Genealogie Stoop uit Dordrecht » "Karel" Johannes Julianus LOTSY (1893-1959)

Persoonlijke gegevens "Karel" Johannes Julianus LOTSY 

Bron 1

Gezin van "Karel" Johannes Julianus LOTSY

(1) Hij is getrouwd met Wilhelmina Diderica VRIESENDORP.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 18 juni 1919 te Dordrecht, hij was toen 26 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is gescheiden 15 mei 1935 te Dordrecht.Bron 4


(2) Hij is getrouwd met Aaltje BELTMAN.Bron 5

Zij zijn getrouwd op 13 januari 1936 te Londen, hij was toen 42 jaar oud.

Zij zijn getrouwd op 30 januari 1936 te Rotterdam, hij was toen 42 jaar oud.Bron 6

huwelijksakte is de Engelsche taal

Notities over "Karel" Johannes Julianus LOTSY

Karel Johannes Julianus Lotsy was de oudste zoon van Johannes Paulus Lotsy en Catharina Christina Goossen. Hij was botanicus, adjunct-directeur (1917) respectievelijk directeur van de N.V. Brandverzekering Maatschappij "Holland van 1859" te Dordrecht, sportleider bij de Olympische Spelen (1924), voorzitter van de regelingscommissie voor voetbal (1928), bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (1930), bestuurslid van het Olympisch Comité en vice-president van de Federation Internationald de Football Association, adviseur voor sportaangelenheden aan het Departement van Opvoeding en Wetenschap en Kultuurbescherming (1940), voorzitter van de K.N.V.B. (1942), leider van de Nederlandse Sport Federatie (1959).


Karel Johannes Julianus Lotsij, bekend onder de naam Lotsy (Baltimore, 3 maart 1893 – Koog aan de Zaan, 29 augustus 1959) was een Nederlandse sportbestuurder.

Van 1917 tot 1919 was Lotsy voorzitter van H.F.C.. In 1921 werd hij coach van het eerste elftal. In deze tijd ontwikkelde hij de concentratie- en mentaltraining methode waarmee hij beroemd werd.

In 1924 ging hij mee naar de Olympische Spelen in Parijs waar hij ervaring opdeed als sportleider.

Ook werd Karel Lotsy actief als bestuurder in de KNVB en werd hij voorzitter van de keuzecommissie van het Nederlands Elftal. Onder zijn leiding begon het succes van het Nederlands elftal opmerkelijk toe te nemen.

Hij was driemaal bij de Olympische Spelen chef de mission (Berlijn 1936, Londen 1948, en Helsinki 1952). In 1959 was hij de eerste voorzitter van de Nederlandse Sport Federatie.

Karel Lotsy, die ook in andere sporttakken dan voetbal grote invloed heeft gehad, stond bekend als een zeer dynamische en charmante figuur, die voortreffelijk kon organiseren. Zijn idealisme heeft zeer inspirerend gewerkt op anderen. Wegens zijn grote verdiensten werd hij talloze malen onderscheiden.

Lotsy staat op plaats 6 op de lijst van Grootste Drechtstedeling Aller Tijden.

De val van een volksheld

Karel Lotsy tot kapitein benoemd, met de opdracht de sportorganisatie van het leger ter hand te nemen (1939)

Karel Lotsy reikt de Nederlandse voetbalbeker van 1944 uit.
Eind jaren zeventig, ruim na zijn dood, veranderde het beeld over Lotsy. Journalisten Frits Barend en Henk van Dorp maakten voor Vrij Nederland een serie over sport in de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze kanttekeningen bij de rol van Lotsy plaatsten. Van oktober 1940 tot najaar 1941 was hij namelijk verbonden aan het departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming. En midden in de oorlog, in 1942, werd hij voorzitter van de Nederlandse Voetbalbond. Velen, waaronder zijn achterneef Dirk Lotsij, vonden dat hij veel te meegaand was jegens de Duitse bezetter.

Hoewel de zuiveringscommissie voor de sport hem in 1945 had vrijgesproken van collaboratie, trokken oud-scheidsrechter Leo Horn en oud-voetballer Bram Appel van leer tegen de ‘bobo’. Volgens Appel was Lotsy in 1944 in Berlijn als toeschouwer aanwezig bij een wedstrijd tussen dwangarbeiderselftallen van Nederland en Tsjechië. Zeven andere spelers weerspraken dit verhaal. ,,De 85-jarige Bierings (de enige nog levende speler in 2008) zegt dat hij Lotsy in Berlijn niet heeft zien zitten en dat hij Appel daar juist als een ‘Haagse praatjesmaker’ heeft leren kennen.’’

De kritiek hield aan: historicus André Swijtink schreef in 1992 een proefschrift over sportbeoefening in de Tweede Wereldoorlog. Daarin werd Lotsy aangeduid als ‘uitvoerder van anti-Joodse politiek van de bezetter’. Er kwam een actie om naar Lotsy vernoemde straten van naam te veranderen. Amsterdam doopte de Karel Lotsylaan om tot Gustav Mahlerlaan. Het Karel Lotsypad, de Karel Lotsyweg in Dordrecht èn in Waalwijk en de Karel Lotsystraat in Gouda bleven.

In 2009 verscheen een biografie:"De Dordtse magiër - de val van een volksheld" (uitgeverij Nieuw Amsterdam), door Frank van Kolfschooten waarin beargumenteerd werd dat Karel Lotsy niet 'fout' zou zijn geweest. Lotsy zou het slachtoffer zijn geworden van journalistieke, wetenschappelijke en politieke dwalingen. In de biografie zou uit nieuwe bronnen blijken dat Barend en Van Dorp, Swijtink en Vis zich hadden gebaseerd op onbetrouwbare getuigenissen en onzorgvuldig bronnenonderzoek. De auteur maakte gebruik van omvangrijk bronnenonderzoek en documenteerde en redeneerde dat Lotsy niet van collaboratie met of sympathie jegens de Duitse bezetter kon worden beticht. Van Kolfschooten ontdekte verder dat sportkoepel NOC*NSF de herinneringstekens voor Lotsy op Sportcentrum Papendal (dat op initiatief van Lotsy was opgericht) stilzwijgend had weggehaald. Zowel het borstbeeld van Lotsy als een plaquette bij de naar hem vernoemde hal waren verdwenen na berichten over zijn vermeende misstappen tijdens de bezettingsperiode. Zowel NOC*NSF als de KNVB, waarvan Lotsy voorzitter en keuzeheer van het Nederlands elftal was geweest, weigerden de presentatie van het boek op 9 mei 2009 bij te wonen, om niet betrokken te raken in een debat over zijn oorlogsverleden. Hierop kwam echter ook kritiek van de zijde van Swijtink, die in 1992 een proefschrift aan Lotsy had gewijd: de voorgestelde rehabilitatie zou volgens hem volslagen onterecht zijn.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot "Karel" Johannes Julianus LOTSY?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk "Karel" Johannes Julianus LOTSY

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van "Karel" Johannes Julianus LOTSY

"Karel" Johannes Julianus LOTSY
1893-1959

(1) 1919
(2) 1936

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Nationaal Archief: De familie Lotsy / WikipediA
    2. Nederlands Patriciaat 1939, blz 321 / Stamreeks Vriesendorp
    3. Akte 198
    4. Arrondissementsrechtbank
    5. Nederlands Patriciaat 1939, blz 321 / Stamreeks Vriesendorp
    6. Akte 496

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 3 maart 1893 lag rond de 4,4 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 85%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Première van de opera Manon Lescaut van Giacomo Puccini in Turijn.
      • 4 maart » Grover Cleveland (zelfde als hierboven) wordt beëdigd als 24e president van de Verenigde Staten
      • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
      • 1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
      • 15 november » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Basel.
      • 16 november » Oprichting van de Tsjechische voetbalclub Sparta Praag.
    • De temperatuur op 13 januari 1936 lag tussen -3.4 °C en 4,5 °C en was gemiddeld 0.8 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 2,0 uur zonneschijn (25%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1936: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,5 miljoen inwoners.
      • 22 februari » Drie Hongaars-Nederlandse zussen nemen in Italië hun eerste lied Guarany Guaranà op als het Trio Lescano.
      • 7 maart » Duitsland start remilitarisatie van het Rijnland, daarmee het verdrag van Versailles overtredend.
      • 8 september » Verloving tussen prinses Juliana der Nederlanden en Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
      • 24 oktober » Hitler en Mussolini sluiten het verdrag dat de basis wordt van de 'As' tussen Berlijn en Rome.
      • 31 oktober » Eerste poging een raket te lanceren op het Jet Propulsion Laboratory.
      • 30 november » Het Crystal Palace in Londen brandt volledig af.
    • De temperatuur op 29 augustus 1959 lag tussen 10,2 °C en 18,1 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 1,0 uur. Er was 6,4 uur zonneschijn (46%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 22 december 1957 tot 19 mei 1959 was er in Nederland het kabinet Beel II met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1959: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,3 miljoen inwoners.
      • 2 januari » De Russen lanceren het 360 kilo wegende ruimteschip Loena 1, het eerste door mensenhanden gemaakte voorwerp, dat na de maan gepasseerd te zijn, een kunstplaneetje wordt van de zon. Dit wordt mogelijk doordat het ruimteschip een grotere snelheid krijgt dan 11,2 kilometer per seconde, de snelheid die nodig is om aan de aantrekkingskracht van de Aarde te ontsnappen (de zg. ontsnappingssnelheid).
      • 23 januari » Robert Noyce vindt de geïntegreerde schakeling uit. Jack Kilby bestrijdt dat.
      • 17 maart » Bisschopswijding van Petrus Moors, Nederlands bisschop van Roermond, door aartsbisschop Bernardus Alfrink van Utrecht.
      • 31 maart » De 14e dalai lama, Tenzin Gyatso, steekt de grens over naar India en krijgt daar politiek asiel.
      • 18 november » Première van de film Ben-Hur van William Wyler.
      • 22 november » Wim Kras maakt voor FC Volendam zijn debuut in een thuiswedstrijd tegen Ajax. Met 15 jaar en 290 dagen is hij de jongste speler in de Eredivisie ooit.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam LOTSY

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam LOTSY.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over LOTSY.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam LOTSY (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Stoop uit Dordrecht is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    LvH, "Genealogie Stoop uit Dordrecht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-stoop/I5886.php : benaderd 20 juni 2024), ""Karel" Johannes Julianus LOTSY (1893-1959)".