Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo (????-1532)

Persoonlijke gegevens Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo 


Gezin van Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo

(1) Hij is getrouwd met Barbara (alias Anna) Martens.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Nn Nn.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Kind(eren):



Notities over Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo

http://www.geocities.com/stamboomriandirksen/vanarkelvangrevenbroeck.html

1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.2.2.2.3.1.2.1.1 Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck, zoon van Heer Jan van Grevenbroeck en Christina Staesdr (van der Cruijs) Van Sittert. Raes is overleden in 1532 in Mierlo. Hij is begraven te Mierlo. Raes:
(1) trouwde omstreeks 1495 met NN.
(2) trouwde omstreeks 1520 met Barbara Martensdr, ongeveer 18 jaar oud. Barbara Martensdr is geboren omstreeks 1502. Barbara Martensdr is overleden na 1577, ongeveer 75 jaar oud. Zij is begraven te Gemert.

Kind van Raes en NN:

1 Boneventura Erasmus van Grevenbroeck, geboren omstreeks 1495 Volgt 1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.2.2.2.3.1.2.1.1.1.

Kinderen van Raes en Barbara Martensdr:

1 Anna van Grevenbroeck.
2 Lucia van Grevenbroeck.
3 Maria van Grevenbroeck.
4 Barbara van Grevenbroeck.

================================================

E: Erasmus van Grevenbroeck (Jr Raes), overl. 1532 en begraven in Mierlo, heer van Heeswijck en Dinther (1502,1518), Mierlo (1518) en Bindersveld (lees Bildervelt in Belgie).
Hij testeert 29.9.1532 en legateert het vorsterschap van Mierlo aan Vedastus (van Grevenbroek ??) "zijne neve", maar in leenregister (abusievelijk ?) genoemd natuurlijke zoon. Had bij N.N. twee bastaardzoons en bij Anna (lees Barbara) Martens negen bastaardkinderen, die zijn goederen erfden. Barbara Martens overleed na 26.9.1577 en werd begraven in Gemert.
Erasmus (Raeschen) was volgens het testament (1485) van zijn vader de oudste zoon. Hij was heer van Bilrevelt (Bijlrevelt) en gegoed in Hobbertinghen (huys, hoff, landen, bosschen), Berlinghen (landen en bosschen) en Mierlo (hoeve Ter Hoeffve met toebehoren). Vervolgens bezat hij een jaarlijkse rente van 30 gouden rijnsgulden op de heerlijkheid van Grevenbroek. Cartularium Mierlo stuk nr. 89.
Hij kocht 7 juni 1502 het dorp en de heerlijkheid Hupertingen (Huberdingen) in Luxemburg dat een leen was van de Heer van Heeswijk en Dinther, van. In 1518 verkocht hij dit weer. Taxandria jrg. 13 (1906), blz. 70 (artikel G.vd. Elsen, Heeswijk en Dinther II).
Heer van het huis, dorp en de heerlijkheid Mierlo, en de watermolens op Coll door koop in 1518.
Erasmus testeert 29 sept. 1532 voor twee notarissen en schepenen van Mierlo, en vermaakt Mierlo aan zijn (minderjarig) petekind Jan, oudste zoon van jhr. Franchois, de zoon van zijn broer. Bonaventura van Grevenbroek wordt als eerste van zijn natuurlijke kinderen genoemd (deze moet al rond 1527 zijn gehuwd). Vervolgens wordt Barbara Martens bedacht, bij wie Erasmus de volgende natuurlijke kinderen heeft verwekt: Anna (afzonderlijk en als eerste genoemd); Barbara; Lucia; Maria. Cartularium Mierlo, nr. 91.
Volgens Van Bokhoven maakte Erasmus op 28 sept. zijn testament en op 29 september voor schepenen van Mierlo een codicil. Zie Rijksarchief Noord-Brabant, collectie Baron van Leefdaal, nr. 3, gemerkt B, fol. 32 en Mierlo R. 49 (1533-1534), ongefolieerd. Volgens Van Bokhoven had Erasmus nog meer natuurlijke kinderen: Frans (gehuwd); Dominicus; Bernard (deze laatste bij Barbara Martens). De overtuigend gebrachte opvatting van Van Bokhoven dat Mierlo vermaakt is aan de oudste zoon van voornoemde natuurlijke zoon Frans van Grevenbroek (en niet aan Jan zoon van jhr. Franchois zoon van jhr. Hendrik van Grevenbroek) wordt niet bevestigd door het testament van 29 september uit het Cartularium en de leenverheffing.
Van Schijndel noemt als natuurlijke kinderen van Erasmus nog: Dionisius (verm. 1520-1541); Frans (verm. 1521-1532, priester en rector van een altaar in de kerk van Mierlo); Raes (verm. 1532); en de bekende Vedast (vaandrig in dienst van Z.K.M.).
De door Van Bokhoven genoemde neve Vedast of diens broer Jan worden niet als Van Grevenbroek betiteld. In het testament van jhr. Hendrik van Grevenbroek, de jongere broer van Erasmus, en die van zijn vrouw Everardina Surleth, d.d. 25 juli 1526 is slechts sprake van hun beider wettige zoon en erfgenaam Frans/Franchois (reeds gehuwd met jkvr. Catharina van Meghen) en diens zusters. Ook is er in het testament sprake van zijn zusters kinderen. Cartularium Mierlo, nr. 90.
Omdat in het leenregister Vedast als natuurlijke zoon wordt betiteld, ziet men hem en zijn broer als natuurlijke zonen van jhr. Hendrik van Grevenbroek. De vergissing in het leenregister heeft dan slechts betrekking op een verwisseling van vader, Erasmus of broer Hendrik. Volgens het testament van vader erfde jongste zoon jhr. Hendrik, ‘landen, bempden en bosschen onder Wellen, Vlbeeck, Overbroeck en Berlinghen’, en 50 gouden rijnsgulden op het Land van Grevenbroek.
Na haar relatie met Erasmus van Grevenbroek huwde Barbara Martens (geb. ca. 1501/02, overl. voor 1 feb. 1580) met de Gemertenaar Gerart Lenart Valcx (overl. voor 14 juli 1578) bij wie ze nog vier kinderen kreeg: Catelijn (geb. ca. 1537/38); Adriaen; Marten; en Lenart. Hun nageslacht komt veelvuldig voor in de Gemertse en Helmondse schepenprotocollen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Grevenbroeck


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I101075.php : benaderd 25 september 2024), "Erasmus Joanneszn (Raes) van Grevenbroeck Heer van Mierlo (????-1532)".