Genealogie Meeldijk » Pieter Pieters den OTTER (1778-1837)

Persoonlijke gegevens Pieter Pieters den OTTER 


Gezin van Pieter Pieters den OTTER

Hij is getrouwd met Jacoba VERCIJS.

Zij zijn getrouwd op 15 mei 1815 te Kloetinge.Bron 1


Kind(eren):

  1. Pieter den OTTER  1811-1811
  2. Leijntje den OTTER  1812-1883 
  3. Leuntje den OTTER  1814-????
  4. Helena den OTTER  1816-1863 
  5. Niesje den OTTER  1819-1819
  6. Martina den OTTER  1821-1823
  7. Pieter den OTTER  1822-1874 
  8. Reinbrand den OTTER  1828-1828


Notities over Pieter Pieters den OTTER

NATI Nederlandse
--
Opmerking bij huwelijk in 1815: Erk. kinderen: ingeschr. Leintje geb. 10-12-1812 en Leuntje geb. 10-06-1814 te Kloetinge.
--
"Het arbeidershuisgezin van Pieter den Otter uit Goes vindt het tegenvallen in Veenhuizen en blijft ook niet lang".

De subcommissie van weldadigheid Goes krijgt eind 1825 een plek aangeboden voor een arbeidershuisgezin in de net gestichte kolonie Veenhuizen.

Voordracht.
Goes draagt op 6 december 1823 voor 'Pieter den Otter, oud 44 jaren, geboren te Ridderkerk, thans in deze stad woonachtig, van een gezond gestel, van beroep boerenarbeider, hebbende zich reeds vroeger vrijwillig tot de overneming aan het Stedelijk bestuur aangeboden, met zijn huisvrouw Jacoba Sies, oud 34 jaren, en zijne kinderen Leijntje oud 10 jaar, Leuntje oud 8 jaar, Elena oud 6 jaren & Pieter oud een jaar'.

De permanente commissie van de Maatschappij van Weldadigheid accepteert die voordracht op 13 december 1823.

Aankomst.
Op 2 januari 1824 laat de subcommissie Goes weten dat ze er aan komen, invnrHet gezin Den Otter arriveert in Veenhuizen op 15 januari 1824 en wordt gehuisvest in woning 71 van het eerste gesticht.

Gezinssamenstelling
- Pieter den Otter is volgens die inschrijving geboren op 1 maart 1778. Hij is evenals de rest van het gezin hervormd. Hij is getrouwd met:
- Jacoba Sijs, geboren 1 april 1788. Het echtpaar heeft de volgende kinderen bij zich:
- Leijntje den Otter, geboren 9 december 1812.
- Leuntje den Otter, geboren 9 juni 1814,
- Helena den Otter, geboren 13 februari 1816, en
- Pieter den Otter, geboren 28 december 1822.

Pieter en Jacoba hebben met hun gezin van 15-01-1844 tot 11-07-1827 doorgebracht in de kolonie Veenhuizen (Maatschappij van Weldadigheid). Het gezin vindt het verblijf in Veenhuizen tegenvallen. De familie verlaat met klachten en moedeloos de kolonie.

Moedeloosheid
Na een dik jaar krijgt de permanente commissie een brief uit Goes van ene meneer G. Blaubeen. Gedateerd 20 mei 1825.

Gisteren werdt mij inleggende ter hand gesteld door onzen Heer secretaris van de subkommissie der Maatschappij van Weldadigheid alhier, waarvan ik de eer heb, sedert de oprichting derzelve, lid te zijn:

in deze betrekking zoo wel ook als corresponderend lid het belang dier edele Maatschappij hebben­de trachten te behartigen, en daarin blijvende voortgaan, meende ik ook in dit geval het van mijn pligt te zijn, de Heeren Leden der Permanente Kommissie hiervan te moeten kennis geven met ernstig verzoek tevens om aangaande de gegrondheid of ongegrondheid dier klagten, en den daarbij aan den dag gelegde moedeloosheid, onderzoek te doen, en mij met het bericht van den uitslag daarvan te vereeren.

Er ligt de subkommissie alhier zoo veel te meer aan gelegen, dewijl zij ook niet alleen vele moeijelijkheden ondervindt, in de behartiging van de belangen der Maatschappij; maar ook om dat deze den Otter hier bij velen, en ook bij sommigen harer leden zelve, bekend staat voor een braaf en vlijtig man, wiens klagten des te gereeder ingang moeten vinden, en, bekend wordende, natuurlijk nadeeliger invloed op de belangen der Maatschappij zouden hebben.

De directeur
De permanente commissie heeft genoteerd wat ze met de brief doet. Ze geeft een voorlopig antwoord aan Blaubeen en schrijft aan de directeur der koloniën om zijn licht hierover te laten schijnen. Dat doet hij op 2 juni 1825:

Aangaande den arbeider den Otter wiens brief hier nevens terug gaat, heb ik gemeend geen duidelijker berigt te kunnen geven, dan het extrakt uit zijne rekening over drie of vier maanden; met bijvoeging eener opgave van den winkelwaaren welker voor de op die rekening voorkomende sommen, aan den winkelier, zijn verstrekt; terwijl aangaande het opzigt van Lutjenhuis diend, dat dit laatste huisgezin is slordig en daarom aan de vrouw of dogter van den Otter het schoonhouden en oppassen der kinderen van Lutjenhuis was aanbevolen, waarvoor Lutjenhuis aan den Otter betaalde wekelijks ƒ",60.- die niet in de rekening zijner verdiensten zijn opgenomen, en dus dadelijk zonder eenige korting door hem ontvangen.

De schrijver des briefs is de kolonist Arnoudse, die dit bekend en verklaard, al spoedig na het schrijven, daarom berouw te hebben gehad.

De permanente commissie geeft op 17 juni 1825 een definitief antwoord aan Blaubeen.
Het lukt echter niet om de klachten en modeloosheid van het gezin te neutraliseren en Pieter den Otter en de zijnen verlaten Veenhuizen en de koloniën met ontslag op 11 juli 1827.
--
Bij het huwelijk van Leijntje in 1836 is de vader aanwezig en samen met zijn vrouw wonende in Oost-Barendrecht. De moeder heet dan Jacoba Cijs.
Bij het huwelijk van Pieter in 1849 zijn bede ouders overleden.
--
In het overlijdens extract bij het huwelijk van Pieter in 1849 is hij overleden op twaalf oktober achttien honderd zevenendertig.
--

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Pieters den OTTER?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Pieters den OTTER

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Pieters den OTTER


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Aktenummer 8 Kloetinge

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 maart 1778 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 15 mei 1815 lag rond de 22,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
    • 1 maart » Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
    • 16 juni » Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in. Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny. Zie ook: Slag bij Waterloo. Wellington houdt in de Slag bij Quatre-Bras Franse troepen onder maarschalk Michel Ney tegen.
    • 18 juni » Slag bij Waterloo
    • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
    • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
  • De temperatuur op 12 oktober 1837 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt dampig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
    • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
    • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
    • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
    • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
    • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Den OTTER


De publicatie Genealogie Meeldijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I37050.php : benaderd 24 september 2024), "Pieter Pieters den OTTER (1778-1837)".