Genealogie Nieuwenhuizen » Jan "Jan" van Nieuwenhuuse (????-1663)

Persoonlijke gegevens Jan "Jan" van Nieuwenhuuse 

  • Roepnaam is Jan.
  • Beroep: Dismeester en kerkmeester van St. Jacobs..
  • Hij is overleden op 28 september 1663 in Brugge.
    De Staat van Goed ter dezer gelegenheid opgemaakt is zeer uitgebreid en derhalve zeer interessant. Tussen de bezittingen van de overledene spreekt men van een leen genaamd 'Cleyheemerswal' gehouden van den Princelicke Leenhove den Burch van Brugghe in de prochie van Leffynghe oost van der kercke. Een ander leen is gelegen binnen den Ambachte van Camerlyncx in de prochie van Leffynghe noord van de kerke ende oost noord-oost vande Hooghe Peerde Brugghe liggende over den Iperleet, gehouden van 't Hof Ter Waese gheseyt Calckaers leen.


    De plechtige uitvaart van Jan had plaats in de Collegiale Kerk van St. Salvator, met een volle dienst en volle geluid maar aan de geestelijkheid van de Cathedrale Kerk St. Donaes, waar de overledene, als erfelijke redenaar van het Proosse, diende begraven te worden, moest natuurlijk een schadeloosstelling betaald worden.

    Naar gewoonte werden afsterven en begrafenis door een uitklinker aangekondigd.


    Bij het spannen van de rouw ten sterfhuize spreekt men van twee witte kruiskens, vier candelaars en twee dwalen voor het opbaren.


    Achtendertig mannekens dragende flambeeuwen vergezelden het stoffelijk overschot. Er wordt betaald voor de pareure (?) en 't dragen van de vane van St. Jooris, aan de Gilde van de Keerse Ambacht en dan nog aan een tiental godvruchtige gilden waaronder deze van OLV van Laurette en deze van de Blinde Lieden Gasthuis. De kerkvloer was met stroo bedekt. Een groot wit satijne kruis lag op de tombe en drie kleine op het altaar. Voor de uitvaar werden 125 tekens (in het frans mereaux) gegoten waarvan twintid behouden werden om te dienen bij de gefondeerde eeuwige jaargetijde. De steen diende tot het gieten dezer tekens en waarin 's overledens wapens gegraveerd zijn is gespaard gebleven en bewaard in de familie van Caloen-Rotsart, afstammelingen van Jan.

    Er was natuurlijk een brooddeling aan de armen voorzien en bij de paters Recoletten werden 50 missen tot zielerust van de overledene opgedragen.


    Voor- en achterzijde van de 'teeckens' die uitgedeeld werden bij de uitvaart van Jan hadden een diameter van 58/59 mm. (Een afbeelding is bij mij aanwezig).


    De matrijs dezer tekens is bewaard gebleven bij de familie van Caloen-Rotsart de Hertaing.

  • Een kind van Robert van Nieuwenhuuse en Cornelie Bogaerts

Gezin van Jan "Jan" van Nieuwenhuuse

(1) Hij is getrouwd met Anna Stoet.

Zij zijn getrouwd op 24 oktober 1626.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Marie van der Woude.

Zij zijn getrouwd op 3 december 1636 te Brugge.

Jan hertrouwde midts desen vercreghen hebbende dispensatie van onsen heylighen vaeder den Paus van Rome mits wy wat maechsap syn.


Op 9 januari 1638, mits betalen ter tafele, werd aan Jan geconsenteert te beslapen syne bruyt buyten de landen van den Vryen.



Uit dit huwelijk zijn ons tien kinderen bekend, ook in St. Jacobskerk gedoopt, uitgenomen de laatste twee van wie de doop in de kathedrale kerk St. Donaes geschiedde. De reden hiervan is wellicht dat Jan, op zijn beurt, erfelijke redenaar van het Proosse geworden was.


Kind(eren):



Notities over Jan "Jan" van Nieuwenhuuse

Dit gezin woonde te Brugge, in de Oude Zak, op de hoek van Rozendaal, in een huis toebehorende aan Inghel Stoet die gehuwd was met Marie van Nieuwenhuuse, de zuster van Jan, maar die tevens de vader schijnt te zijn van zijn vrouw Anna Stoet.

Jan, vrijlaat in Camerlyncks Ambacht, is dismeester en kerkmeester van St. Jacobs geweest.



Op het einde van zijn leven woonde Jan, samen met zijn vrouw, in een huis dat zij in pacht hadden van Heer en Meester Fr. de Blende, tegen 48 fgr. sjaars. Was dat nog altijd hetzelfde huis in de Oude Zak op de hoek van Rozendael maar dat van eigenaar veranderd was of was Jan intussen verhuisd?


Jan moet een ongeval gehad hebben aan een voet. Twee chirurgyns worden betaald over cureren van een accident op s'overledens voet. Het kwaad moet zich uitgebreid hebben want men spreekt ook van het cureren van s'overledens been. Daarvoor heeft men, onder ander, voor 2-8-0 fgr. brandewijn gebruikt.


Drie dokters, waaronder dokter Montanus, werden bij de zieke geroepen doch tevergeefs. Jan stierf als redenaar van het Proosse en vrylaat in Camerlincx Ambacht op 28 december 1663.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan "Jan" van Nieuwenhuuse?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Nieuwenhuuse


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Anton Nieuwenhuizen, "Genealogie Nieuwenhuizen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-nieuwenhuizen/I3921.php : benaderd 10 juni 2024), "Jan "Jan" van Nieuwenhuuse (????-1663)".