Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer (1893-1952)

Persoonlijke gegevens Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer 


Gezin van Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer

Hij is getrouwd met Ida Alphonsine Suze Antonia Lambertina Wijers.

Zij zijn getrouwd op 14 oktober 1919, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer

https://sites.google.com/site/rechtsherstel/n

om politieke redenen gedetineerd in de Cellenbarakken te Scheveningen

===========

Burgermeester van Oirschot, Directeur der N.V. "Residentiebode te 's-Gravenhage(1946).
Woonachtig: in het jaar 1946 Prinsenweg 28 Wassenaar, Zuid-Holland, Nederland

===========

http://www.apriana.nl/niod/1949-12-29o.html

6.      Jhr. Mr. C.H.M.J.J. VAN NISPEN TOT SEVENAER.

(Uit het proces-verbaal POLITIEKE RECHERCHE AFD. 's-GRAVENHAGE)

      In dit verband hoorde ik, verbalisant, op 7 October 1946, den getuige
      Jhr. Mr. CAREL HERMAN MARIA JOSEPH JAN VAN NISPEN TOT SEVENAER.
oud 53 jaren, van beroep directeur der N.V. "Residentiebode", wonende Prinsenweg 28 te Wassenaar, thans om politieke redenen gedetineerd in de Cellenbarakken te Scheveningen, die mij desgevraagd het volgende verklaarde:
      "Sedert 1933 ben ik (tot op heden) directeur der N.V. "Residentiebode" te 's-Gravenhage. Begin 1943, juisten dag en datum kan ik mij niet meer herinneren, zijn er besprekingen geopend tusschen den auteur W. VAN DEN HOUT, gewoond hebbende in het Bezuidenhoutkwartier, alhier en thans naar ik meen gedetineerd te Amsterdam en mij, om te komen tot oprichting van een camouflage-spotblad contra de Duitschers, met de bedoeling om, na het verschijnen van enkele nummers, die moesten dienen om de Duitsche autoriteiten een rad voor de oogen te draaien en erg meegaand waren met de Duitsche propaganda, de illegaliteit in de uitgave er van te betrekken en er dan een soort "legaal-illegaal" blad van te maken, met sanctie der Duitschers. VAN DEN HOUT, die van het plan en later de uitgave, de geestelijk vader was, ging zelfs zoover, om pogingen in het werk te stellen, voor financiering van Duitsche zijde van de uitgave. Na een periode van voorbereiding kreeg het plan vaster vorm en zoo verscheen ongeveer eind 1943, juisten dag en datum kan ik mij niet meer herinneren, de eerste editie van het bovenbedoelde orgaan, onder den naam "De Gil". De tekst van het blad werd, voor zoover mij bekend, opgesteld door VAN DEN HOUT, terwijl later H.A. SEYFFARDT er bij gekomen is, en de opmaak van "De Gil" verzorgde, zooals het aantrekkelijk indeelen der diverse artiekelen. Voor zoover ik weet strekten de werkzaamheden van SEYFFARDT zich niet verder uit.
      Na het verschijnen van enkele nummers is er inderdaad de illegaliteit in betrokken. Ik kan me een naam in dit verband herinneren, namelijk CAGELING, nadere gegevens zijn mij niet bekend. Volgens mededeeling van mijn advocaat is dit het geval geweest vanaf het negende nummer. Inderdaad is de uitgave van het blad gefinancierd van Duitsche zijde, het Rijkscommissariaat Abteilung Volksaufklärung und Propaganda. "De Gil" werd gedrukt op de drukkerij van de "Residentiebode" tot een oplaag van naar ik meen te herinneren 100.000 exemplaren, terwijl het meermalen voorkwam, dat er moest worden bijgedrukt. Ik was daar alleen bij betrokken, voor zoover het zetten, drukken en papierleverantie betrof. Ongetwijfeld is door de Duitschers onder onder wier auspicien het blad werd uitgegeven, flink verdiend. Hoe de financieele regeling was tusschen VAN DEN HOUT en SEYFFARDT eenerzijds en de Duitschers anderzijds, is mij in het geheel niet bekend. De exemplaren van "De Gil", die U mij thans laat zien, herken ik als te zijn de bladen, die ik in mijn verklaring noemde (Ik, verbalisant, toon getuige VAN NISPEN, de als bijlagen S 10 tot en met S 19 bij dit proces-verbaal gevoegde stukken van overtuiging)".
      Na voorlezing en volharding teekent hij in concept,

C.H.M.J.J. VAN NISPEN TOT SEVENAER 5.
14 uur n.m.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 juni 1893 lag rond de 16,1 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 83%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 17 januari » Een 'veiligheidscomité' o.l.v. Sanford Dole pleegt een staatsgreep en zet koningin Lili'uokalani af: het eerste geval van VS-Amerikaans imperialisme.
    • 23 februari » In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
    • 10 maart » Ivoorkust wordt een Franse kolonie.
    • 15 april » Oprichting van de Christene Volkspartij.
    • 1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
    • 15 november » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Basel.
  • De temperatuur op 14 oktober 1919 lag tussen 3,9 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 7,1 °C. Er was 5,7 mm neerslag. Er was 0,8 uur zonneschijn (7%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 11 maart » Het Paraguayaans voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis en verliest thuis met 5-1 van buurland Argentinië.
    • 13 april » Britse en Gurkha troepen vermoorden in Amritsar, India ten minste 379 ongewapende deelnemers aan demonstratie in het kader van de geweldloos-verzet-campagne van Gandhi
    • 4 mei » Leden van de 4 mei-beweging demonstreren op het Tiananmen-plein tegen het verdrag van Versailles en het onvermogen van de Chinese regering.
    • 7 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk.
    • 23 september » Oprichting van de Portugese omnisportvereniging CF Belenenses.
    • 28 september » Nederland krijgt algemeen kiesrecht (m/v) door inwerkingtreding van de initiatiefwet-Marchant ("de Wet-Jacobs")
  • De temperatuur op 6 november 1952 lag tussen 6,3 °C en 10,2 °C en was gemiddeld 8,5 °C. Er was 13,9 mm neerslag gedurende 8,2 uur. Er was 3,0 uur zonneschijn (32%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1952: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,3 miljoen inwoners.
    • 28 april » Het Vredesverdrag van San Francisco treedt in werking; Japan herwint zijn soevereiniteit.
    • 23 september » Richard Nixon houdt zijn "Checkers"-toespraak (genoemd naar zijn cockerspaniël Checkers)
    • 3 oktober » Het Britse leger test in Australië zijn eerste atoombom.
    • 20 oktober » De Britten roepen in Kenia noodtoestand uit. De Mau Mau-opstand begint.
    • 25 oktober » De Geïllustreerde Pers brengt het eerste Nederlandse exemplaar van het weekblad Donald Duck uit als bijlage van het damesblad Margriet.
    • 26 december » De oorlogsmisdadigers Herbertus Bikker, Sander Borgers, Klaas Carel Faber, Jacob de Jonge, Willem van der Neut, Willem Polak en Antoine Touseul ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Nispen tot Sevenaer


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I371157.php : benaderd 30 april 2024), "Jhr. Carel Herman Maria Joseph Jan van Nispen tot Sevenaer (1893-1952)".