13 maart » Slag bij Oosterweel: De Spanjaarden verslaan een geuzenleger nabij Antwerpen.
22 augustus » Komst van de Hertog van Alva met 16 000 soldaten, om de Nederlanden in opdracht van Filips II te straffen voor de Beeldenstorm in 1566 en de opstandigheid in het algemeen. Begin van een schrikbewind. Margaretha van Parma neemt ontslag en vertrekt naar Italië.
20 september » Hertog van Alva stelt de Raad van Beroerten in.
29 september » De Hertog van Alva arresteert tijdens een diner Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad. Beiden worden op 5 juni 1568 in Brussel onthoofd.
23 mei » Tweede Praagse Defenestratie. Enkele raadslieden van de Duitse keizer Ferdinand II worden uit het Koningspaleis in de Praagse Burcht gegooid, deze keer door een honderdtal protestantse edelen. De functionarissen overleven de val, maar dit incident is de aanleiding tot de Dertigjarige Oorlog.
29 oktober » Zaligverklaring van Paschalis Baylon, Spaans Franciscaans broeder, door Paus Paulus V.
13 november » Begin van de synode van Dordrecht. Deze veroordeelt uiteindelijk op 5 mei het arminianisme. Zie Jacobus Arminius en de remonstranten.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I70221.php : benaderd 30 april 2025), "Vranck Jansz van Beest van Heemskerk (1567-1618)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.