Genealogie Meeldijk » Cornelis Adamsz van PIJNACKER (1570-1645)

Persoonlijke gegevens Cornelis Adamsz van PIJNACKER 


Gezin van Cornelis Adamsz van PIJNACKER

(1) Hij is getrouwd met Suzanna Bloys van TRESLONG.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met Sybilla BOTERPOT.

Zij zijn getrouwd


Notities over Cornelis Adamsz van PIJNACKER

Cornelis geb 1570 ,ovl 1645 noemde zich Pijnacker,en was een bekende diplomaat en later tekennaar van topografische kaarten.Hij is geboren achter de kerk in Pijnacker hier stond de ouderlijke woning.
--
Cornelis Pijnacker (Pijnacker, 6 juli 1570 - Franeker, 12 januari 1645) was een Nederlandse cartograaf, hoogleraar en diplomaat.

Pijnacker, zoon van Adam Dircksz.van Kerckhoven/Pijnacker en Johanna (Jannetje) Adriaensdr. van Polanen, studeerde onder meer theologie in Leiden en in Heidelberg. In 1597 promoveerde hij in de rechten aan de Universiteit Leiden. Hij werkte enige tijd als advocaat. Op 27-jarige leeftijd werd hij hoogleraar te Leiden. Op een haar na miste hij een promotie tot rector van de universiteit van Leiden. Teleurgesteld solliciteerde hij naar een vergelijkbare positie in Groningen, wat hem in Leiden op ontslag kwam te staan. In 1614 werd hij benoemd tot hoogleraar in de rechten van de nieuwe Universiteit van Groningen. Twee jaar later werd hij rector magnificus van deze universiteit.

Pijnacker, "in de orientaelsche spraecken wel ervaren", trad tevens op als gezant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in diverse landen in het Middellandse Zeegebied, onder meer in Algiers en in Tunis. Hij kreeg in het bijzonder de opdracht om een vredesverdrag met de Barbarijse zeerovers te sluiten, iets wat ook na een tweede uitzending niet erg lukte. Hij raakte in financiële problemen verwikkeld door de hoge kosten van het vrijkopen van slaven. Hij keerde terug naar Nederland en vestigde zich in 1627 in Drenthe, waar hij gedurende negen jaar zou blijven wonen. In die tijd bracht hij zijn zaken weer op orde. Hij was er advocaat, juridisch adviseur en cartograaf. Het was de periode waarin hij de eerste nauwkeurige landkaart van de provincie Drenthe en van Westerwolde vervaardigde. Westerwolde ontbrak op eerdere kaarten, omdat het als een zogenaamd generaliteitsland gekocht was door de stad Groningen in 1619 en daardoor geen deel uitmaakte van de provincie Groningen.

Na zijn Drentse periode werd hij op 66-jarige leeftijd benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Franeker. Ook hier vervulde hij de functie van rector magnificus. Aan deze universiteit zou hij verbonden blijven tot zijn overlijden in 1645.

Pijnacker was gehuwd met Suzanna van Treslong, dochter van de geuzenaanvoerder Willem Bloys van Treslong en Cornelia van den Heuvel. Na haar overlijden hertrouwde hij met Sybilla Boterpot.

Hij is afgebeeld op het gedenkraam Deo Patriae Academiae (1914) in het het trappenhuis van het Academiegebouw in Groningen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Adamsz van PIJNACKER?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Adamsz van PIJNACKER

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Cornelis Adamsz van PIJNACKER

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Adamsz van PIJNACKER

Cornelis Adamsz van PIJNACKER
1570-1645

Cornelis Adamsz van PIJNACKER

(1) 
(2) 

Sybilla BOTERPOT
± 1608-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1570: Bron: Wikipedia
    • 23 januari » De Schotse Burgeroorlog begint na de moord op James Stewart.
    • 25 februari » Paus Pius V excommuniceert koningin Elizabeth I van Engeland.
    • 17 mei » Paus Pius V creëert zestien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Sant'Agata dei Goti Felice Peretti Montalto en de in 1772 zalig verklaarde Italiaanse bisschop van Piacenza Paolo Burali d'Arezzo.
    • 20 mei » In Antwerpen wordt de eerste moderne atlas uitgegeven door Gilles Coppens de Diest.
    • 1 november » Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1570, richt op de Zeeuwse eilanden veel schade aan.
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1645: Bron: Wikipedia
    • 6 maart » Paus Innocentius X creëert zeven nieuwe kardinalen, onder wie de curieprelaat Benedetto Odescalchi.
    • 14 juni » Slag bij Naseby: grote overwinning van Oliver Cromwell op Karel I.
    • 2 september » Eerstesteenlegging voor de Sael van Oranje, die later zou uitgroeien tot Paleis Huis ten Bosch.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van PIJNACKER


De publicatie Genealogie Meeldijk is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I115890.php : benaderd 2 mei 2024), "Cornelis Adamsz van PIJNACKER (1570-1645)".