Genealogie familie Rozeman en Arkes » Johannes Jansen Viscaal (1753-1811)

Persoonlijke gegevens Johannes Jansen Viscaal 

    C17500101JO
  • Hij is geboren op 7 januari 1753.
  • Hij is overleden in het jaar 1811, hij was toen 57 jaar oud.
  • Een kind van Jan Smit en T. Wilemsen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2018.

Gezin van Johannes Jansen Viscaal

Hij is getrouwd met Maria Willemsen.

Zij zijn getrouwd op 24 april 1785 te Ramele, Overijssel, Nederland, hij was toen 32 jaar oud.

24-04-1785 Joannes Joannis
Maria Wilhelmi aan de Viscaal
Testibus Getrude Nijenhof et Elisabeth Beumers - Ramele

Kind(eren):

  1. Willem Viskaal  1799-1879 


Notities over Johannes Jansen Viscaal

Geboren 07-01-1753 [1]
Geslacht Mannelijk
Overleden na 1811 [1]
Persoon-ID I57906 Sumpel
Laatst gewijzigd op 29 dec 2008
Vader J. Smit
Moeder T. Willemsen
Gezins-ID F36385 Gezinsblad
Gezin Maria Willems, geb. 04-02-1758, ovl. na 1811
Kinderen
1. Hermannus Johannessen Viscaal, geb. 29-06-1796, Ramele (Raalte, Ov)
2. Willem Jansen Viscaal, geb. ong 1799, Raalte (Ov)
Gezins-ID F24547 Gezinsblad
Aantekeningen
Joannes Jansen Viscaal ook Jannes Jansen Smit
Bronnen
[S685] Raalte: Volkstelling (1811)..
De naam Raalte is voor het eerst te vinden in een oorkonde van 2 augustus 1123. Hierin wordt de 'kerk van Raelt' genoemd. De betreffende oorkonde is echter een in het begin van de 13e eeuw vervalst document. Het zegel erop is wel echt. Van het 'kersp el Raalte' is voor het eerst sprake in 1265. Het kerspel 'Ter Heyne' is voor het eerst in documenten vastgelegd in 1236. In dat jaar gaf Bisschop Otto III van Utrecht het kerspel de opdracht de 'tienden' af te staan aan een nonnenklooster bij Hasselt .
Het begin van een vroegmiddeleeuws dorp wordt gesitueerd rond waar nu de Plaskerk staat. Hier was op een open plek of 'raan' een kleine verzameling hofsteden rond een plaats, een zogenaamde 'tije' of gerechtsplaats. De bewoners van het omliggende geb ied dat 'rotlo' (gerooid loo of bos; dit veranderde in roalt, raalte) werd genoemd, kwamen samen op deze tije. Geleidelijk aan ging het oude tijenraan genoemd worden naar het omliggende gebied: Raalte.
De kerspels (kerkdorpen) Raalte en Ter Heyne hebben samen met de omliggende buurtschappen de grondslag gelegd voor de gemeente Raalte en Heino. Van oudsher is Raalte een belangrijk centrum geweest, gelegen aan het inmiddels voor scheepvaart gesloten Overijssels kanaal. Heino groeide langzaam en bleef een rustig en nijver agrarisch dorp. Rond Heino en Raalte zijn meerdere prachtige landgoederen met havezaten te vinden.
Rijk archeologisch verleden
De gemeente kent een rijk archeologisch verleden en wordt gezien als een van de archeologische kerngebieden in Nederland. Het nadenken over de toekomst van een gemeente begint met het heden. Je kunt het heden echter niet goed begrijpen zonder het ver leden te kennen. Daarom is archeologische en historische kennis nodig. Oog hebben voor ons fraaie landschap met haar enken en bouwkampen is in dit geval dus ook oog hebben voor het fraaie verleden. Enken of essen zijn namelijk oude gemeenschappelijk e landbouwgronden en per definitie archeologisch zeer waardevol. Hierin zit ons verleden verpakt. Dit geldt ook voor de bouwkampen - een soort éénmans-es - die hier veel te vinden zijn.
De gemeente Raalte is toevalligerwijs rijk aan grote enken en bouwkampen. Deze hoge gronden zijn in het landschap goed te herkennen en er liggen oude buurtschappen naast. Buurtschappen met een zeer hoge ouderdom binnen de gemeente zijn o.a. Linderte, Boetele, Ramele en Pleegste. De oorsprong van deze buurtschappen gaat veel verder terug dan de vroegste oorkonden in de gemeente aangeven. Vanuit archeologisch onderzoek is inmiddels gebleken dat binnen het grondgebied van de gemeente bewoning is g eweest gedurende alle perioden. Kenmerkend voor de archeologie in de gemeente is de uitspraak van voormalig provinciaal archeoloog dr. A.D. Verlinde:"Raalte lijkt met haar archeologische vondsten een duidelijk patent te hebben op groot en zeldzaam".
Doesburg, J. van (2007-08-07), Verkennend booronderzoek naar een omgracht complex uit de Middeleeuwen te Ramele, gemeente Raalte (prov. Overijssel)
Persistent Identifier: urn:nbn:nl:ui:13-s18-4u4
In augustus 2007 heeft aan de Haansweg te Ramele (gemeente Raalte) een verkennend booronderzoek plaatsgevonden op de locatie waar volgens historisch kaartmateriaal een door drie concentrische grachten omgeven rond terrein moet hebben gelegen. Het ter rein staat in de volksmond bekend als de Spiekerbelt.
Eerder geo-magnetisch onderzoek in de periode tussen 1993 en 2002 had slechts in beperkte mate inzicht in de mogelijk in het terrein aanwezige archeologische resten gebracht. Het booronderzoek had tot doel de aanwezigheid en begrenzingen van de grach ten en een eventuele ophoging van het middenterrein te bepalen en de opbouw hiervan te bestuderen. Tevens hadden de boringen tot doel de fysieke kwaliteit van het terrein te onderzoeken. Tenslotte dienden boringen rondom het terrein om de landschappe lijke ligging van het complex in kaart te brengen. Het booronderzoek vormt de eerste fase van een waardestelling, die mogelijk kan leiden tot wettelijke bescherming van het terrein. De tweede fase bestaat uit het graven van proefsleuven. Deze fase i s uitgesteld vanwege de problematische hydrologische situatie ter plaatse.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Jansen Viscaal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Jansen Viscaal

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Jansen Viscaal

Johannes Jansen Viscaal
1753-1811

1785

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 januari 1753 lag rond de -0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: geheel betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 24 april 1785 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1785: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Het eerste exemplaar van The Daily Universal Register (het latere The Times) wordt gepubliceerd.
    • 14 februari » Paus Pius VI creëert veertien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Imola Gregorio Barnaba Chiaramonti.
    • 23 mei » Uitvinding van de bifocale bril door Benjamin Franklin.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Viscaal

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Viscaal.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Viscaal.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Viscaal (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerben Rozeman, "Genealogie familie Rozeman en Arkes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rozeman-en-arkes/I1077.php : benaderd 6 mei 2024), "Johannes Jansen Viscaal (1753-1811)".