Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jan van Lockhorst

Persoonlijke gegevens Jan van Lockhorst 

Bron 1
  • Alternatieve naam: Johan van Lochorst
  • Een kind van Adam van Lockhorst
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2022.

Gezin van Jan van Lockhorst


Notities over Jan van Lockhorst

Ridder, voogd over zijn broeders zoon 1247. Van hem stamt de tak af, die te Utrecht in Staat en Kerk hooge betrekkingen vervulde en in de 16e eeuw uitstierf. Bron: De Nederlandse Adel (1, pag. 164).

- In 1247 aangesteld als voogdij van zijnen neef Adam. Jan eigent zich de Lockhorster goederen toe, doch 22 Feb 1253 wordt hij genoodzaakt het grootste deel dezer goederen terug te geven, bij uitspraak van bisschop Hendrik van Vianden te Utrecht, die in den scheidbrief Adam een zoon van Adamszoon van Lockhorst noemt en afstammeling van den fundator van het oorspronkelijk klooster op de Heiligenberg. Adam krijgt bij dien uitspraak toegewezen den tienden ten westen van de Eem, en de gerechten van Emelaer, Soest, 't Woud en Scherpenzeel. Zijn oom Jan, de tienden ten oosten van de Eem en het gerecht Coelhorst. Bron: De Nederlandse Adel (1915, pag. 165).

Op 22.2.1254 (OSU nr. 1321) oorkondt bisschop Hendrik, dat de ridders Jan en Adam van Lokhorst hun langdurige twist over verschillende goederen door een overeenkomst te zijner overstaan beslecht hebben. De twee (niet-geestelijke) getuigen zijn: Guhsbert van Goye en Ernst van Wulven, ridders.

- Heer van Coelhorst, ridder. Hij was na doode van zijn vader Adam voogd over diens zoon Adam, maar betwistte hem de leengoederen. Omstreeks 1250 droeg hij zijn huis Coelhorst op aan den Graaf van Gelre. In 1259 werd hij vermeld in den brief waarbij Wouter van Stoutenburg zijn huis Stoutenburg aan den Bisschop opdroeg. Na bijlegging van zijn twist met zijn neef 1253 moest hij afstand doen van de Lockhorster goederen maar behield zelf Coelhorst. Bron: Bijdrage tot de geschiedenis der Utrechtse ridderhofsteden (uitgave 1909).

De twist tusschen hem en zijn neven wordt in het breede uitgedrukt in de memorie van Lockhorst en den brief van Bisschop Hendrick. Wordt vermeld 1253. Hij komt voor in diplomate Wouteri van Stoutenburg waarbij dezelve zijn slot Stoutenburg op draagt aan den Bisschop 1259. Bron: CBG, collectie Regt.

Kasteel Coelhorst
Ligging: dit kasteel heeft gestaan ten noordwesten van Amersfoort langs de rivier de Eem, en wordt ook wel Keulhorst genoemd.
Ontstaan: wanneer het kasteel gebouwd is, is niet duidelijk. De oudste vermelding dateert uit 1253. In dat jaar worden de Lockhorster goederen verdeeld en Jan van Lockhorst krijgt van zijn neef Adam van Lockhorst Coelhorst in leen. Coelhorst is nimmer als ridderhofstad werd erkend.
Geschiedenis
Het kasteel is dus eigendom van de familie Lockhorst, maar hier komt begin 14e eeuw al verandering in, als een Adam van Lockhorst, door woelingen in die tijd, gedwongen wordt zijn goederen te verkopen aan het huis van Abcoude.Later, in 1360, wordt Nijclaesze Ghelen Burgemeester van Amersfoort met het kasteel beleend en daarme komt Coelhorst in het bezit van de stad Amersfoort.Omdat de stad Amersfoort zoveel mogelijk invloed wil hebben in de omgeving, wordt in 1363 afgesproken met de heer van Abcoude, Gysbert, en ook met dienst zoon Zweder, dat ze zullen voorkomen dat Wouter van Lockhorst aanspraken zal maken op Coelhorst. Na het overlijden van Gysbert, beleent Zweder van Abcoude, heer van Gaesbeek, Putten en Strijen, zijn schoonzus Maria van Wallencourt met Coelhorst. Na haar dood komt Coelhorst weer aan Jacob van Gaesbeek, de zoon van Zweder.Deze Jacob van Gaesbeek maakte het zo bont dat hij al zijn Utrechtse goederen al voor zijn dood in 1459 moest afstaan aan de Bisschop. De Utrechtse schepen, Gerrit van Zoest, die dan al op het kasteel woont, wordt in 1460 door de Bisschop beleent met Coelhorst. Tot 1546 bleef het kasteel in bezit van de familie Van Zoest, waarna het overging op de familie Van Esvelt. Door deze familie wordt het goed verkaveld, wat in het begin van de 17e eeuw weer ongedaan wordt gemaakt door de nieuwe eigenaar Jacob van Westreenen. Diens zoon, die ook al Jacob heet, laat het huis grondig restaureren en gaat er in 1648 wonen. Als het geslacht van Westrenen in 1751 uitsterft, komt het in bezit van Jacob Hyacinth Dierout, heer van Coelhorst en Ganswijck. Deze verkoopt al vrij snel het huis samen met zijn zuster en zwager Agatha en Jan baron de Sweerse in 1759 voor f. 14.500,- aan Everard Bonifacius Wittert, heer van Hoogland, Emiclaar, Langenoorth en Schonauwen.12 jaar later verkoopt hij zijn huis al weer en dan komt het in bezit van de familie 'Van Tuyll van Serooskerken', wat het blijft tot 1957. Deze familie laat in 1907 het oude huis restaureren en aan de oostzijde met een vleugel uitbreiden.In mei 1940 werd het kasteel door het Nederlandse leger door brand vernield, maar na de oorlog wordt er weer een eenvoudig huis op de oude nog bestaande funderingen opgebouwd, met uitzondering van de aangebouwde vleugel uit 1907 en de torentjes aan weerszijde van de ingang.De laatste van de fam. van Tuyll was Vincentia Regina Baronesse van Tuyll van Serooskerken vrouwe van Coelhorst, die in 1957 over- leed en het goed naliet aan haar man Jhr. Mr. M.A. Beelaarts van Blokland.
Bewoners
- 1253 Jan van Lockhorst- ca 1310 Adam van Lockhorst- ca 1310 huis van Abcoude- 1360 Nijclaesze Ghelen Burgemeester van Amersfoort- 1390 Maria van Wallencourt -1459 Jacob van Gaesbeek- 1460 Gerrit van Zoest- 1546 familie van Estvelt- begin 17e eeuw Jacob van Westreenen.
- 1648 zoon Jacob vanWestreenen (restauratie)- 1751 familie van Westreenen- 1759 Jacob Hyacinth Dierout, heer van Coelhorst en Ganswijck- 1759 - 1771 Everard Bonifacius Wittert, heer van Hoogland, Emiclaar, Langenoorth en Schonauwen- 1771 Vincent Maximiliaan baron van Tuyll van Serooskerken- 1907 Baron van Tuyll (restauratie)- 1957 Vincentia Regina Baronesse van Tuyll van Serooskerken vrouwe van Coelhorst- 1957 haar echtgenoot Jhr. Mr. M.A. Beelaarts van Blokland

In 1270 (OSU nr. 1791) geeft een ordesgeestelijke van de graaf van Gelre een opsomming van diens leenmannen in het Nedersticht.
â€Å“Bernardus de Dolre; Walterus de Amersfoirt; Gyselbertus de Ruele de bonis C librarum denariorum contulit apud Broecklede et Ruel; Philippus de Rijnyngen et Elyas, filius suus, de bonis iuxta Renum scilicet duobus mansis, quos cum honore dare possent, que bona detinentur de domo de Rijnyngen.
Item Otto de Rijniyngen obtulit unum mansum situm in Langenbroeck, ubi solebat manere.
Item Iohannes de Lochorst optulit curiam, que dicitur Colehorst.
Item Henricus filius Splynter optulit domino comiti in allodium curiam, que dicitur Oedehoff, cum omni attinencia, que bona et ampla est, ut nullus habeat in eisdem bonis aliquam partem nisi comes.
Item Alfordus filius Ernesti de Vlven; item Amelius de Werden.
Item .....â€Â

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan van Lockhorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Jan van Lockhorst

Adam van Lockhorst
± 1200-> 1247

Jan van Lockhorst


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. lockhorst.ged, downloaded 08 Feb 2007

Over de familienaam Lockhorst


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I126706.php : benaderd 26 april 2024), "Jan van Lockhorst".