Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Nicolaus VIVIEN (1631-1692)

Persoonlijke gegevens Nicolaus VIVIEN 

Bron 1

Gezin van Nicolaus VIVIEN

Waarschuwing Let op: Echtgenote (Cornelia van der MEER) is ook zijn nicht.

Hij is getrouwd met Cornelia van der MEER.Bron 2

Vivien huwde met zijn nicht Kornelia van der Meer

Zij zijn op 13 juli 1659 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.Bron 3

Den XIII Julij: Ao 1659


''d'heer Nikolaas Vivien, j. m.
&
Juffrouw Cornelia van der Meer, j. d.
beijde woon in 's Gravenhage''


per schrijven van de fransse kerk
Zij zijn getrouwd op 30 juli 1659 te 's-Gravenhage.


Kind(eren):

  1. Antonij VIVIEN  1660-????
  2. Antonij VIVIEN  1661-1707 
  3. Abraham VIVIEN  1663-????
  4. Nicolaes VIVIEN  1664-????
  5. Maria VIVIEN  1667-????
  6. Antonia VIVIEN  1668-????
  7. Paulus VIVIEN  1670-????
  8. Elisabeth VIVIEN  1672-????


Notities over Nicolaus VIVIEN

Over de familie Vivien is in het Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek door professor N. Japikse een zeer goede historische samenvatting geschreven. Gemakshalve wordt deze hier gedeeltelijk weergegeven, behoudens enkele aanvullingen, die door het archiefonderzoek naar voren zijn gekomen.

Nicolas Vivien, heer van Bovignies, geboren op 26 juli 1631 te 's-Gravenhage, overleden te Lage Zwaluwe op 9 juli 1692, was enig kind van Anthonij Vivien, heer van Bovignies en Anthonina van den Corput. Hij behoorde tot een uit Valenciennes stammend geslacht. Zijn grootvader Nicolas, zoon van een gelijknamige vader, die op 27 mei 1601 te Valenciennes, waar hij onder andere prefectus was, overleed, was met zijn vrouw Elisabeth Parmentier tijdens de opstand naar het Noorden gekomen en had zich te Dordrecht gevestigd. Zijn vader Anthonij was door zijn huwelijk, hij was een zwager van Jacob de Witt, aan de aanzienlijkste geslachten van Dordrecht verwant. Het bezit van Anthonij bestond voornamelijk uit landerijen in de buurt van Dordrecht blijkens een staat van zijn goederen, opgemaakt na de dood van zijn vrouw op 25 februari 1656.

Nicolas Vivien studeerde te Utrecht, promoveerde op 9 december 1654 te Angers en vestigde zich als advocaat te 's-Gravenhage, waar hij in december 1655 de eed voor het Hof en voor de Hoge Raad van Holland en Zeeland aflegde. Hij woonde hier ten huize van de advocaat Van den Andel, evenals vroeger zijn neef Johan de Witt had gedaan. Tegens mey 1660 hebbe ick wederomme tot Dordrecht mijn woonplaetse genomen zegt hij in een eigenhandige aantekening. Hij woonde er eerst in het huis van Jacob de Witt op de Nieuwe Haven en sedert 1 mei 1661 in ons eygen huys bij de Lombarde-brugge. In 1663 kreeg hij enig aandeel in de regering van de stad. Hij werd in september gekozen in het College van de mannen van veertigen en in oktober in dat van de Achten. Een belangrijk ambt kreeg hij in 1664 toen hij Govert van Slingelandt als pensionaris van Dordrecht opvolgde. Van die tijd af speelde hij een belangrijke rol op politiek gebied. Hij was een aanhanger van de staatkunde van de Loevensteinse factie en tevens een vertrouwd vriend van zijn neef De Witt. Wicquefort noemt hem als personnage d'un très grand mérite et d'une singulière probité. In 1667 maakte hij deel uit van een deputatie uit de Staten van Holland naar Utrecht en Zeeland om deze gewesten voor het Eeuwig Edict te winnen. In 1670 werd hij genoemd als kandidaat voor het ambt van griffier van de Staten Generaal. De politieke omstandigheden waren er de oorzaak van dat De Witt zijn sollicitatie niet kon steunen. In 1672 fungeerde hij onder andere als één van de commissarissen, belast met de zorg voor de verdediging van de grens van Holland.

Met de keuze van Caspar Fagel tot opvolger van De Witt na de aanslag op diens leven, eindigde het loco-raadspensionarisschap van Vivien. In 1677 stond hij op de nominatie voor een plaats in de Hoge Raad, maar werd niet gekozen. Hij komt nog voor als ouderling van de herstelde kerke binnen Dordrecht en als agent van de Maashandelaars tot welk ambt de Oudraad hem in 1682 benoemde. Als zodanig vertoefde hij in 1685 geruime tijd te Luik en te Maastricht voor het bewerken van de afschaffing van swaere ende nieuwe Luyckse belastingen volgens een brief van Vivien aan de Prins van Oranje.

Vivien huwde op 30 juli 1659 in 's-Gravenhage met zijn nicht Kornelia van der Meer, een dochter van Abraham van der Meer en Kornelia van den Corput. Hij had uit dit huwelijk negen kinderen, waarvan er zes jong stierven. Zijn enige zoon, Anthonij Vivien, geboren op 11 september 1661, promoveerde op 3 juli 1683 te Utrecht en vestigde zich in 1684 als advocaat in 's-Gravenhage. Na de dood van zijn vader volgde hij hem in diens laatste functie op. Hij huwde te Dordrecht op 25 januari 1699 met Johanna Pompe van Meerdervoort uit welk huwelijk vier kinderen voortkwamen. De enige zoon daarvan, Nicolas, geboren in 1704, overleed in 1716. Met hem stierf de Dordtse tak van het geslacht Vivien in de mannelijke lijn uit.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Nicolaus VIVIEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Nicolaus VIVIEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Nicolaus VIVIEN

Marie BUIJSEN
1578-1636

Nicolaus VIVIEN
1631-1692

1659
Maria VIVIEN
1667-????
Paulus VIVIEN
1670-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Digitaal Erfgoedcentrum DiEP / Collectie van bescheiden met betrekking tot de familie Vivien
  2. Regionaal Archief Dordrecht
  3. Trouwboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1631: Bron: Wikipedia
    • 24 november » Nederlanders steken de stad Olinda in brand.
    • 6 december » Venus passeert tussen de Aarde en de zon – en laat daarmee de voorspelling hierover van Johannes Kepler (met een zekere marge van onnauwkeurigheid) uitkomen, waardoor diens model van het zonnestelsel is geverifieerd.
    • 16 december » Grote uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1692: Bron: Wikipedia
    • 7 juni » De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
    • 10 juni » in Salem wordt Bridget Bishop opgehangen, het eerste slachtoffer in een heksenjacht die uiteindelijk aan 14 vrouwen en 5 mannen het leven zal kosten.
    • 19 juli » Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
    • 3 augustus » Tijdens de Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag nabij Steenkerke in Henegouwen. Het Franse leger verslaat de geallieerde troepen.
    • 19 augustus » Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
    • 18 september » Aardbeving bij Verviers met een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam VIVIEN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam VIVIEN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over VIVIEN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam VIVIEN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I24628.php : benaderd 3 mei 2024), "Nicolaus VIVIEN (1631-1692)".