Genealogie Peter Tieke » Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman (1777-1829)

Persoonlijke gegevens Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman 

Bron 1
  • Roepnaam Johannes Matthias (Martinus*).
  • Hij is geboren op 5 september 1777 in Warburg, Ossendorf.
  • Hij werd gedoopt op 5 september 1777 in Warburg, OssendorfSt. Johannes Enthauptung Kirche.
  • Beroep: Matrose/Schneider.
  • Geloof: RK.
  • Hij is overleden op 24 februari 1829 in London UK, hij was toen 51 jaar oud.
  • Hij is begraven op 24 februari 1829 in London Burying Ground behind Zoar Chapel, St. Botolph, Aldgate without the Walls of London City, Middlesex.
  • Een kind van Antonius Engeman en Maria Catharina Hoppen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 mei 2024.

Gezin van Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman

Hij is getrouwd met Triphenna Catharina (Fenna ) van der Veen.

Zij zijn getrouwd op 14 september 1811 te St.Willibrordus Oude Pekela 16.09.1811, hij was toen 34 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Antonius Engeman  1815-1909 
  2. Johanna Catharina Engeman  1819-± 1876 


Notities over Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman

Pfarre/OrtOssendorf, St. Johannes Enth.
SignaturKB002-02-T
Seite T_0066/1
BuchtypTaufen
Datum von1. Januar 1726
Datum bis1. Januar 1784

Martinus ist der Urahn fast aller in den Niederlanden je gemeldeten Engemänner.

Martinus kam vermutlich nach Oude Pekela um in der Schiffahrt seinen Lebensunterhalt zu verdienen.
Zu seinem Namen Martinus kam er erst in den Niederlanden. Sein Taufname Matthias wurde hier
zu Martinus verschliffen. Aus der Sterbeurkunde, die in London erstellt wurde, wird deutlich, das er
als Seemann auch nach England unterwegs war. Wahrscheinlich fuhren diese Schiffe von Groningen ab.
Möglicherweise aber auch schon von Pekel A. Nach seinem Umzug nach Bourtange arbeitete er als Schneider. fuhr aber spätestens ab 1822-1823 wieder als Matrose zur See. In London wurde er (51 jährig)
auf dem Friedhof an der Alie Street begraben. (Es kann sein, das Martinus an der Cholera starb die in dieser Zeit in London grassierte. Das ist aber nur eine Vermutung.) Heute ist dieser Platz überbaut, ist aber im Luftbild noch gut erkennbar. die vier den Friedhof umgebenen Straßen tragen noch den Namen wie um 1800.

Londen in de 19e eeuw
Londen leek in de 19e eeuw nog het meest op een enorme achterbuurt. Er woonden twee miljoen inwoners, en er waren 200 000 beerputten. Alle ontlasting kwam uiteindelijk terecht in de rivier de Theems, waar ook het drinkwater uit kwam. Tussen 1830 en 1870 kostte cholera meer dan 40 000 Londenaren het leven. Bij cholera raakt het maag-darmstelsel ontregeld. De ziekte openbaart zich plotseling binnen twee tot vijf dagen na de besmetting.

Zeevaart
In de loop van de 19e eeuw begon ook de zeevaart weer te groeien. Twee dingen droegen hieraan bij. Als eerste nam de vraag naar hout in de veenkoloniën toe. Die ontstond doordat langs de kanalen steeds meer huizen, bedrijven en boerderijen werden gebouwd. Een deel van het hout kwam uit de Drentse bossen, maar dat was lang niet genoeg. Men keek verder en keerde terug met hout uit Noorwegen.

Ten tweede zakte onder meer door de Belgische opstand in 1830 de Hollandse economie in. Dit werkte door op de turfhandel in de Veenkoloniën. Tientallen binnenvaartschippers lieten toen noodgedwongen hun schip registreren als buitenvaarder. Met relatief kleine schepen voer men onder andere op Engeland, Duitsland en Scandinavië.

Eigen zeevaartschool
Sommige schippers keerden na herstel van de markt weer terug op de binnenvaart, maar een groot aantal bleef de zeevaart trouw. Deze schippers lieten grotere schepen bouwen op Veenkoloniale werven. Vooral langs het Winschoterdiep, tussen Hoogezand en Groningen, kwam de scheepsbouw tot bloei.

Omstreeks 1860 had bijna de helft van alle Nederlandse zeeschepen hun thuishaven in de Groninger Veenkoloniën. In 1874 telde Nieuwe Pekela 156 kapiteins, Wildervank 140, Veendam 203, Hoogezand - Sappemeer 63 en Oude Pekela 132. Veendam bezat zelfs een eigen zeevaartschool.

Vaarwegen
Via het Reitdiep stond Groningen in open verbinding met de zee. De Noorderhaven was een getijdenhaven, je had de grote Spilsluizen ter hoogte van de Ossenmarkt en de kleine Spilsluizen bij de Vissersbrug. Het Reitdiep was een moeilijke en gevaarlijke vaarweg, zeker toen de schepen steeds groter werden. De stroom die door de getijden ontstond, verlegde de geulen en zorgde voor ondieptes. Ook stonden er op sommige punten palen net onder de waterlijn, die eerst gediend hadden voor het beschermen van de dijken tegen afslag. Men sloot het Reitdiep af in de buurt van Zoutkamp, waardoor eb en vloed verdwenen, en daarmee de ergste stroming.

Desondanks bleef het voor de grote schepen een lastige vaarweg. Het Damsterdiep werd voor de groeiende schepen ook te ondiep en te smal. Daarom groef men het Eemskanaal naar Delfzijl, dat in 1876 werd geopend. Groningen profiteerde hier niet echt van. Delfzijl ontwikkelde zich in snel tempo tot een voorhaven, wat ten koste ging van Groningen als havenstad. De grotere schepen namen meer lading mee naar Groningen.

Martinus Engeman Beroep/functie: kleermaker
Rol: Weerbare mannen
(in deutsch etwa: Männer die für evtl. Verteidigung -Kriegsdienst-eingesetzt werden
konnten. Bourtange war zu dieser Zeit noch als Fort in Gebrauch)
Voornaam: Martinus
Achternaam: Engeman
Geboortedatum: 5-9-1777
Beroep of functie: kleermaker
Woonplaats: Bourtange
Toegangsnummer: 3 Gewestelijke Besturen in Groningen, 1798-1814 (1815)
Inventarisnummer: 1900 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) ]
Organisatie: Groninger Archieven

Huwelijk 14-09-1811 Oude Pekela
Bruidegom Johannes Mattias Engeman, kleermaker
Vader bruidegom Anton Engeman, kuiper
Moeder bruidegom Maria Catharina Hoppen, kuipersche
Bruid Fenna Christina Jans
Geboren Oude Pekela
Vader bruid Jan Lucas, schoenmaker
Moeder bruid Jantje Berends, schoenmakersche
Diversen bruidegom 34 jaar; bruid 21 jaar
Bron Huwelijksregister Oude Pekela 1811
Aktenummer 2
Registratie datum: 16-09-1811
Huwelijksplaats: Kerkelijke gemeente - Oude Pekela
Bruidegom Joannes Mathias Engeman
Bruid Triphenna Catharina Lucas

Bron Doop- en trouwboek 1783-1811 Kerkelijke gemeente - Oude Pekela
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 641 (Rooms-katholiek), folio 68

Trauzeugen: Gradus Hersen und Hendrik Baalman

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Matthias (Martinus ) Engeman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Pfarre/OrtOssendorf, St. Johannes Enth. Taufen KB002-02-T, https://www.wiewaswie.nl,Huwelijksregister 1811, aktenummer 2 Gemeente: Oude Pekela Periode: 1811,Sterbeurkunde, gefunden unter Huwelijksbijlagen Engeman-Damhuis, Groninger Archieven,Penelope Bonnar - Microfilm Ossendorf - Penelope Bonnar - Microfilm Ossendorf -: -USA;0 _TASK,Zuletzt bearbeitet 14.09.2020
      , Pfarre/OrtOssendorf, St. Johannes Enth. Taufen KB002-02-T, https://www.wiewaswie.nl, Huwelijksreg

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 september 1777 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
      • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
      • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.
    • De temperatuur op 14 september 1811 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1811: Bron: Wikipedia
      • 21 februari » Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
      • 5 juli » Venezuela is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich onafhankelijk verklaart van Spanje.
      • 18 augustus » Bij keizerlijk decreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
      • 18 november » Napoleon Bonaparte voert in de Lage Landen de burgerlijke stand in.
      • 16 december » Zwaarste geregistreerde aardbeving in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).
    • De temperatuur op 24 februari 1829 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
      • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
      • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
      • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Engeman

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Engeman.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Engeman.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Engeman (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Peter Tieke is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter Tieke, "Genealogie Peter Tieke", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-peter-tieke/I11.php : benaderd 10 juni 2024), "Johannes Matthias (Martinus ) (Johannes Matthias (Martinus )) Engeman (1777-1829)".