Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee (± 1200-1289)

Persoonlijke gegevens Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee 


Gezin van Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee

(1) Hij is getrouwd met Mathilda van Virneburg.

Zij zijn getrouwd.


(2) Hij is getrouwd met Hillegonda van Voorne.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1248.


Kind(eren):

  1. Jan van Renesse  ± 1245-± 1295 


Notities over Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee

REF / AFN / Custom: 4885 /  / , Heer van Zierikzee, (uit het geslacht van de heren van Voorne)
Name: Costijn (Constantijn) van /Renesse/
Sex: Male
Modify Date: 5 Sep 1994
Birth: Abt 1200
Marriage: Abt 1245, Hillegonde van /Voorne/, m. Abt 1245
Son: Abt 1245, Jan van /Renesse/ [4886], (b. Abt 1245, ), (d. Abt 1295, ), Heer van Zierikzee
Death: Abt 1248

======================

rob_gomes.ged

In 1229 hadden zij nog geen zoon. In een oorkonde van 15 mei 1229 ruilt Graaf Floris IV dan met heer Costijn grond in Schouwen tegen goederen in Zierikzee. De graaf belooft hierbij dat, indien Costijn geen zoon zou nalaten, diens dochter van de graaf o.a. het land genaamd Dircsland in leen zou krijgen.
Omstreeks 1230, bouwde Costijn van Zierikzee (Costijn II van Renesse) de eerste versie van kasteel Moermond  op grond die hij had verkregen van Floris IV in ruil voor voor bezittingen in Zierikzee. Dirksland is bekend sinds 1229, waarbij het genoemd wordt in een ruil van goederen tussen Graaf Floris IV van Holland met een zekere Costijn uit Zierikzee. De kleinzoon van Costijn, Jan III van Renesse, leider van de Vlaams gezinde anti-Hollandse partij in Zeeland (Guldensporenslag), kreeg een diepgaand meningsverschil met de machtige edelman Wolfert van Borsselen (geb. in Veere circa 1430, overl 29 apr 1487), die ook Heer van Veere was. In 1296 was Floris V vermoord en vele edelen trachtten in de gunst te komen bij diens zoon Jan I, die zijn vader opvolgde. Jan III van Renesse werd beschuldigd van een samenzwering tegen de nieuwe graaf en als gevolg daarvan werd zijn kasteel belegerd en later vernield. De bezittingen van Jan van Renesse kwamen ten slotte in handen van Witte van Haamstede, die een bastaardzoon van Floris V was.
Slot Moermond
De geschiedenis van het even buiten Renesse gelegen Slot Moermond begint in de 13e eeuw. In de jaren 1229 tot 1244 stichtte Costijn, Heer van Rietnisse, het eerste Slot Moermond. Dit Slot ging in 1297 door gevechtshandelingen verloren. Na de moord op Graaf Floris V werd het Slot, inmiddels bewoond door Jan van Renesse, na belegering door Wolfert van Borselen veroverd en vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Jan van Renesse vluchtte naar Vlaanderen.
Met de overgebleven materialen van de ruines werd in 1321 een kleiner kasteel gebouwd, dat ter onderscheiding van het eerste, Moermond II werd genoemd. Het hoofdgebouw van dat Slot was rechthoekig en twee hoeken werden verstevigd door ronde torens. Het poorthuis van Moermond II vormt thans het oudste deel van het huidige Slot (Moermond III).
Tussen 1350 en 1450 werd het tweede kasteel geplunderd en wederom met de grond gelijk gemaakt. Bij de verwoesting is het poorthuis blijven staan.
Uit historische gegevens kan worden opgemaakt dat het kasteel in 1513 door Jacob van Tuyll, Heer van Serooskerke, Welland en Moermond werd herbouwd. Het in 1513 weer opgetrokken Slot is door de verschillende bewoners bij herhaling aanzienlijk gewijzigd.
Het tegenwoordige 17e eeuwsche aspect werd verkregen door de bouw in 1612 van een acht-kantige toren en vleugel. Deze verbouwingen zijn in Dordtse stijl uitgevoerd. Bijzonder schilderachtig zijn de trapgevel en de slanke toren. De karakteristieke toegangspoort met drie-hoekig fronton toont o.m. het wapen van Zuytland met daaronder als tekst:

Virtus post fata virescit'', hetgeen betekent:
"door tegenslagen komt de deugd tot ontplooiing''.
De aankleding van het Slot is evenals de uiterlijke vorm in de loop der tijd aanmerkelijk veranderd. De werkzaamheden die Moermond enigermate gerieflijk en echt bewoonbaar moesten maken werden in 1911 verricht. Er werd onder meer een portaal met toegang tot de benedenzaal, alsmede een zgn. hall en een specifieke eetzaal, gerealiseerd.
De watersnoodramp van 1953 heeft aan het Slot veel schade toegebracht. De toenmalige slotheer Vriesendorp zag in bewoning geen perspectief meer en besloot het kasteel voorgoed te verlaten en een veiliger woonplaats te zoeken.
De huidige eigenaar van het Slot is thans een Stichting, opgericht door de Commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland in 1955.
Om het slot en landgoed in stand te kunnen houden, wordt het momenteel door het houden van festiviteiten en als conferentie-oord gebruikt.
De verschillende vergaderzalen hebben namen gekregen die de sfeer van het kasteel nog eens benadrukken, zoals: Witte van Haemstedezaal (50 mø), Tuyll van Seroos-kerkezaal (40 mø), Porquinzaal (30 mø), Jan van Renesse-kamer (30 mø) en Moggekamer (12 mø).
Bron: Congrescentrum Slot Moermond, Laone 12, 4328 EK RENESSE.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Constantijn II van Renesse

Constantijn II van Renesse
± 1200-1289

(1) 
(2) 1248
Jan van Renesse
± 1245-± 1295

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Renesse

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Renesse.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Renesse.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Renesse (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I61653.php : benaderd 23 juni 2024), "Constantijn II van Renesse Heer van Zierikzee (± 1200-1289)".