directeur van een brasserie te Ede
EDE - Natuurlijk, het is nog steeds moeilijk om er aan te wennen, maar Petra en Hans Stroink hebben er nu vrede mee. Hun eethuis dat sinds 1996 opereert onder de naam Carrousel aan de Stationsweg 2 in Ede gaat tegen de vlakte. Er voor in de plaats komen appartementen met op de begane grond plek voor één of twee horecagelegenheden.
De nieuwbouw sluit aan op markante beeld van het huidige halfronde pand.
De nieuwbouw sluit aan op markante beeld
van het huidige halfronde pand.
''Sommige mensen zeggen: hoe kun je dat nu doen? Zo'n mooi pand afbreken? Als ik dan vertel dat verbouwen geen optie is vanwege de vele voorschriften en de houten vloeren, dan wil men het begrijpen.''
Hans Stroink weet dat er geen andere oplossing is. Er is geen opvolging van deze horecagelegenheid die al drie generaties in de familie is. Het pand aan de Stationsweg is markant, beeldbepalend eigenlijk. Het staat niet op de gemeentelijke monumentenlijst en dus mogen de eigenaren er vrijelijk iets mee doen. ''Het stond een jaar lang te koop'', stelt Hans Stroink. ''We worden wat ouder en wilden het rustiger aan doen. In de horeca is het toch wel zwaar.''
Maar in deze tijden is het lastig verkopen. Een koper diende zich niet aan. En dus ging het echtpaar nadenken. ''We besloten om het zelf te herontwikkelen, alles binnen de bestaande gemeentelijke regels. Ik moet zeggen, ik vond het best leuk. Al die contacten met uitvoerende partijen. Waren we over iets bepaalds het niet eens, dan werden er nieuwe ontwerpen gemaakt.'' Even terug in de geschiedenis. In 1921 kopen Geertuida en Adriaan van Heertum het pand waar voordien een slager in gevestigd was. Zij starten Hotel Gea, een samenvoeging van hun namen. Begin jaren vijftig namen de ouders van Petra Stroink-van Heertum het bedrijf over en betrokken er een restaurant bij. Zij zien wel een bredere emplooi in dit mooiste stukje van Ede. Vanaf 1970 wordt het uitsluitend een café met restaurant. In 1990 komen dochter Petra en schoonzoon Hans in de zaak. Zij nemen het uiteindelijk in 1996 over. ''Een nieuwe start en dus ook een nieuwe naam: Eethuys Carrousel'', stelt Hans Stroink, die zijn carrière begon op de grote vaart maar op het land in de (Edese) horeca letterlijk en figuurlijk zijn liefde vond. Ze kijken terug op goede jaren. ''We waren niet te duur en serveerden goede gerechten. Onze vaste kok heeft gelukkig weer goed werk kunnen vinden. Dat was onze grootste zorg. In al die jaren hebben we een goede en vaste klantenkring kunnen opbouwen. Daarom was het moeilijk om tegen hen te zeggen dat we er mee zouden stoppen,'' vertelt Petera Stroink. Op 14 juni 2011 trokken ze de deuren definitief achter zich dicht.
De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.
Hij is getrouwd met Petra Geertruida Leonarda van Heertum.
Zij zijn getrouwd op 31 augustus 1987 te Ede , hij was toen 41 jaar oud.
ÙCbÙDZwolse takÙC/bÙD
Externe link: www.eethuysdecarrousel.nl/index.html
De getoonde gegevens hebben geen bronnen.