Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Mattheus van den BROECK (1620-1685)

Persoonlijke gegevens Mattheus van den BROECK 

Bron 1

Gezin van Mattheus van den BROECK


Notities over Mattheus van den BROECK

Mattheus van den Brouk, Mattheus zoon, geworden Borgemeester 1677. Oud-raad , en Schepen 1672. in Dordrecht ; en , wegens de voorsz Stad , Bewindhebber der Oost-Indische Compagnie , ter Kamere in Amsterdam 1671. Hoog-dijk-Heemraad van Oud-Bon-avontura 1677. Meermalen Gecommitteerd ter Dagvaard opte Vergaderinge van de Ed. Groot-Mog. Heeren taten van Holland , en West-Vriesland; geweest zijnde Raad-Ordinair in de Hooge Regeeringe tot Batavia , enz. boven fol.887 breder te zien


BROUK (Mattheus van den) of van den Brouck, een zoon van Mattheus van den Brouk en van Catharina Cruidenier, geboren te Dordrecht, begaf zich in 1636 naar Brazilië, waar hij, gedurende 10 jaren, ten dienste van den Lande in onderscheidene ambten werkzaam was. Van daar teruggekeerd begaf hij zich naar Oost Indië, waar hij mede in onderscheidene betrekkingen der Oostindische Maatschappij dienstbaar was. Zoo werd hem, in 1651, opgedragen om als Koopman de belangen dier Maatschappij, te Kalekoelang op de Malabaarsche kust, voor te staan, en hij werd in 1660 Extra-Ordinaris en in 1663 Ordinaris Raad van Indië, welke waardigheid hij bleef bekleeden tot hij in 1669, na twee-en-twintig jaren in Indië te zijn verbleven, als Opperbevelhebber over eene vloot van 19 zware schepen naar het Vaderland terugkeerde. Op zijne terugreis vond hij aan de Kaap de Goede Hoop eenen brief van den 9den Mei 1669, waarbij de Bewindhebbers hem zeer ernstig verzochten dit jaar nog in Indië te blijven; hetwelk hij, had hij dien brief in Batavia ontvangen, zeker, om die Heeren genoegen te geven, zou gedaan hebben, doch nu was het te laat. Hij kwam den 1sten Julij 1670 behouden in het Vaderland aan, met eene rijkere lading dan immer te voren in één jaar uit Oost Indië herwaarts was gekomen, hebbende de verkoop wel 15 millioen guldens opgebragt, waarom hij dan ook door de Bewindhebbers der Oost-Indische Maatschappij, voor zijne zorg en beleid met eenen gouden ketting en afhangenden gedenkpenning vereerd werd. Voorts verzocht men hem in 1671 dringend om zich weder in dienst der Maatschappij, tot eene der hoogste ambten in Oost Indië te laten benoemen, om welk verzoek nader aan te dringen vier der Bewindhebbers zelven naar Dordrecht kwamen. Daar van den Brouk echter voorgenomen had, na ongeveer 33 jaren uitlandig te zijn geweest, zijne overige dagen in het Vaderland te slijten, was hij daartoe niet te bewegen. Waarop hij daags nadat hij dit verzoek had van de hand gewezen, tot Bewindhebber der Oost-Indische Kompagnie ter Kamer van Amsterdam werd aangesteld. In het volgende jaar zag hij zich benoemd tot Schepen en in 1672 tot Oud Raad en in 1677 tot Burgemeester zijner geboorteplaats en Hoogdijkheemraad van den polder Oud-Bonaventura. Meermalen werd hij gecommitterd ter vergadering der Staten van Holland en West-Friesland. Hij overleed in 1685 en werd op eene prachtige wijze ter aarde besteld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mattheus van den BROECK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mattheus van den BROECK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Mattheus van den BROECK

Mattheus van den BROECK
1620-1685


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Matthys Balen: Beschryvinge van Dordrecht, blz 1031
  2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  3. inschrijving Begraafboek

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1685: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Johannes Diodato krijgt als eerste een keizerlijk privilege voor het openlijk schenken van koffie en opent het eerste Weense koffiehuis.
    • 6 februari » James Stuart, hertog van York, wordt koning Jacobus II van Engeland en Ierland en Jacobus VII van Schotland.
    • 18 oktober » Koning Lodewijk XIV herroept het Edict van Nantes, waarop 50.000 hugenoten naar Nederland vluchtten.

Over de familienaam Van den BROECK


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schapekoppen/I112213.php : benaderd 19 mei 2024), "Mattheus van den BROECK (1620-1685)".