genealogieonline

Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Anna van Saxen (1544-1577)

Persoonlijke gegevens Anna van Saxen 


Voorouders (en nakomelingen) van Anna van Saxen


Gezin van Anna van Saxen

Kind(eren):

 1. Christine van Dietz  1571-????

Gebeurtenis (buiten echt) .


Zij is getrouwd met (2) Willem van Oranje-Nassau op 24 augustus 1561 te Leipzig, zij was toen 16 jaar oud.

Kind(eren):

 1. Anna van Oranje  1562-1562
 2. Anna van Oranje-Nassau  1563-1588
 3. Maurits August Philips van Oranje-Nassau  1567-1625 
 4. Emelie van Oranje-Nassau  1569-1629

Het echtpaar is in 1570 gescheiden.


Notities over Anna van Saxen

NOTE:Het tweede huwelijk van de Prins van Oranje is met Anna van Saksen, dochter van de keurvorst Maurits van Saksen. Zij is streng Luthers opgevoed. Van liefde is geen sprake, maar zij verleent de Prins de steun van Saksen, Hessen en de Paltz, en daar is het Willem van Nassau dan ook om te doen. Ondanks de tegenstellingen in geloofsovertuiging tussen de twee, en vooral de kritieken daarover van haar familie, vindt het huwelijk toch doorgang op 25 augustus 1561. Het huwelijk brengt weinig anders dan verdriet. Zij schenkt hem wel vier kinderen; Anna, Maurits (deze sterft in zijn geboortejaar), een tweede Maurits en Emilie. Anna stond bekend om haar woede-uitbarstingen en wispelturig gedrag en depressieve buien. Ze misdraagt zich in het openbaar zoals bij de doop van Maurits. Ze drinkt teveel en geeft veel te veel geld uit.
Uiteindelijk scheiden ze en wordt ze in 1570 naar Keulen gestuurd en Anna kreeg een affaire met haar Vlaamse adviseur, advocaat Jan Rubens. Hij was de vader van Peter Paul Rubens (1577-1640), de beroemde Vlaamse schilder. Anna werd in 1571 zwanger van hem en een bastaard kind werd geboren: Christine van Dietz. Normaal gesproken werd de doodstraf uitgesproken in die tijd maar waarschijnlijk door toedoen van Maria Pijpelinx, de vrouw van Jan Rubens en de "ontoerekeningvatbaarheid" van Anna werd Jan Rubens en zijn familie in 1568 verbannen, waarschijnlijk een geloofs-kwestie, naar Siegen, Westphalen (Duitsland), waar Peter Paul Rubens wordt geboren.
Er wordt beschreven dat Anna van Saxen volkomen krankzinnig is geworden, spuugde en het schuim op haar mond had. Anna van Oranje (32 jaar) is op 18 december 1577 in Dresden aan uitputting overleden en ligt begraven in Meissen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna van Saxen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Stamboom de Luxe
 2. internet / vrouwen van Oranje

Tijdbalk Anna van Saxen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Saxen


Historische context • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
 • In het jaar 1561: Bron: Wikipedia
  • 26 februari » Paus Pius IV creëert achttien nieuwe kardinalen, onder wie de Franse bisschop van Atrecht Antoine Perrenot de Granvelle.
  • 10 maart » Benoeming van kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle tot eerste aartsbisschop van Mechelen.
  • 15 mei » Albrecht en Filips IV van Nassau-Weilburg verdelen hun bezittingen, Albrecht krijgt Weilburg en Filips Neuweilnau.
  • 24 augustus » Willem van Oranje en Anna van Saksen treden in het huwelijk.
  • 25 augustus » Willem de Zwijger treedt voor de tweede keer in het huwelijk, deze keer met de vermogende Anna van Saksen. Van haar kinderen blijven Anna, Maurits en Emilia in leven.
  • 2 november » Guido de Brès biedt de Nederlandse Geloofsbelijdenis aan aan de koning van Spanje Filips II. Deze geloofsbelijdenis is nog steeds van kracht in alle calvinistische kerken.

 • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
 • In het jaar 1577: Bron: Wikipedia
  • 7 januari » Eerste Unie van Brussel.
  • 3 maart » Paus Gregorius XIII creëert één nieuwe kardinaal, de latere landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden aartshertog Albrecht van Oostenrijk.
  • 6 april » Filips II ondertekent de Unie van Brussel.
  • 13 december » Sir Francis Drake begint in Plymouth aan zijn reis om de wereld.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia