Genealogie Rijerkerk - Bronner » Bastiaan PLAISIER (1846-1926)

Persoonlijke gegevens Bastiaan PLAISIER 


Gezin van Bastiaan PLAISIER


Notities over Bastiaan PLAISIER

08-07-1905: boedelscheiding.De drie kinderen van wijlen Ida Stehouwer, weduwe van Jan PLAISIER: t.w. Pietertje PLAISIER, landbouwster en weduwe van Gerrit Herweijer, wonende te Strijen, Jacob Jansz. PLAISIER, vlaskoper en wethouder der gemeente H.I. Ambacht en wonende aldaar, en Bastaan Jansz. PLAISIER, landbouwer en gemeenteraadslid van Ridderkerk, wonende te Oostendam, gaan over tot verdeling van de erfenis van wijlen hun moeder. Moeder Ida Stehouwer had geen testament gemaakt. De kinderen erven ieder eenderde van de bezittingen en onroerende goederen:
1. Weiland en watering in Heerjansdam, Grote en Kleine Lindt, geschat op f. 11. 559, 03.
2. Bouwmanswoning met schuren en erf, weiland, boomgaard en watering, arbeiderswoningen en erven aan de Pruimendijk, polder Oud Reijerwaard, ad. f. 7. 900, --. Tezamen f. 19. 459, 03.
De onroerende goederen zijn beschreven ten hypotheekkantore van Dordrecht, bij acte van scheiding 01-07-1882, deel 377, nr. 57.
Bron: Gem. Arch. Rotterdam, ONR Ridderkerk, Invent.nr. 164R, aktenr. 34, p. 3.
Bastiaan was in 1905 raadslid van Ridderkerk.
21-08-1911: Testament. Jacob Janszoon PLAISIER, zonder beroep, wethouder te Hendrik Ido Ambacht, weduwnaar van Leentje Nugteren. Legateert vrij van alle rechten:
a. Op verlangen van wijlen zijn echtgenote aan zijn nicht LIJNTJE PLAISIER, zonder beroep, wonende te Hendrik Ido Ambacht, een som van 800 gulden in contanten.
b. Aan PLOONTJE PLAISIER, wonende te Hendrik Ido Ambacht, werkende bij hem als huishoudster, onder voorwaarde dat zij bij zijn overlijden nog in zijn dienst is, een lijfrente van 150 gulden per jaar.
c. Aan zijn broer BASTIAAN JANSzoon PLAISIER, landbouwer, wonende te Ridderkerk, het vruchtgebruik van de helft van zijn nalatenschap.
Onder last van genoemde legaten benoemt hij tot zijn erfgenaam PIETERNELLA PLAISIER, laatst weduwe van Gerrit Herwijer, wonende te Strijen. Benoemt tot uitvoerder van deze uiterste wilsbeschikking zijn neef Jan Herwijer, landbouwer, wonende te Ridderkerk.
Bron: Gem. arch. Rotterdam, ONR Ridderkerk, Invent.nr. 180, aktenr. 251, blz. 21.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bastiaan PLAISIER?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bastiaan PLAISIER

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bastiaan PLAISIER

Maria Arisd NOUWEN
± 1780-1846
Ida STEHOUWER
1814-1905

Bastiaan PLAISIER
1846-1926


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. acte 14
    acte 14
  2. acte 13
    acte 13

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 februari 1846 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 1 mei » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Japan
    • 21 juni » Kroning van Paus Pius IX in Rome.
    • 28 juni » In Frankrijk verwerft de Belg Adolphe Sax het patent op een zes jaar eerder door hem uitgevonden blaasinstrument: de saxofoon.
    • 10 september » Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
    • 10 oktober » William Lassell ontdekt de grootste maan van Neptunus, die Triton wordt genoemd.
    • 28 december » Iowa ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 29e staat.
  • De temperatuur op 8 februari 1926 lag tussen 0.9 °C en 6,9 °C en was gemiddeld 4,9 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
    • 27 januari » John Logie Baird geeft de eerste demonstratie van een nieuwe uitvinding: de televisie.
    • 19 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Sogndal Idrettslag, het latere Sogndal Fotball.
    • 18 april » Oprichting van de Ecuadoraanse voetbalclub Club 9 de Octubre.
    • 29 mei » De Nederlandse publieke omroep VPRO wordt opgericht.
    • 4 juli » Oprichting van de Bosnische voetbalclub Borac Banja Luka.
    • 31 oktober » Mislukte aanslag op Benito Mussolini


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam PLAISIER

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam PLAISIER.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over PLAISIER.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam PLAISIER (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Cock Rijerkerk, "Genealogie Rijerkerk - Bronner", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijerkerk-bronner/I284236.php : benaderd 22 mei 2024), "Bastiaan PLAISIER (1846-1926)".