Genealogie Schimmel » Evertje Gijsberts Schimmel (< 1773-1850)

Persoonlijke gegevens Evertje Gijsberts Schimmel 


Gezin van Evertje Gijsberts Schimmel

Zij is getrouwd met Wulfert Gerritz van Meerveld.

Zij zijn op 8 februari 1805 te Leusden in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 1 maart 1805.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 3 maart 1805 te Amersfoort, in de Grote Kerk.


Kind(eren):

  1. Gijsbertha Meerveld  1813-1859


Notities over Evertje Gijsberts Schimmel

Op 8 Mei 1847 wordt een akte van verkoop opgemaakt: 1 - Meerveld, Gerrit (te Stoutenburg) gemachtigde voor hemzelf en voor: Schimmel, Evertje (zijn moeder, wed. van Meerfeld, Wulfert overleden te Amersfoort) en voor: Meerveld, Maria (zijn zuster, vrouw van Koudijs, Willem); 2 - Geest, Cornelis van de (landbouwer te Leusden) gemachtigde voor zijn vrouw Meerveld, Aaltje; 3 - Meerveld, Gijsbertus (kastelein te Amersfoort); 4 - Binnendijk, Reinier van (kaaskoper te Amersfoort) voor zijn vrouw Meerveld, Gijsberta (alle 5 kinderen als erfgenamen van wijlen Meerveld, Wulfert) (Verkopers). Coenen, Jonkheer Jan Franciscus Leonard (controleur 's rijksbelastingen te Amersfoort) (koper). Boerenhofstede "de Driftakker" te Stoutenburg, bestaande: behuizinghe, 2 schuren, 2 bergen en wei, bouw- en bosland plus riet, kad. Amersfoort B. 99 en 100, kad. Stoutenburg C 127, 127 bis, 128 t /m 132, 134 t/m 137 en 146 t/m 157. Verkregen in eigendom bij openbare verkoop dd. 26-11-1800. Onder de verkoop is begrepen de losse balkslieten en de platen doch daarvan uitgesonderd, het hout en de stammen, midden in het weiland achter de schuur en in het weiland achter de tuin, hetwelk de bruiker van het uitrooyen is gegund. Willem Koudijs heeft Maria en haar kinderen sedert enige jaren verlaten en ondanks naspeuringen weet zij niet waar hij zich bevindt, zij is gerechtigd om voor haar eigen belangen op te komen (19- 03-1847). Wulferd Meerveld en Evertje Schimmel waren onder huwelijkse voorwaarden in volkomen gemeenschap getrouwd.
Op 15 Sept. 1847 wordt akte opgemaakt: Poot, Hendrik (veehouder te Baarn) is schuldig aan Evertje Schimmel, wed. van Wulfert Meerveld, vertegenwoordigt door de gemachtigde Dirk van der Roemer, zaakwaarnemer, f. 500,-- met 5% rente. Tot waarborg van geleend bedrag: huis en erf en hooiberg aan ter Eem, gemeente Baarn, kad. A 79 en 80.
Op 24 Sept,1847 wordt akte opgemaakt: Zeggelaar, Wouter (arbeider te Amersfoort) is schuldig aan Evertje Schimmel, wed. van Wulfert Meerveld, vertegenwoordigd door de gemachtigde Bartholomeus Kruijff, f. 200,-- met 5% rente. Tot waarborg van geleend bedrag: huizinge, erf, bouwland aan de Soesterstraatweg te Amersfoort, kad. C 89, 181 en D 424, 425.
Op 21 Feb 1850 wordt akte van inventaris opgemaakt: Comparanten: 1. Wilbrink, Gerardus (korenmolenaar te Walderveen, gem. Lunteren, als voogd over drie minderjarige kinderen van wijlen Meerveld, Gijsbertus en wijlen Wilbrink, Gerarda. Benoemd bij akte 23-11-1847, not. Js. de Louter) t.w.: - Meerveld, Wulfert; - Meerveld, Geertruida; - Meerveld, Everdina. 2. Meerveld, Gerrit Wulferse (landbouwer in Stoutenburg. Voor zichzelf en als toeziend voogd over genoemde drie kinderen. Benoemd door kantonrechter te Amersfoort 28-01-1848.). 3. Meerveld, Maria (tapster te Amersfoort). 4. Meerveld, Gijsberta (gehuwd met en bijgestaan door Van Binnendijk, Reinier, kaaskoper te Amersfoort). Gerrit, Maria en Gijsberta zijn kinderen van Evertje Schimmel (weduwe van Wulfert Meerveld), op 16-02-1850 te Amersfoort overleden. De drie minderjarige kinderen: Wulfert, Geertruida en Everdina (kinderen van haar zoon wijlen Gijsbertus Meerveld) zijn haar kleinkinderen. Deze zes kinderen/kleinkinderen zijn haar enige erfgenamen.
De boedel betreft: - huis aan het St. Joriskerkhof + inboedel; - obligatie met hypotheek dd. 15-09-1847, voor not. de Louter. (dit is een schuldbekentenis van Hendrik Poot, veehouder te Baarn van f 500,- aan Evertje Schimmel); - idem een obligatie van f 200,- dd. 24-09-1847, not. de Louter, t.l.v. Wouter Zeggelaar, arbeider te Amersfoort; - een onderhandse schuldbekentenis t.l.v. Reinier van Binnendijk en zijn vrouw Gijsberta Meerveld, van f 500,- dd. 16-08-1847; - idem t.l.v. Gerrit Meerveld, van f 1.628,- dd. 31-08-1847; - er zijn ook enige schulden. Testament: 26-11-1849: Zij herroept eerdere testamenten en benoemt als erfgenamen haar kinderen: Maria Meerveld, gehuwd met Koudijs, Gerrit Wulferse Meerveld en Gijsberta Meerveld, gehuwd met Reinier van Binnendijk.
Zij geeft hen recht en keuze om de inboedel tegen de schatting over te nemen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Evertje Gijsberts Schimmel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Evertje Gijsberts Schimmel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Evertje Gijsberts Schimmel


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Evertje Gijsberts Schimmel



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 oktober 1773 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: droog. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 1 maart 1805 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
    • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
    • 4 februari » In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
    • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 3de president van de Verenigde Staten.
    • 21 oktober » Slag bij Trafalgar. Horatio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
    • 13 november » Het leger van Napoleon neemt Wenen in.
    • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
  • De temperatuur op 15 februari 1850 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 18 maart » American Express wordt opgericht door Henry Wells & William Fargo.
    • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
    • 19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
    • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
    • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
    • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schimmel

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schimmel.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schimmel.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schimmel (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Schimmel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Teus Schimmel, "Genealogie Schimmel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schimmel/I7.php : benaderd 3 mei 2024), "Evertje Gijsberts Schimmel (< 1773-1850)".