Genealogie Rijerkerk - Bronner » Jan Teunisz BLOOS (1785-????)

Persoonlijke gegevens Jan Teunisz BLOOS 


Gezin van Jan Teunisz BLOOS

Hij is getrouwd met Elizabeth Antoniesd NIJMAN.

Zij zijn getrouwd op 21 april 1815 te Numansdorp, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Pleuntje BLOOS  1816-1885 
  2. Teunis BLOOS  1822-???? 


Notities over Jan Teunisz BLOOS

Expeditie.Heden den 16e Januarij 1829, Kompareerde voor ons Vrederegter van het Kanton Oud Beijerland- Adriana de Paus, Arbeidster, woonende te S Gravendeel, - te kennen gevende, dat zij, voornemens zijnde een Huwelijk aan te gaan, daar toe niet kan worden toegelaten, uit hoofde zij geen bewijs van het overlijden van haar Moeder Grietje Groeneweg, gewoond hebbende en in jaren 1807, of 1808, in de Gemeente Numansdorp overleden, zonder dat er eenige aanteekening in het Register van Overlijden die Gemeente is gedaan, kan overleggen aan ons verzoekende die Acte van Overlijden door een Acte van bekendheid te willen doen vervangen - Aan welk verzoek voldoende, hebben, ter onzen Requisitie, zich voor ons gesisteerd: 1. Jan de Winter, oud 60 jr. - 2. Jan Bloos, oud 43 jr. - 3. Aart Nieuwland, oud 32 jr. en 4. Klaas 't Hoofd, oud 28 jr., allen arbeiders en te Numansdorp woonachtig - Welken ons hebben verklaard dat zij bovengemelde Grietje Groeneweg, in leven Huisvrouw van Hendrik de Paus zeer wel hebben gekend, en zeker eve ten, dat, hoewel daar van geene aanteekening op de Registers van Overlijden heeft plaats gehad, Zij in de Jaren 1807, of 1808 in de Gemeente van Numansdorp is overleden verklarende zij verder, het bovenstaande waar waarheid te kunnen attesteren, als met haar omgang gehad hebbende - Waarvan een Acte Gratis en Vrij van Zegel ten gevolge van het Certificaat van Onvermogen door den Heer Burgemeester van S Gravendeel en Leerambacht, aan gezegde Adriana de Paus afgegeven op den 9e December 1828 het welke aan de Minute zal worden gehegt. - En hebben de Komparanten ten na gedane voorlezing deze Acte nevens ons en Onzen Griffier onderteekend uitgezonderd Jan Bloos en Adriana de Paus, die verklaarde niet te kunnen Schrijven. Oud Beijerland, ten dage maand en Jaar als boven - .... enz., enz.

Extract. In het Jaar 1829, dinsdags den tiende dag der maand Februarij des middags twaalf ure, compareerden voor ons Thomas Evera, Vrederegter van het Canton Strijen, geadsisteerd van onzen Griffier ons bevindende ter Regtkamer te 's Gravendeel. 1. Gerrit Ewijk, oud 69 jr., van beroep arbeider, wonende in de Gemeente Heinenoord; 2. Willem Arijszoon van de Polder, oud 67 jr., van beroep Arbeider, wonende aan den Blaakschendijk onder Mijnsheerenland van Moerkerken; 3. Pieter den Heer, oud 48 jr., beroep Arbeider, wonende aan den Blaakschendijk onder Heinenoord; 4. Arij van de Polder, oud 39 jr., beroep Arbeider, wonende aan den Blaakschendijk onder Mijnheerenland van Moerkerken voornoemd. Alle getuigen, de vereischten hebbende ten dele, bij de wet bepaald dewelke, ten verzoeke van Adriana de Paus zonder beroep geboren onder Ridderkerk en wonende te 's Gravendeel. Hebben verklaard om te dienen daar en alwaar zulks zal worden gevorderd te zijn overeenkomstig de waarheid en van hunne volkomne wetenschap, dat de Rekwirante het bewijsstuk van woonplaats, leven of dood, van haar vader met namen, Hendrik Pieterse de Paus, het welk zij bij de voltrekking van haar voorgenomen huwelijk moet produceeren, niet kan bekomen, en zulks wel om, dat den zelven Hendrik Pieterse de Paus na, hunne beste kennis en wetenschap voor ongeveer drie en twintig of vier en twintig jaren geleden zijne huisvrouw Grietje Pieterse Groeneweg, moeder van de Rekwirante, op eene klandestine wijze heeft verlaten, als van de Plaat genaamd de Tiengemeten onder de Gemeente, Zuid-beijerland genaamd den Hitzerd vertrokken zijnde, bij de Cavallerie dienst nemende, zonder dat men na die tijd, niet tegenstaande, alle aangewende moeite, van deszelfs leven of dood eenig berigt heeft kunnen bekomen. Gevende de, de deposenten voor redenen, van wetenschap, namelijk Willem Arijszoon van de Polder en Arij van de Polder, dat zij beiden Eigen Neeven zijn, van de Rekwirante Adriana de Paus welke een nagelaten dochter is van voornoemde Hendrik Pieterse de Paus en, van wijlen Grietje Groeneweg als mede, de deposanten Gerrit Ewijk en Pieter de Heer dat zij beiden een reeks van jaren met laatst genoemde Persoonen, en daar na met de rekwirante zelve. Vriendschappelijk hebben verkeerd, en het de deposanten gezamenlijk nog zeer ... kennelijk is dat voornoemde Hendrik Pieterse de Paus zijne huisvrouw Grietje Pieterse Groeneweg na hun beste onthoud in deze, voor drie, of vierentwintig jaren geleden heeft verlaten, zonder daar van echter de preciese tijd te kunnen bepalen, zonder dat zij na die, tijd van, deszelfs verblijfplaats leven of dood immer eenig berigt hebben kunnen bekomen, van al het welk wij dit Procesverbaal op gezegeld Papier hebben opgemaakt, krachtens een certificaat van onvermogen op den negende december voorleden Jaars achttien honderd achtentwintig door den Burgemeester van 's Gravendeel en Leerambacht uitgereikt. Welk Procesverbaal ... enz., enz

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Teunisz BLOOS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Teunisz BLOOS

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Teunisz BLOOS


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 oktober 1785 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1785: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Het eerste exemplaar van The Daily Universal Register (het latere The Times) wordt gepubliceerd.
    • 14 februari » Paus Pius VI creëert veertien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Imola Gregorio Barnaba Chiaramonti.
    • 23 mei » Uitvinding van de bifocale bril door Benjamin Franklin.
  • De temperatuur op 21 april 1815 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
    • 1 maart » Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
    • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
    • 10 april » De Tambora op het Indonesische eiland Soembawa barst uit.
    • 18 juni » Slag bij Waterloo
    • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.

Over de familienaam BLOOS

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam BLOOS.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over BLOOS.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam BLOOS (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Cock Rijerkerk, "Genealogie Rijerkerk - Bronner", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijerkerk-bronner/I134839.php : benaderd 28 april 2024), "Jan Teunisz BLOOS (1785-????)".