Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Pieter EELBO (1680-1747)

Persoonlijke gegevens Pieter EELBO 

Bron 1

Gezin van Pieter EELBO

Hij is getrouwd met Helena HERINX.Bron 3

Zij zijn op 1 november 1705 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.Bron 4

'''Sondach den 1e November 1705
Coram D'Heeren Govert van Wesel & Hugo Repelaer'''


''Pieter Eelbo, J:M: geassisteert met Vrouwe Margarita Trip, weduwe van wijlen de heer Mr. Roeloff Eelbo, in sijn Edele leven Regerend Burgermeester deses Stad, Mitsgaders Bewinthebber van de Oostindische Compagnie tot Camere Van Amsterdam, desselfs aengehoude moeder, alsmede met d'heer Daniel Eelbo, desselfs Broeder Respective,
met
Helena Heerings, J:d: beijde van Dordt, geassisteert met Juffrouw Catharina Heerings, desselfs Suster respective''


Den 17e November hier getrouwt
troubrieff gegeven den 3 augustij 1729
Zij zijn getrouwd op 17 november 1705 te Dordrecht.


Kind(eren):



Notities over Pieter EELBO

EELBO (Mr. Pieter), zoon van Roelof en Margaretha de Sont, ged. te Dordrecht 18 Febr. 1680, gest. aldaar 4 Sept. 1747, was eerst secretaris van Dordrecht, oudraad 1702, veertig 1710, burgemeester van Dordrecht 1731, 1734-35, 1738-39, 1743-44, 1747, toen hij van zijn ambt afstand deed.




5 januari 1747 wordt voor 515 gulden een pand verkocht in Manhuisstraat te Dordrecht


* Koper: Arnold van Poeljen, koopman
* Verkoper: Pieter Eelbo, oud-burgemeester
* Buren: Johan Herman Hallincq en Daniel de Heer




Landgoed Dubbelsteyn

Aan het einde van de 17e eeuw lag vlak bij de kerk van Dubbeldam een boerenhofstede. Deze was in het bezit van de familie Van den Broucke. De Dordrechtse koopman Mattheus van den Broucke kocht in 1690 72 roeden land in het oude land van Dubbeldam, in aansluiting op de landerijen die hij daar ter plaatse al bezat. Niet lang daarna moet er een herenhuis zijn gebouwd. Na het overlijden Van den Broucke op 14 november 1716 verkochten zijn erfgenamen in 1717 de buitenplaats aan de Dordtse koopman Gilles Franken. Hij betaalde er ƒ 15.750,-- voor. Twee jaar later, toen hij het bezit doorverkocht aan Pieter Eelbo, was de verkoopprijs ƒ 18.000,--. Na de dood van Eelbo in 1752 kwam de buitenplaats in bezit van Jacobus van de Wall, predikant te Dordrecht en gehuwd met Eelbo's oudste dochter Margaretha Elisabeth. Dit echtpaar verkocht de buitenplaats op 11 mei 1753 aan Hendrik Franken. Vier jaar later overleed Franken kinderloos. Waarna het buiten in handen overging van zijn zuster. Deze, Catharina Maria Franken, was getrouwd met Willem Lodewijk Pielat, predikant te Den Haag. Het echtpaar zag een zomerwoning zo ver van hun woonplaats waarschijnlijk niet zitten en verkochten het in oktober 1753 aan Pieter Hoeufft. Pieter overleed in 1778, waarna de buitenplaats in eigendom overging op zijn schoonzoon Hendrik Onderwater, die gehuwd was met Hoeuffts einige dochter, Sophia Adriana. Dit echtpaar had al sinds enige jaren een buitenje vlakbij de stad, genaamd Weyzigt. Op 23 mei 1822 stierf Sophia Adriana Hoeufft op 77 jarige leeftijd. Vier maanden daar overleed ook Hendrik Onderwater. Het echtpaar had geen kinderen. Het huis ging over op de einige erfgenaam, Hendrik Onderwater van Puttershoek, een zoon van Hendriks oudste broer Boudewijn. Na het overlijden van Hendrik Onderwater van Puttershoek in 1837 ging de buitenplaats over op Joannes Pompejus Boudewijn Onderwater. Hij trouwde in 1841 met jvr. Johanna Henrietta de Court. Mevrouw Onderwater-De Court overleed in 1880. Enkele jaren eerder had ze de buitenplaats al verkocht. De nieuwe eigenaren velden het bos in de winter van 1877-78. In het najaar van 1878 werd de sloop van het huis ter hand genomen. Wat overbleef na de sloop was het grote bijgebouw en de vijvers. In het bijgebouw werd een herberg gevestigd, waarbij de achterkamer van de orangerie een bestemming kreeg als gelagkamer. Het werd, tezamen met het terrein van de voormalige buitenplaats, gekocht door Henri François de Court Onderwater (1877 - 1957), een kleinzoon van de laatste bewoner. Hij nam zijn intrek in het bijgebouw van Dubbelsteyn, waar hij in 1957 overleed. In 1958 kocht de gemeente Dordrecht, die intussen Dubbeldam had geannexeerd, de gronden en het gebouw op, en richtte het terrein in tot stadspark.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter EELBO?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter EELBO

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter EELBO

Daniël EELBO
± 1606-????
Margareta TRIP
± 1630-????
Roelof EELBO
1645-1705

Pieter EELBO
1680-1747

1705

Helena HERINX
1670-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Nieuw Nederlandsch biographisch woordenboek. Deel 1
  2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  3. Regionaal Archief Dordrecht
  4. Trouwboek van het Gerecht

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam EELBO

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam EELBO.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over EELBO.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam EELBO (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I30809.php : benaderd 4 mei 2024), "Pieter EELBO (1680-1747)".