar aanzienlijke schade aangericht. Een Sonderkommando moest vanaf oktober 1944 veel installaties demonteren en sporen van de misdaden uitwissen. De kuilen waarin lijken waren verbrand, werden leeggehaald, met aarde gevuld en met gras en beplanting bedekt. Ondanks het bombardement van september en ondanks de evacuatie en ontmanteling daarna, bleven de kampen tot aan het eind van de oorlog min of meer intact. In november 1944, toen het Rode leger oprukte en Auschwitz naderde, vernietigden de nazi’s grote delen van de omvangrijke administratie van Auschwitz.

Op Himmlers bevel werden de gaskamers van Auschwitz-Birkenau in oktober 1944 buiten gebruik gesteld (in het begin van die maand waren nog ongeveer 40.000 mensen vermoord) en vielen alle bouwwerkzaamheden stil. Daarna begon de systematische opheffing van het kamp. Ongeveer de helft van de 155.000 nog in leven zijnde gevangenen werden naar de concentratiekampen in het westen gebracht: naar Buchenwald, Flossenbürg, Dachau, Mauthausen en Bergen–Belsen. Zo belandden de zusjes Anne en Margot Frank, die in september 1944 met het laatste transport uit het Nederlandse Westerbork naar Auschwitz waren gedeporteerd, ruim een maand later in Bergen-Belsen. Op 17 januari 1945 werd begonnen met de tweede en laatste fase van de ontruiming van het kampcomplex. Ongeveer 58.000 mensen, de meesten uit Monowitz en de nevenkampen, moesten naar het westen. Een klein aantal ging per trein, in goederenwagens, het overgrote deel ging te voet door de winterkou. Duizenden zijn tijdens deze dodenmars gestorven. Wie geen kracht meer had, wilde uitrusten of probeerde te vluchten, werd ter plekke neergeschoten. Velen bevroren of verhongerden onderweg.

Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd – op dat moment waren er 1.000 niet begraven of verbrande lijken en ongeveer 7.500 – 8.000 gevangenen, bijna allemaal doodziek, in het kamp aanwezig. De laatste bewakers die waren achtergebleven, werden nog dezelfde dag door de Russische soldaten gedood.

http://www.auschwitz.nl/

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lena Hoffman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Lena Hoffman

Lena Hoffman
1891-1942



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 maart 1891 lag rond de 3,5 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1891: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 10 maart » Almon Strowger verkrijgt patent op de automatische telefooncentrale.
    • 1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
    • 15 mei » Encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII over de sociale leer van de Rooms-Katholieke Kerk.
    • 15 juni » Verheffing van de Apostolische Vicariaten Noord-, Centraal- en Zuid-Japan tot het Aartsbisdom Tokio en de bisdommen Osaka en Nagasaki.
    • 21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
    • 15 december » De Canadees James Naismith vindt het basketbal uit.
  • De temperatuur op 26 oktober 1942 lag tussen 5,8 °C en 14,8 °C en was gemiddeld 10,8 °C. Er was 3,3 mm neerslag gedurende 1,3 uur. Er was 6,3 uur zonneschijn (63%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.
    • 15 februari » Rond half vijf 's ochtends liep Hr. Ms. Van Ghent, door een navigatiefout, aan de grond in Stolze-straat op het kustrif van het eiland Bamidjo.
    • 17 maart » In het vernietigingskamp Bełżec worden de eerste Joden systematisch vergast.
    • 9 augustus » Zeeslag bij het eiland Savo: De Amerikaanse marine lijdt zware verliezen tegen Japan.
    • 3 oktober » Eerste succesvolle lancering van een V2-raket vanaf Peenemünde in Duitsland, de eerste keer dat een door de mens vervaardigd object de ruimte bereikt.
    • 2 december » Een team onder leiding van Enrico Fermi slaagt om de eerste nucleaire kernreactie te veroorzaken die zichzelf in stand kan houden (Manhattanproject).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 1944 » William Temple (63), Anglicaans aartsbisschop van Canterbury
  • 1955 » Arne Eggen (74), Noors componist/organist
  • 1957 » Nikos Kazantzakis (74), Grieks schrijver
  • 1959 » Ernst Fast (78), Zweeds atleet
  • 1964 » Agnes Miegel (85), Duits dichteres en schrijfster
  • 1966 » Alma Cogan (34), Engels zangeres

Over de familienaam Hoffman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hoffman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hoffman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hoffman (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Fred Swaab, "Genealogie Swaab-Roozeboom-Hemelrijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-swaab-roozeboom-hemelrijk/I17613.php : benaderd 17 juni 2024), "Lena Hoffman (1891-1942)".