Genealogie Smits revisited » Eggo (Hayo) Addinga (± 1320-1391)

Persoonlijke gegevens Eggo (Hayo) Addinga 

  • Hij is geboren rond 1320 in Wedde.
  • Hij is overleden op 1 juni 1391 in Wedde.
    Hij † 1391 op de Wedderborg. wordt door woedende Westerwolders doodgeslagen in 1391, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) op woensdag 1 jun 1391 bij Wessinghuizen. 
  • De biologische ouders zijn Adde Eggericks Addinga en Nn Ripperda
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 maart 2018.

Gezin van Eggo (Hayo) Addinga

(1) Hij is getrouwd met Margaretha Ripperda.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1360.


Kind(eren):



(2) Hij had een relatie met Fosse Tom Brok.

De relatie startte na 1385.

Hij is getrouwd met Margarethe Ripperda(geb ca 1337 , zus van Uncko Ripperda) rond 1360.
Kind
Hayo Addinga  ± 1360-> 1427

Eggo werd door de 2e Marcellusvloed van 15-17 januari 1362 uit het Rheiderland verdreven naar Wedde, waar hij waarschijnlijk de Wedderborg stichtte. Door de Abt van Corvey is hij beleend met Westerwolde.

Notities over Eggo (Hayo) Addinga

Egge I Addinga, Zoon van Adde Addinga geboren circa 1360, overleden (hoogstens 31 jaar oud) 1391, had een relatie?) met
Fossa Tom Broek dochter van Imel en Heba von Hinte, geboren circa 1370. (uit deze relatie geen kinderen(??)

Het Westerwoldse geslacht Addinga was afkornstig uit Reiderland.
Volgens de verhalen zou het naar Wedde zijn gevlucht of zijn verjaagd
na de Marcellusvloed van 1362. In Wedde werd rond 1360/1370 de
Wedderborg gebouwd. Deze datering werd gegeven na enige
archeologische opgravingen. De verbintenis van de opkomst van
Addinga met de Marcellusvloed in 1362 berust op latere constructies
en heeft naar alle waarschiinliikheid zelfs helernaal niets met
Dollardoverstrotningen te maken. Het ontstaan van de Dollard kan
met zekerheid pas gesitueerd worden in de eerste helft van de vijftiende eeuw.
De oorsprong van het geslacht Addinga is er in ieder geval in een duister licht mee komen te staan.

Toen Egge (IT) Addinga in 1474 probeerde te bewijzen dat de Addinga's al minstens honderd jaar de heerlijkheid Wedde bezat met afschriften van de bisschop van Munster en de abt van Corvey: had hij inmiddels alle schijn tegen. In 1474 bleek dat de Addinga's behalve de heerlijkheid Wedde en Westerwolde ook het gericht van Winschoten (ook voogdij van Winschoten geheten) in leen hadden. Vanwege de Reiderlandse achtergrond van Winschoten het mogelijk dat de Addinga's uit deze plaats afkomstig zijn geweest
In 1391 wordt voor het eerst in een oorkonde van het huis te Wedde gesproken. Egge (I) Addinga
(Zoon van de stamvader Adde) wordt echter nog aangeduid als hoofdeling in Reiderland.
De bevolking van Westerwolde kon moeilijk de heerschappij van Egge Addinga accepteren, met name het stempel dat hij drukte op het bestuur en rechtspraak. Egge (l) bestuurde met willekeur en in conflict met het Westerwoldse landrecht toen hij de rechtszetel van Vlagtwedde naar Wedde verplaatste. Toen Egge (I) op weg was van Onstwedde naar Wedde, is hij in de buurt van Wessinghuizen aangevallen en vermoord. Toch bleek de macht van de Addinga's nog volledig intact.
De inwoners van Westerwolde beloofden op 4 juni 1391, aan de minderjarige kinderen van Egge: Adde, Haye en Boele, Egge" weduwe Focke Kekesma en Oomke (ook Unico genoemd) Ripperda (proost en hoofdeling in Farmsum) en Wyarde Memminge (hoofdeling in Bunde), Memmen en Zoon Tiabbeken Jelderkes de verplichtingen na te komen die zij ook hadden met de overleden Egge. Laatsgenoemde personen zijn allen verwant aan Addinga. Op 12 maart 1392 verkochten Wyarde Memminge, Memmen en Tiabbeken Jeldetkes hunrechten op het slot van Wedde en Westerwolde aan de de Addinga's. In 1391 werd Egge Addinge in Westervolde genoemd ondef de capitales Ooofdelingen) van Reiderland, evenals in 1420, al lijkt dat gezien de moord niet mogelijk.
In 1400 beleende de bisschop van Munster beide broers Haye en Boele met Westervolde.

De Addinga's bleven nagenoeg de gehele vijftiende eeuw aan de nucht in Westerwolde. In
Winschoten verloren ze veel rnacht toen de inwoners een verbond sloten rnet de stad Groningen. In
1478 werden ze verdreven door troepen van de stad Groningen. Pas in 1486 mochten de Addinga's
terugkeren op de Wedderborg.
In de kerk van Wedde ligt nog een zerk van de in 1492 gestorven Haye Addinga rnet het volgende
opschrift: Int jar uns Heren MCCCC un XC und II des Fridages na Marien Verkundighe Starf Haye
Addinghes, Hooflink van Westerwolde, des sine Siele mote resten in den vrede. Amen.
De Addinga•s worden, volgens o.a. Abel Eppens in zijn kroniek (16e eeuw) in tegenstelling tot vele
andere aanzienli)ke geslachten, niet hoofdeling of heerschap genoernd maar 'jonker’, evenals de
Ripperda's en de Onsta's. Zij behoorden tot "de Oldsten".
In Feenstra's "Adel': 'Al dezen (de Addinga's), de Ewsums, Manninga's en Ripperda's werden rond
1500 beschouwd als hoofdelingen van bijzondere rang, als "adel". waren de enigen, die als “erentvest” Werden aangeduid'
Haye (III) Addinga was nog mindejarig toen hij in 1523 de rechten op Wedde en Westenwolde terug kreeg. Dit was van korte duur: in 1530 werd het gebied veroverd door Karel van Gelre-
De Addinga's gebruikten de Geselberg om de vonnissen over heksen ult te voeren.
.Hidde ONSTA:
VERHAAL BIJ Egge I Addinga van Wedde en Westerwolde [5410].

De Addinga's
In "De Geschiedenis van Westerwolde (Bestuur en Rechtspraak)" door J.G.Kampman en P. Brood wordt over de Addinga's o.a.het volgende geschreven: "In de loop van de 13e en 14e eeuw kwamen in de Friese landen de hoofdelingen op. Dit waren veelal grootgrondbezitters die door het ontbreken van een sterk overheidsgezag op lokaal of regionaal niveau een aanzienlijke bestuurlijke macht wisten te verwerven. In sommige delen van het latere Groningen en in Oost-Friesland kregen zij de rechtspraak in handen en ontwikkelden zich tot lokale heersers. Ook Westerwolde kreeg met een dergelijk hoofdelingengeslacht te maken. Deze familie kwam overigens niet uit Westerwolde zelf, maar uit het het ten noorden van Westerwolde gelegen Reiderland. Egge Addinga, de eerste Addinga in Westerwolde, had het Reiderlandse familiebezit verloren zien gaan ten gevolge van de Marcellusvloed (1316). Dit verlies werd echter goed gemaakt doordat hij de uitgestrekte Westerwoldse bezittingen van het klooster Corvey in leen kreeg. Dit bezorgde hem een machtspositie in Westerwolde. (..) aan deze kloostergoederen was geen overheidsgezag verbonden. Zo er al sprake was van heerlijk gezag in Westerwolde dan was dit sinds 1316 in handen van de Munsterse bisschop. De Addinga's probeerden echter vanaf het eerste moment dat zij in Westerwolde arriveerden de heerschappij over de streek naar zich toe te trekken. Dit betekende strijd tussen hen en de eigenerfden.

Egge Addinga I, de stamvader van het Westerwoldse hoofdelingengeslacht werd in 1391 door Westerwoldigers vermoord. Ook een latere Addinga, Egge II, werd door woedende boeren doodgeslagen (1475).".
Diens zoon, Haye, gedraagt zich mogelijk nog schandelijker. Een uitgebreide lijst van zijn wandaden is in hetzelfde hoofdstuk te vinden.

Het Westerwoldse geslacht Addinga is afkomstig uit Reiderland. Volgens de verhalen zou het naar Wedde zijn gevlucht of zijn verjaagd na de Marcellusvloed van 1316. In Wedde wordt rond 1360/1370 de Wedderborg gebouwd. Deze datering wordt gegeven na enige archeologische opgravingen. De verbintenis van de opkomst van Addinga met de Marcellusvloed berust op latere constructies en heeft naar alle waarschijnlijkheid zelfs helemaal niets met Dollardoverstromingen te maken. Het ontstaan van de Dollard kan met zekerheid pas gesitueerd worden in de eerste helft van de 15e eeuw.

De oorsprong van het geslacht Addinga is er in ieder geval in een duister licht mee komen te staan. Als Egge (II) Addinga in 1474 probeert te bewijzen dat de Addinga's al minstens honderd jaar de heerlijkheid Wedde bezit met afschriften van de bisschop van Munster en de abt van Corvey, heeft hij inmiddels alle schijn tegen. In 1474 blijkt dat de Addinga's behalve de heerlijkheid Wedde en Westerwolde ook het gericht van Winschoten (ook voogdij van Winschoten geheten) in leen hebben. Vanwege de Reiderlandse achtergrond van Winschoten is het een mogelijk dat de Addinga's uit deze plaats afkomstig zijn geweest.

In 1391 wordt voor het eerst in een oorkonde van het huis te Wedde gesproken. Egge (I) Addinga (zoon van de stamvader Adde) wordt echter nog aangeduid als hoofdeling in Reiderland. De bevolking van Westerwolde kan moeilijk de heerschappijvan Egge Addinga accepteren, met name het stempel dat hij drukt op het bestuur en rechtspraak. Egge (I) bestuurt met willekeur en in conflict met het Westerwoldse landrecht als hij de rechtszetel van Vlagtwedde naar Wedde verplaatst. Als Egge (I) op weg wordt van Onstwedde naar Wedde, is hij in de buurt van Wessinghuizen aangevallen en vermoord door de woedende Westerwolder. Toch blijkt de macht van de Addinga's nog volledig intact. De inwoners van Westerwolde beloven op 4 juni 1391, aan de minderjarige kinderen van Egge: Adde, Haye en Boele, Egge's weduwe Focke Kekesma en Oomke (ook Unico genoemd) Ripperda (proost en hoofdeling in Farmsum) en Wyarde Memminge (hoofdeling in Bunde), Memmen en zoon Tiabbeken Jelderkes de verplichtingen na te komen die zij ook hebben gehad met de overleden Egge. Laatsgenoemde personen zijn allen verwant aan Addinga. Op 12 maart 1392 verkopen Wyar de Memminge, Memmen en Tiabbeken Jelderkes hun rechten op het slot van Wedde en Westerwolde aan de Addinga's. In1391 wordt Egge Addinge in Westerwolde genoemd onder de capitales (hoofdelingen) van Reiderland, evenals in 1420, al lijkt dat gezien de moord niet mogelijk. In 1400 beleent de bisschop van Munster beide broers Haye en Boele met Westerwolde.

De Addinga's blijven nagenoeg de gehele 15e eeuw aan de macht in Westerwolde. In Winschoten verliezen ze veel macht als de inwoners een verbond sluiten met de stad Groningen. In 1478 worden ze verdreven door troepen van de stad Groningen. De borg wordt vernield. Pas in 1486 mogen de Addinga's terugkeren op de Wedderborg. Haye Addinga krijgt daarvoor dan van de bisschop van Münster toestemming.
In de kerk van Wedde ligt nog een zerk van de in 1492 gestorven Haye Addinga met het volgende opschrift: "Int jar uns Heren MCCCC un XC und II des Fridages na Marien Verkundighe starf Haye Addinghes, Hooflink van Westerwolde, des sinesiele mote resten in den vrede. Amen".

De Addinga's worden, volgens o.a. Abel Eppens in zijn kroniek (16e eeuw) in tegenstelling tot vele andere aanzienlijke geslachten, niet hoofdeling of heerschap genoemd maar "jonke"', evenals de Ripperda's en de Onsta's. Zij behoren tot "de oldsten".

In Feenstra's "Adel":"'Al dezen (de Addinga's), de Ewsums, Manninga's en Ripperda's werden rond 1500 beschouwd als hoofdelingen van bijzondere rang, als "adel". Zij waren de enigen, die als "erentfest" werden aangeduid".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eggo (Hayo) Addinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Eggo (Hayo) Addinga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Eggo (Hayo) Addinga

Eggerick Addinga
± 1257-????

Eggo (Hayo) Addinga
± 1320-1391

(1) 1360

Margaretha Ripperda
± 1337-> 1360

(2) > 1385

Fosse Tom Brok
< 1370-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Addinga

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Addinga.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Addinga.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Addinga (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.W.Smits, "Genealogie Smits revisited", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-smits-revisited/I161.php : benaderd 13 juni 2024), "Eggo (Hayo) Addinga (± 1320-1391)".