Genealogie Meijboom, Hoogeveen, Akkerman, Camphuijsen » Cornelis Camphuijsen (1753-1828)

Persoonlijke gegevens Cornelis Camphuijsen 


Gezin van Cornelis Camphuijsen

Hij is getrouwd met Engelina Hermina Ribbens.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Cornelis Camphuijsen

stud. Harderwijk 26-9-1772(theologie)

Doesburg 1780 Cornelis Camphuijsen, afkomstig van Doesburg, wordt ingeschreven als poorter in Breda op 28 augustus 1780. Beroep rector der
Latijnsche schoole [GA Breda, Bron: 1-1a 2115/029v]

CAMPHUYSEN (Cornelis), broeder van den voorgaande, geboren te Dockum omstreeks 1750, studeerde aan de Hoogeschool te Franeker onder Everardus Wassenbergh, was zeven jaren Conrector der Latijnsche scholen te Enkhuizen, vervolgens 19 jaren Rector te Breda, en werd van daar den 13den Junij 1799 beroepen tot Rector te Schiedam, waarbij den 20ste daaraanvolgende de waardigheid van Lector met verhooging van bezolding gevoegd werd. Hij aanvaarde den 4den Augustus 1800 beide betrekkingen, met eene redevoering over de noodzakelijkheid van de beoefening der Geschiedenis (1); volvoerde gedurende acht-en-twintig jaren zijne ambtsbetrekking met lof, en overleed aldaar op het laatst van October 1828. Uit zijne echt, met Engelina Ribbers, won hij drie zonen, namelijk: Hendrik Camphuysen, gepensionneerd Kapitein, nog woonachtig te Wageningen; Bernardus Camphuysen overleden te Amsterdam als Geëmploijeerde bij den waarborg van goud- en zilverwerken, en Pieter Camphuysen, in leven Resident van Banda. De nagedachtenis van Cornelis Camphuysen werd in een kort elogium openlijk den 22sten April 1839 gehuldigd, door zijnen voormaligen leerling en opvolger te Schiedam, Mr. Gerard Cornelis Brillenburg.
Zie Boekz., Junij 1829, bl. 733, uit medegedeelde berigten aangevuld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Camphuijsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Camphuijsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 maart 1753 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten zuiden. Typering van het weer: omtrent helder zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 31 oktober 1828 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken bui winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
    • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
    • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
    • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
    • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
    • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.

Over de familienaam Camphuijsen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Carel Meijboom, "Genealogie Meijboom, Hoogeveen, Akkerman, Camphuijsen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meijboom/I324.php : benaderd 24 mei 2024), "Cornelis Camphuijsen (1753-1828)".