Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Mary DRESSELHUYS (1907-2004)

Persoonlijke gegevens Mary DRESSELHUYS 

Bron 1

Gezin van Mary DRESSELHUYS

(1) Zij is getrouwd met Joan REMMELTS.Bron 2

Zij zijn getrouwd in het jaar 1929, zij was toen 21 jaar oud.


(2) Zij is getrouwd met Cees LASEUR.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 24 januari 1934, zij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Het echtpaar is op 25 januari 1946 gescheiden.


(3) Zij is getrouwd met Adriaan VIRULY.Bron 4

Zij zijn getrouwd in het jaar 1955, zij was toen 47 jaar oud.


Notities over Mary DRESSELHUYS

DRESSELHUIJS, Marie Johanna, vooral bekend als Mary Dresselhuys (geb. Tiel 22-1-1907 – gest. Amsterdam 19-5-2004), actrice. Dochter van Cornelis Willem Dresselhuys (1877-1944), tabaksfabrikant, en Christina Henriette Tijdeman (1882-1933). Mary Dresselhuys trouwde (1) op 24-12-1929 in Den Haag met Joan Remmelts (1905-1987), acteur; (2) op 24-1-1934 in Amsterdam met Cees Laseur (1899-1960), acteur en theaterdirecteur; (3) op 15-3-1955 in Amsterdam met Adriaan Viruly (1905-1986), piloot en schrijver. Huwelijk (1), op 11-3-1933 ontbonden, bleef kinderloos; uit huwelijk (2), dat op 25-1-1946 werd ontbonden, werden 2 dochters geboren.

Mary Dresselhuys – in familiekring Merel of Meer genoemd – groeide op in een tamelijk welgesteld gezin in Tiel, als dochter van een tabaksfabrikant. Tijdens logeerpartijen bij haar grootmoeder in Den Haag bezocht Mary geregeld het theater. Zo kwam ze op jonge leeftijd in aanraking met de toneelwereld. Al vroeg besloot ze dat ze actrice wilde worden. Ook op het gymnasium in Tiel cultiveerde zij haar ambitie: ze werd lid van de toneelvereniging Tielsche Gymnasiasten Club, die eens per jaar optrad. Hoewel Dresselhuys haar jeugd later zou omschrijven als ‘vreselijk vrij’ (Dop, 122), probeerde haar vader haar af te brengen van haar voornemen actrice te worden en stuurde haar in 1924 naar een kostschool in Surrey (Engeland).

Dresselhuys was echter vastbesloten en deed – zonder medeweten van haar ouders – begin september 1926 auditie bij de Toneelschool van Amsterdam. Ze werd aangenomen en ging op kamers wonen in de Wouwermanstraat. Tijdens de driejarige toneelopleiding kreeg zij les van bekende acteurs als Albert van Dalsum, Magda Janssens en Else Mauhs. Ook volgde ze spraaklessen. In deze tijd kreeg Dresselhuys een relatie met haar twee jaar oudere klasgenoot Joan Remmelts.

Toneelcarrière

Kort na hun eindexamen (1929) kregen Dresselhuys en Remmelts beiden een betrekking bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel, dat onder leiding stond van Cor van der Lugt Melsert en de vaste bespeler was van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Aanvankelijk speelde Dresselhuys figurantenrollen, maar al snel werd haar talent voor komische rollen opgemerkt. Zo debuteerde ze op 17 december 1929 als de tuinmansdochter Magduska in Men trouwt geen meisjes zonder geld, van de Hongaarse toneelschrijver István Zágon. Een week later trad zij in het huwelijk met Joan Remmelts. Naderhand zou Dresselhuys deze verbintenis als ‘kinderhuwelijk’ omschrijven (Dop, 132).

In de jaren die volgden bewees Dresselhuys bij het Hofstad Tooneel dat ze talent had. Vaak viel ze in voor zieke of afwezige collega’s, waardoor ze veel ervaring opdeed. Zij kreeg allengs behoefte aan moeilijker rollen. In september 1931 verruilde ze het gezelschap van Van der Lugt Melsert dan ook voor het Centraal Tooneel aan de Amstelstraat in Amsterdam. Dat groeide onder de kort daarna aangetreden directeur Cees Laseur uit tot een toonaangevend komisch gezelschap. Dresselhuys was er in haar element: zij speelde tientallen rollen in lichtvoetige stukken van auteurs als William Somerset Maugham, Jacques Deval, Marcel Achard, maar ook van Leonard Huizinga en Jan Fabricius. Tussen Laseur en Dresselhuys ontstond in 1932 een affaire, en na haar scheiding van Remmelts trouwde zij in 1934 met hem. Zij zou met Laseur twee dochters krijgen: Merel (1934) en Petra (1939).

In 1935 waagde Dresselhuys, inmiddels een vrij bekende theaterster, een uitstap naar de film. Ze werd gevraagd om naast acteur Cor Ruys de vrouwelijke hoofdrol te spelen in De kribbebijter (1935). Na enkele proefopnames besloot de Duitse regisseur Herman Kosterlitz echter op het laatste moment de rol aan de nog onbekende actrice Dolly Mollinger te geven. Kosterlitz’ afwijzing zat Dresselhuys lang dwars: ‘Ze vonden me te lelijk. Ik was niet te fotograferen. Het heeft jaren in mijn hersens gezeten’ (Hendriks, 18). Dresselhuys nam genoegen met een bijrol, maar meed jarenlang het witte doek. In haar verdere carrière speelde ze slechts in drie andere films: Dorp aan de rivier (1958), Vroeger kon je lachen (1983) en Eline Vere (1991).

Tijdens de bezetting speelde Dresselhuys in een aantal succesvolle cabaretprogramma’s, onder meer met Wim Sonneveld, toen nog een onbekende grootheid. In 1945 besloot ze, vanwege spanningen in haar huwelijk met Laseur, het Centraal Tooneel te verlaten. Nadat zij enkele rollen bij het Residentie Tooneel had gespeeld, kreeg Dresselhuys een engagement bij Comedia (vanaf augustus 1950 Nederlandse Comedie). Haar eerste rol daar was Kitty Brown, een huisvrouw die van haar overspelige echtgenoot scheidt, in Weekend in Californië (1929) van toneelschrijfster Rachel Crothers. Dresselhuys zelf scheidde in januari 1946 van Laseur. In de jaren daarop speelde zij tijdens een aantal buitenlandse tournees, onder meer naar Nederlands-Indië (1947) en Curaçao (1949).

Bekend toneelspeelster

In de loop van de jaren vijftig groeide Dresselhuys uit tot een van Nederlands bekendste comédiennes. Vooral haar tekstbeheersing en feilloze timing maakten indruk. Dresselhuys nam haar werk dan ook uiterst serieus. Ze liet niets aan het toeval over, maar bereidde zich tot in detail voor op iedere rol. Daarbij deinsde zij er niet voor terug veranderingen aan te brengen in toneelteksten: ‘Ik ga zitten en ik peuter hier een beetje aan de tekst en een beetje dáár’, zou ze eens over haar werkwijze gezegd hebben (gecit. Dop, 147). Intussen had Dresselhuys een romance met schrijver en piloot Adriaan (Jons) Viruly. Nadat zij enige tijd met hem had samengewoond, trad zij in maart 1955 met hem in het huwelijk.

In september 1967 verliet Dresselhuys de Nederlandse Comedie, vanwege de concurrentie met collega-actrices Ank van der Moer en Ellen Vogel. Ze ging werken in het commerciële theatercircuit, onder meer voor producenten als John de Crane en Joop van den Ende. Deze periode noemde ze later de mooiste van haar carrière, niet alleen vanwege het hoge honorarium dat ze ontving, maar ook omdat ze nauwelijks concurrentie had: ‘Ik kon zelf tegenspelers uitzoeken. Dat was een geweldige luxe’ (gecit. Vrij Nederland, 29-5-2004). Dresselhuys speelde met acteurs als Guus Hermus, Ko van Dijk en John Kraaykamp en vertolkte rollen in succesrijke producties als Harold & Maude (in 1981), De sprong (in 1984) en Een gelukkige hand (in 1988).

Dresselhuys kreeg vanaf eind jaren vijftig erkenning voor haar acteerprestaties. Zo ontving ze in 1958 de zilveren Bouwmeesterprijs en werd ze in 1960 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1978 volgde de prestigieuze Theo d’Or voor haar rol in de productie Herfst in Riga en in 1982 werd zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tien jaar later kende de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties haar de Oeuvreprijs toe. In datzelfde jaar riep Van den Ende een geheel nieuwe theaterprijs in het leven: de tweejaarlijkse Mary Dresselhuys Prijs, in het eerste jaar gewonnen door Dresselhuys zelf. In 1993 – ze was al in de tachtig – speelde Dresselhuys voor het laatst in een reguliere theaterproductie. Zij vertolkte de rol van Emma in Koningin Moeder (1984) van de Italiaanse toneelschrijver Manlio Santanelli. Negen jaar later overleed Dresselhuys op 97-jarige leeftijd in haar slaap aan een longontsteking.

Reputatie

Mary Dresselhuys was de onbetwiste koningin van de Nederlandse komedie: tijdens haar lange loopbaan vertolkte ze zo’n 150 verschillende, voornamelijk komische rollen. Tot op hoge leeftijd bleef zij spelen, want ‘het theater was haar huis, haar leven’, zoals actrice Ellen Vogel over haar zei (Dop, 27). Na haar dood werd Dresselhuys niet alleen geroemd om haar ‘magnetiserende persoonlijkheid op het toneel’ (de Volkskrant, 21-5-2004), maar ook omschreven als de ‘koningin van de timing, meesteres van de twinkelende oogopslag’ (Groene Amsterdammer, 29-5-2004).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mary DRESSELHUYS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mary DRESSELHUYS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Mary DRESSELHUYS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Auteur: Liesbeth Sparks
  2. WikipediA
  3. WikipediA
  4. WikipediA

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 januari 1907 lag tussen -12.2 °C en -2.5 °C en was gemiddeld -8.1 °C. Er was 7,3 uur zonneschijn (85%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
    • 6 januari » In Rome opent Maria Montessori haar eerste school waar ze haar didactische hervormingsplannen wil verwezenlijken.
    • 15 april » Oprichting van de Argentijnse omnisportclub Unión de Santa Fe.
    • 2 mei » In België komt de regering Jules de Trooz aan de macht.
    • 1 augustus » Robert Baden-Powell richt de padvinderij op.
    • 8 september » Encycliek Pascendi Dominici Gregis van paus Pius X over de leerstellingen van het modernisme.
    • 21 december » Bloedbad in de school Santa María in Iquique in Chili. 2200 mensen worden door het leger doodgeschoten.
  • De temperatuur op 24 januari 1934 lag tussen -6.1 °C en 4,5 °C en was gemiddeld -2.2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 7,5 uur zonneschijn (87%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1934: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,3 miljoen inwoners.
    • 9 februari » Het eerste kassucces van de Nederlandse geluidsfilm, 'De Jantjes' gaat in première.
    • 17 februari » Koning Albert I van België komt om tijdens een beklimming van een rots te Marche-les-Dames in de provincie Namen.
    • 11 maart » De 'kopbal à la Bakhuys' ziet het licht. Met een snoekduik passeert Beb Bakhuys de Belgische doelman André Vandeweijer in de door Nederland met 9-3 gewonnen wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
    • 14 maart » Eugene Cernan, Amerikaans astronaut, laatste mens op de maan († 2017)
    • 30 juni » Nacht van de Lange Messen: Hitler schakelt alle oppositie binnen zijn eigen partij uit.
    • 8 oktober » Bruno Hauptmann wordt aangeklaagd voor de moord op Charles Lindbergh Jr.
  • De temperatuur op 19 juni 2004 lag tussen 8,0 °C en 16,6 °C en was gemiddeld 12,3 °C. Er was 0.6 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 9,2 uur zonneschijn (55%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2004: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
    • 20 februari » Thailand - Dierenartsen in Thailand hebben vastgesteld dat het H5N1 virus dat de vogelgriep veroorzaakt, verantwoordelijk is voor de dood van minimaal twee katten in de provincie Nakhon Pathom. Het virus lijkt hiermee ook overgeslagen te zijn op deze diersoort.
    • 28 maart » In Eindhoven scherpt Nederland het wereldrecord op de incourante 4x50 meter vrije slag aan tot 1.28,34. Verantwoordelijk daarvoor zijn vier zwemmers van PSV: Mark Veens, Gijs Damen, Klaas-Erik Zwering en Pieter van den Hoogenband.
    • 22 juni » De Frauenkirche in Dresden is aan het exterieur na 50 jaar hersteld van het bombardement in de Tweede Wereldoorlog.
    • 26 augustus » Een gewone vinvis strandt in Noordwijk.
    • 19 september » Jelena Isinbajeva (Rusland) en Kenenisa Bekele (Ethiopië) worden door de IAAF uitgeroepen tot de atleten van 2004.
    • 14 november » In Rosario wint de Nederlandse vrouwenhockeyploeg in Argentinië voor de derde keer in de geschiedenis de Champions Trophy door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam DRESSELHUYS


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I413327.php : benaderd 27 april 2024), "Mary DRESSELHUYS (1907-2004)".