Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht (± 1367-1437)

Persoonlijke gegevens Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht 


Gezin van Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht

(1) Zij is getrouwd met Daniel Willemszn. van Beveren.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



(2) Zij is getrouwd met Ghijsbrecht Neyssen.

Zij zijn getrouwd


Notities over Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht

Woonde met haar 2e man te Dordrecht in "De Drie Coningen" bij de nieuwe brug, sticht het Sint Elisabethsaltaar (van Beverenkapel) in de Grote kerk van Dordrecht 04-10-1431.

http://members.home.nl/herweijer/kwart.htm

10976 DANIEL WILLEMS, overleden 1401.
Daniel Willems werd in 1399/1400 vermeld in Thesauriersrekeningen van Dordrecht. Zijn zoon Willem noemde zich "Van Beveren".
Gehuwd met
10977 SOETE WILLEMSDR VAN BEVEREN, overleden 1437.
Soete stichtte op 04-10-1431 het Sint Elisabethsaltaar (Van Beverenkapel) in de Grote Kerk van Dordrecht. Ze hertrouwde met Ghijsbrecht Neijsse Wouters van Genderen. Met haar tweede echtgenoot woonde zij in "De Drie Coningen" bij de nieuwe brug te Dordrecht.

==================

file:///E:/E-S009/genealogy/!downloads/kwartierstaat%20Arie%20Hemelop.htm#148752

148752. (<74376 ) (>297504 , >297505 ) Daniel Willemsz De Beveren, overl. Dordrecht 1401, tr.
Daniel was knape,vermeld in de thesauriersrekeningen te Dordrecht 1399 en 1400
148753. (<74376 ) (>297506 , >297507 ) Sueta Van Beveren, overl. Dordrecht 1437.
Sueta was fundatrice van de beverenkapel 4-10-1431,zij trouwde na de dood van Daniel met Giselbert Neijsen Woutersz van Genderen,zij woonde met haar tweeden man in de drie coningen bij de nieuwe brug.

===============================

G.D.I. Schotel : Een keizerlijk, stadhouderlijk & koninklijk bezoek in de O.L. Vrouwe-kerk te Dordrecht, 1859.
Keizer Karel, 1540.

In den trans aan de noordzijde van het grootc-, tegenover het O. L. Vrouwc-koor. tusschcn de derde en vierde pilaar van den buik der kerk, oostwaarts op, stond de schoonste kapel van het gebouw, de S. Elisabeth' s of Beveren s kapel, door joffer Sueta van Beveren, eerst met haar neef Daniël van Beveren, vervolgens met Giselbrrt Neyssen gehuwd, in 1431 gesticht en met een wekelijksche mis begiftigd; welke gift door bisschopSweder van Culenborch den8 Oct. 1432 werd bevestigd, Heer Willem van Beveren Knape, zijne vrouw Catharina van Weede en heer Daniël van Beveren, kanunnik ter Groote-Kerke, voegden er eene wekelijksche "de trinitate" en jaarlijksche missen op de hooge feestdagen en S. Maerten's en S. Elisabeth'sdag bij. Ook andere leden van dit geslacht begiftigden haar rijkelijk en sommige bekleedden er de priesterlijke waardigheid in, onder anderen, volgens bepaling van vrouw Sueta in den stichtingsbrief, haar zusters zoon, Heer Daniël Berwouts.
De kapel, door een fraai eikenhouten hek afgesloten, had banken voor de priesters en de familie. Het altaarkleed, door Catharina van Weede geschonken, was een van rood en wit sajet geweven tapijt, met de becldtenis der stichteres, haar wapen en dat van Willem van Beveren en zijne gemalin er in gestikt. In het andere kleed, van zijden damast, uit de jaarlijksche gift van Ö Carolus guldens, door Johanna van Bneckel tot versiering van het altaar geschonken, vervaardigd, waren de H.  Elisabeth met Johannes de Dooper en een geknield liggend beeldje van goud-draad geweven. Boven het altaar stond een kunstig, door den beroemden Jan Terwe uit notenboomen-hout gesneden tafereel, de verrijzenis van den Zaligmaker en de aanbidding van het beest door de koningen der aarde (Openb. XIII) voorstellende. De uitdrukking van verbazing op het gelaat der wachters, moet vooral zeer treilend zijn geweest. Onder dit tafereel hing een fraai schilderij, waarop de Hemelkoningin was afgebeeld,ter zijde van het altaar een ander met de beeldtenisscn van Willem van Beveren en Catharina van Weede en die hunner nakomelingen. Op den grond lag de zerk, die het stoffelijk overschot der stichte-res en harrer afstammelingen bedekte, met het wapen van het
geslacht, een klimmende bever met een gouden kroon op een zilveren schild, en dit onderschrift: per mare et per terras. Aan een der belendende pilaren liet later- Pieter Muys van Holy een bord of tafereel hangen, waaronder men las:

In 't jaar 1557
beviel myn huysvrouw, den xi January van een kind, twaelf weken gedragen, van de lengte als in 't Tafereel staet, levende het als een quartier uers, gedoopt by Jacob Gerritsz pastoer, en werde Maryken genaemt, present Ida Coil moetje, Willem Willemsz weduwe, ouse suster, Anneken Meynaerts dochter ende Adriaentgen Verlinden.

- - - - - - - - - - - - - - - - -  - - -

1747 :

Van de prachtige S. Elizabeth's kapel in den zuilengang tusschen het Groote en L. V, koor was niets meer over. Slechts eenige groote hardsteenen zerken wezen nog hare vroegere op-pervlakte aan. Op den eenigen zerk, die van de kapel was over-gebleven, las men:

Fundata + Sum
1431.

De goederen der kapel bestonden nog en werden door Michiel, kleinzoon van Mr. Cornelis van Beveren, bestuurd.
Van de poort, waardoor Karel V het kapittelhuis binnentrad, was evenmin als van de kapel van den H. naem Jhesu een spoor meer overig; doch de kapel van het H. Kruis, nu de Beverens kapel, stond nog in vollen luister. Zij was den 7 Febr. 1646 het eigendom geworden van den beroemden staatsman en letterkun-dige Mr Cornelis van Beveren, Heer van Strevelshoek, West-ijsselmonde, de Lindt, Ridder van S. Michiel, Gezant der Algemeene
Staten aan de Kroonen van Engeland, Denemarken, Noorwegen, en aan de stad Hamburg, Oud-Raad en Rentmeester-Generaal van Zuid-Holland, Gemagtigde in 't Collegie der Staten-Generaal en in dat der Gecommitteerde Raden, vijfmaal Burgermeester van Dord-recht; een man, van wien men getuigde >dat hij door het groote rad van Staat te helpen voeren zich een roemrijken naarn heeft verworven; dat hij zijn vaderland in volle vrijheid, bevriend met alle naburen, meest Vorsten, bij welke hij Gezant was geweest, zijn geboortestad in rust en vrede, zijn huis vol heil heeft mogen aanschouwen, en dat hij een eeuwig gedenkteekcn in de harten zijner land- en stadgenooten heeft mogen achterlaten." Als geschied- en oudheidkundige maakte hij zich door eenigc opstellen en als dichter door een menigte kleinere dichtstukken, maar vooral door zijn treurspel Mithridates bekend. Hij was curator der Leidsche  Hoogeschool , de Maecenas en vriend der beroemdste geleerden van zijnen tijd. Tegen den wand der ka-pel hing zijne wapenkas en op den grond lag de zerk, waarop zijn wapen en dat zijner vrouw Christina Pyll met acht kwar-tieren, zijn geboorte- (1591) en sterfjaar (1663) en zijne titels en waardigheden waren uitgehouwen. Nevens hem rustten een reeks zijner nakomelingen, waaronder vele voortreffelijke rege-ringsleden en dappere krijgslieden, doch niet zijn zoon Karei, den 12 Augustus l653 in den driedaagschen zeeslag tegen de Engelschen op het schip van kapitein Bankert gesneuveld; een verlies door Barlaeus, Staphorst, Johan van Someren en Godewijck in treurzangen bezongen en door den bedroefden vader op een prachtig marmeren monument in gouden letters dus vereeuwigd.
...
Na deze kapel, door een prachtig met het familie-wapen ge-kroond hek afgesloten, beschouwd te hebben, trad de Vorst voorbij de kapel van S, Andries, nog altijd het eigendom der vischkoopers, in die van S. Catharina. Deze behoorde in liet eind der XVI° eeuw aan Burgemeester Cornelis Fransz. de Witt, doch werd den 5 Junij 1641 door  Mr.Jacob Cornelisz.de  Witt gekocht en sedert de Witts kapel genoemd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Beveren

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Beveren.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Beveren.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Beveren (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I140990.php : benaderd 27 april 2024), "Soete (Sueta) Willemsdr van Beveren Vrouwe van Schroot-Ambacht (± 1367-1437)".