Genealogie Rijerkerk - Bronner » Caatje Jans DORST (1764-1838)

Persoonlijke gegevens Caatje Jans DORST 


Gezin van Caatje Jans DORST

Zij is getrouwd met Arie Pieterse De GEUS.

In 1809 dagen vier schoonzonen van Cornelis' dochter Francijna Dorst Willem van Koten voor het gerecht van 's-Gravendeel, te weten Arie de Geus als echtgenoot van Kaatje Dorst, Hendrik van Warendorp als echtgenoot van Anna Dorst, Jacob van Prooijen als echtgenoot van Cornelia Dorst, en Jan van Harthals als echtgenoot van Marigje Dorst.[211] Volgens dit viertal waren de onverdeelde schulden en obligaties "vrij aanzienlijk." Nooit was hun echter rekening gedaan van de ontvangen rente en van de afgeloste obligaties, afgezien van een afgeloste obligatie van fl. 500,=. Het viertal had Willem van Koten hier reeds enige malen om gevraagd, maar zonder resultaat. Daarom eisten zij nu voor het gerecht dat Willem van Koten "beoorelijke rekening en verantwoording" zou geven van het beheer van de schulden en obligaties, met inzage van "alle charters, boeken, papieren en verdere verificatoire bescheiden", zodat na eventuele correcties en debat het batig saldo bepaald en verdeeld kon worden! Als tegenprestatie verklaarden eisers zich bereid om te delen in een eventueel negatief saldo. (ORA 's-Gravendeel, dingrol, Regtdag 17 bloeimaand 1809, ARA, 3.03.08.042, inv. nr. 44) Van Koten erkent dat er in de boedel van Johannes Geervliet enige oude schuldboeken en effecten gevonden werden, "hoezeer van geen waarde", die uit de boedel van Anna Wildeman zouden kunnen komen. Hij kan echter niet beoordelen welke aan de erfgenamen Dorst toebehoren, en welke aan Abraham Naaktgeboren (hun oom en zijn zwager). Hij is echter bereid om de eisers " ongehoude" tegemoet te komen en rekening te geven en het saldo te verdelen. Zijn procureur Van Laren krijgt alle stukken om de zaak af te handelen. (idem 23 zomermaand 1809, inv. nr. 45) De eisers aanvaarden dit aanbod "in hun voordeel". Zij zijn het echter niet eens met Van Koten dat deze ongehouden is om rekening te geven en beklagen zich dat er een rechtszaak nodig is geweest, waarvoor zij kosten hebben moeten maken. Zij eisen dan ook "oblatie van kosten." (idem 19 hooimaand 1809) Van Koten wil de kosten echter niet vergoeden (?). Verder wordt er een datum vastgesteld om stukken te wisselen: 20 september 1809, maar dit gebeurt pas op 25 oktober (idem 16 oogstmaand 1809 en 25 wijnmaand 1809). Ruim een jaar later verzoekt procureur van Laren de eisers tot "nadere productie of renunciatie." Verder verzoekt hij het gerecht om, als de eisers in gebreke blijven, de zaak voor voldongen te houden, en om een dag om te pleiten te bepalen. Hieraan geven schepenen hun fiat. (idem, 19 wintermaand 1810). Verdere stukken zijn niet gevonden, zodat ook niet bekend is of er nog een batig saldo was.

Zij zijn op 20 mei 1785 te 's-Gravendeel in ondertrouw gegaan.Bron 2

’s-Gravendeel 1785, den 20e Meij van Caatje Janse Dorst wonende alhier, zullende trouwen met Arij Pieterse de Geus wonende te Maasdam, voor de Bruid in de 2e Klasse F 15,

Zij zijn op 1785 te Maasdam in ondertrouw gegaan.Bron 3

Arij Pietersse de Geus, wonende alhier sullende trouwen met Kaatje Janse Dorst van sgravendeel van den Bruijdegom, als gehoorende in de tweede classe ontfangen f 15.-.- Gaarder Maasdam
Zij zijn getrouwd in het jaar 1785.


Kind(eren):

  1. Pieter Ariesz De GEUS  1786-1855 
  2. Jan Ariens De GEUS  1787-1865 
  3. NN Ariens De GEUS  ????-1794
  4. Pleun Ariens De GEUS  1799-1844 
  5. Lena Ariens De GEUS  1799-1872 


Notities over Caatje Jans DORST

Zij krijgt krachtens testament van haar aangetrouwde nicht Anna GEERVLIET een legaat (testament d.d. 23 Feb 1807), woont dan in St. Anthoniepolder. Zij gaat in 1837 van Rozenburg naar Maasdam.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Caatje Jans DORST?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Caatje Jans DORST

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Caatje Jans DORST


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. acte 24
    acte 24
  2. DTB Gaarders-kopie Z-H 's-Gravendeel, Inventaris 1.11, Scan 73
    DTB Gaarders-kopie Z-H 's-Gravendeel, Inventaris 1.11, Scan 73
  3. DTB Gaarders-kopie Z-H Maasdam, Inventaris 1, scan: 111
    DTB Gaarders-kopie Z-H Maasdam, Inventaris 1, scan: 111

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 juni 1838 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
    • 10 augustus » Oprichting van het Bisdom Algiers in Algerije.
    • 25 augustus » Einde van het slechts tweejarige bestaan van de Confederatie van Peru en Bolivia.
    • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
    • 13 september » Paus Gregorius XVI creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Engelbertus Sterckx.
    • 16 december » Slag bij Bloedrivier: De Voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaner boeren, onder leiding van Piet Retief verslaan de Zoeloes.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam DORST

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam DORST.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over DORST.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam DORST (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Cock Rijerkerk, "Genealogie Rijerkerk - Bronner", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijerkerk-bronner/I912.php : benaderd 10 mei 2024), "Caatje Jans DORST (1764-1838)".