Genealogie Schuurman/van Baaren » Willem Schuurman (1833-1889)

Persoonlijke gegevens Willem Schuurman 


Gezin van Willem Schuurman


Notities over Willem Schuurman

Bron: copieboek uitgaande brieven B&W Stad Hardenberg, d.d. 2-3-1882, no. 31.

"Aan de Officier van Justitie te Zwolle. Hierbij heb ik de eer U.Ed.Achtb. te doen toekomen een procesverbaal opgemaakt door den rijksvelwachter Lammerts, tegen Willem Schuurman, arbeider, wonende alhier, en zijnen bij hem inwonenden stiefzoon Jan Willem Veurink, wegens mishandeling van Harm Jonker, schaapherder wonende te Venebrugge gemeente Ambt Hardenbergh. Naar ik geinformeerd ben is genoemde Schuurman in vroeger jaren meermalen met de justitie in aanraking geweest, wegens het mishandelen van anderen enz. en wordt hij alhier niet veel vertrouwd".

Bron: copieboek uitgaande brieven B&W Stad Hardenberg, d.d. 11-3-1882, no. 36.

"Aan de Officier van Justitie te Zwolle. In voldoening aan Uw.Ed.Achtb. missive d.d. 4 dezer no. 360 heb ik de eer hierbij in te zenden een geboorte-extract van Jan Willem Veurink. Voorts te berigten dat Willem Schuurman bij vonnis van de arrondissementsregtbank te Deventer d.d. 18 maart 1862 is veroordeeld geworden tot een gevangenisstraf van zes weken, in eene geldboete van acht gulden en bij lijfsdwang in de kosten van het geding, begroot op eene som van . 40,27 wegens het moedwillig toebrengen van stooten waaruit geene ziekte of beletsel van te werken is ontstaan, en bij vonnis van dezelfde regtbank d.d. 4 april 1871 wegens eenvoudigen diefstal onder het aannemen van verzachtende omstandigheden tot eene gevangenisstraf van eene maand en bij lijfsdwang in de kosten van het rechtsgeding begroot op . 6,35".

Bron: copieboek uitgaande brieven B&W Stad Hardenberg, d.d. 1-6-1882, no. 105.

"Aan den Officier van Justitie te Zwolle. Heden vervoegde zich bij mij de persoon van Willem Schuurman, te kennen gevende dat hij tegen den 9de dezer is opgeroepen tot het ondergaan van tien dagen celluaire gevangenisstraf met verzoek of er geen mogelijkheid zoude bestaan om daarvan twee maanden uitstel te verkrijgen, aangezien hij thans als arbeider in de veenderijen nog in de volle verdiensten is, en zoo groot nodig heeft nog iets voor de winter over te houden waartoe later geen gelegenheid bestaat. Overtuigd van de waarheid van vorenstaande mededeeling, daar het mij bekend is dat Schuurman met zijn gezin des winters zeer behoefig is, neem ik de vrijheid in 't belang van het gezin U.Ed.Achtb. te verzoeken hem zoo mogelijk twee maanden uitstel te verleenen, tot het ondergaan der gevangenisstraf waartoe hij is veroordeeld bij vonnis uwer regtbank d.d. 11 mei jl.".

Bron: Copieboek uitgaande brieven B&W Stad Hardenberg, d.d. 23-7-1885 no. 41.

"Aan de Officier van Justitie te Zwolle. Onder overlegging van eene verklaring van den geneesheer dr. G.W. van Riemsdijk alhier, alsmede van eene verklaring van vier geloofwaardige ingezetenen dezer gemeente, hebben wij de eer U.Ed.Achtb. mede te deelen, dat de persoon van Willem Schuurman, oud 52 jaren, arbeider wonende in deze gemeente, in zoodanige staat van krankzinnigheid verkeerd, dat hij gevaarlijk is voor de openbare orde en veiligheid, zoodat hij dientengevolge door ons voorloopig in behoorlijke bewaring is gesteld. Voorts U.Ed.Achtb. verzoekende wel te willen bevorderen dat voornoemde persoon zoo spoedig mogelijk voor rekening dezer gemeente worde opgenomen in het geneeskundig gesticht voor krankzinnigen te Deventer. Voorlopig kunnen wij U.Ed.Achtb. mededeelen, dat deze persoon is weduwnaar, zonder kinderen, ten zijne laste te hebben en sedert geruimen tijd is geplaatst geweest in eene ziekeninrichting te Utrecht, buiten onze tusschenkomst en waarvan hij onlangs alhier is teruggekeerd. Dadelijk na zijne terugkomst vertoonden zich verschijnselen van verstandsverbijstering, hetwelk bij den dag toenam, zoodat hij gevaarlijk werd voor de openbare orde en veiligheid".

Bron: Copieboek uitgaande brieven B&W Stad Hardenberg, d.d. 27-7-1898 no. 45.

"Aan de Commissaris des Konings. Ter voldoening aan U.Ed.Gestr. besluit, d.d. 24e dezer, hebben wij de eer mede te deelen, dat de daarbij bedoelde krankzinnige, Willem Schuurman, op maandag den 25e dezer in het gesticht te Deventer is opgenomen".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Schuurman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Schuurman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Schuurman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 31 mei 1833 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1833: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 3 januari » Groot-Brittannië neemt de controle over de Falklandeilanden.
      • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 7e president van de Verenigde Staten
      • 12 april » Charles Gayler krijgt een patent op de brandkast.
      • 7 juni » Huwelijk van groothertog Leopold II van Toscane en prinses Maria Antonia van Bourbon-Sicilië.
      • 17 augustus » De Royal William, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan over zou steken, vertrekt uit Nova Scotia.
      • 20 augustus » De Afro/Amerikaanse slaaf Nat Turner begint een slavenopstand tegen de zuidelijke plantage-eigenaren in Southampton County, Virginia.
    • De temperatuur op 29 juni 1889 lag rond de 24,9 °C. De winddruk was 4 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 52%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1889: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 31 maart » De Eiffeltoren wordt ingehuldigd.
      • 27 juni » Huwelijk van prins Willem van Hohenzollern en prinses Maria Theresia van Bourbon in Slot Sigmaringen.
      • 15 oktober » Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
      • 8 november » Montana wordt een staat van de Verenigde Staten.
      • 7 december » John Boyd Dunlop krijgt een octrooi op de luchtband.
      • 8 december » Op initiatief van Pim Mulier wordt de Nederlandse Atletiek en Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, opgericht.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Schuurman


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Lotte Wever, "Genealogie Schuurman/van Baaren", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schuurman-van-baaren/I75.php : benaderd 5 mei 2024), "Willem Schuurman (1833-1889)".