Genealogie Lebret » Gerrit LEBRET (1822-1896)

Persoonlijke gegevens Gerrit LEBRET 

Bron 1

Gezin van Gerrit LEBRET

(1) Hij is getrouwd met Antoinetta Wilhelmina HESSELAAR.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 12 juni 1844 te Pasoeroean, Oost Java, hij was toen 22 jaar oud.


(2) Hij heeft/had een relatie met Salimah ??.


Kind(eren):


Gebeurtenis (unmarried).


Notities over Gerrit LEBRET

De 20 jarige kantoorbediende Gerrit Lebret vroeg met toestemming van zijn vader een paspoort aan en vertrok in 1842 naar Nederlands-Indië, daar stichtte hij cultuur-ondernemingen en werd groot suiker-industrieel.


'''Gerrit Lebret † 14 Januari 1896.'''
Gelijk ik reeds met een enkel woord vermeldde, is de zoo algemeen bekende suiker- en koffieproducent, de Heer Lebret, op zijn landgoed Kedawoeng overleden. Zijn bekendheid dankte hij eensdeels aan zijn hoogen leeftijd; hij bereikte den ouderdom van 77 jaren, waardoor hij minstens twee geslachten zag voorbijgaan, doch meer nog aan de vele zaken waarin hij betrokken was en de groote eigenaardigheid aan zijn persoon verbonden.
Lebret had twee eigenschappen, die hem vaak een geheel anderen koers deden opgaan dan zijn werkelijk goede inborst hem aanwees. Hij was een liefhebber van paradoxen en van tegenspreken en hij hield onbuigzaam vol hetgeen hij eens zich had voorgenomen. Ligt daarin voor een groot deel de verklaring voor zyn succes in zijn ondernemingen, tevens geeft het aan waarom Lebret zich zoo veel bittere vijanden heeft gemaakt.
Hij is geboren te Dordrecht en werd nog jong door zijn familie aan stadgenooten aanbevolen om naar den Heer De Vos, destijds eigenaar van het landgoed Kedawoeng bij Pasoeroean, te worden gezonden.
Bedoelde Heer moet al spoedig gezien hebben dat in den jonden protégé van zijn familie iets bizonders stak, althans enige jaren later werd hij administrateur van het land terwijl de Heer De Vos zich op »Gading" terugtrok. Kort daarna wist hij het land in huur te krijgen met zekeren Heer Tilanus en toen de oude Heer De Vos overleed, werd Lebret eigenaar van het land voor f 280 000, = krachtens de bizondere testamentaire beschikking dat hij de bevoegdheid had het voor het hoogst geboden bedrag over te nemen.
Inmiddels was hij gehuwd met juffrouw Hesselaar, de dochter van den postcommandant van Pasoeroean, een nichtje van zijn vroegeren chef en bij diens dood kreeg hij ook liet landgoed Gading onder beding, dat hij voor het graf van den Heer De Vos aldaar had zorg te dragen. Dat heeft hij trouw gedaan, doch op Gading zelf heeft hij nimmer een voet gezet.
Omstreeks 1848 maakte hij met zijn echtgenoote een reis naar Europa en Amerika en kreeg in Holland een opdracht van de Regeering om zich op de hoogte te stellen van de suikercultuur in de West, wat hij ook uit eigen belangstelling wel wenschte te doen. Men stelde zich toen algemeen veel van die cultuur daar voor.
In 1851 keerde hij terug op Kedawoeng, verre van rijk. Daar was hij zelf administrateur en machinist en alles te zamen.
Uit dien tijd dateert een sedert onafgebroken vriendschappelijke betrekking tot de familie Mc. Lennan.
In 1856 was hij degeen, die het ongekende kunstuk volbracht om 100 picol suiker per bouw te maken; daarmede was zijn naam als eerste specialiteit in de suikercultuur op aller lippen.
Lebret leefde betrekkelijk teruggetrokken op zijn land. Vele bekenden had hij, doch zeldzaam weinig vrienden. Men wil dat hij sommige personen hard behandeld heeft, voor anderen daarentegen was hij als de voorzienigheid en vaak hielp hij iemand langs een omweg en onbekend blijvend, terwijl hij openlijk wreed tegen hem optrad. Dat hij door zijn volk als een vorst werd geëerd trof hem op een weeke plek. Hij was een geboren vorst, heerschen was zijn behoefte en hij voelde zich, hoewel volbloed Europeaan, te midden van de inlandsche bevolking als een vader en een vorst, tegelijk. Wee den bestuursambtenaar die hem in den tijd van zijn volle kracht bemoeielijkte. Voor hem bestonden geen wetten dan de voorschriften, die hij had gegeven.
In zijn jeugd moet bij een opgewekt karakter hebben bezeten, maar de vele bedriegerijen, waarvan hij het slachtoffer geweest is en vooral de bittere strijd tegen Resident Van Spall van Pasoeroean, beeft hem tot een ander mensch gemaakt. Hij was door en door wantrouwend geworden, doch niet zonder reden, voor tonnen gouds is hij opgelicht. Gaarne was hij de vormelijke gastheer, zelfs overdreven vormelijk tegenover dames.
Zijn huis hoewel eenvoudig, bood ruimte aan voor vele logés, in den goeden tijd had hij er tot 20 toe. Aan tafel werd nog steeds gerekend op zes a zeven onverwachte gasten en zijn goed voorziene stal met 24 paarden stond op Engelsehe wijze voor de loges ter beschikking. Er heerschte geen weelde of overdaad doch een zeer solide welgesteidheid in zijn woning. Hij zelf was uiteïst eenvoudig.
Aan zijn echtgenoote gaf hij jaarlijks een toelage van f 30,000.— en daarmede werd veel goed gedaan. Op dagen dat dit termijnsgewijze werd uitbetaald, zat hij bladen vol postwissels te schrijven op aanwijzing van zijn vrouw, voor hen die onderstand ontvingen.
Een paar uitlatingen teekenen zijn karakter. Zoo zei hij eenmaal: »ik ben meer op mijn gemak met een schurk dan met een goed mensch, ik weet wat ik aan den eerste heb en kan my in acht nemen; maar de ander kan mij bedriegen."
»Van jonge menschen wilde hij nog wel eens wat leeren, van ouden niet."
Zulke paradoxen waren hem lief om het strijdlustige dat daaruit sprak.
Lebret heeft geen kinderen gehad en het is niet onwaarschijnlijk dat deze teleurstelling ook aan zijn karakter die eigenaardige hardheid heeft gegeven, in het toonen waarvan hij bijna een eer scheen te stellen.
Met hem is een hoogst eigenaardige figuur ten grave gedaald, die ten spijt van zijn gebreken, boven menig goed mensch moet worden gesteld. (Soer. Ct.)
---

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit LEBRET?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit LEBRET

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit LEBRET

Frans van der SALM
± 1750-????
Arij LEBRET
1788-1858

Gerrit LEBRET
1822-1896

(1) 1844
(2) 

Salimah ??
1851-1917


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Gerrit LEBRET



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. De locomotief: Samarangsch handels- en advertentie-blad
    2. Roosje Roos

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 januari 1822 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: betrokken dampig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
      • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
      • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
      • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
      • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
      • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
      • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.
    • De temperatuur op 12 juni 1844 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 27 februari » De Dominicaanse Republiek wordt onafhankelijk van Haïti.
      • 14 maart » Umberto I, koning van Italië († 1900)
      • 13 juni » Linus Yale verkrijgt octrooi op het deurslot.
      • 27 juni » Joseph Smith, leider van de Mormonen, en zijn broer Hyrum worden in de gevangenis te Carthage, Illinois, door tegenstanders van de Mormoonse Kerk gelyncht.
      • 1 augustus » De Zoologischer Garten Berlin, de eerste Duitse dierentuin, wordt geopend.
      • 22 oktober » William Miller voorspelt dat de Wederkomst van Jezus op deze dag zou plaatsvinden. Toen de voorspelling niet uitkwam, leidde dit tot de "Great Disappointment" ("Grote Teleurstelling").
    • De temperatuur op 13 januari 1896 lag rond de 3,5 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1896: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 maart » De Franse natuurkundige Antoine Henri Becquerel ontdekt het fenomeen radioactiviteit.
      • 15 april » Einde van de eerste moderne Olympische Spelen, zie Olympische Zomerspelen 1896.
      • 2 juni » De in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.
      • 27 augustus » Engels-Zanzibarese Oorlog, kortste oorlog uit de geschiedenis, Zanzibar capituleerde na 38 minuten.
      • 13 september » Paus Leo XIII verklaart in zijn apostolische brief Apostolicae Curae de priester- en bisschopswijdingen en Apostolische successie in de Kerk van Engeland ongeldig.
      • 25 december » John Sousa componeert "The Stars and Stripes Forever".
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam LEBRET

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam LEBRET.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over LEBRET.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam LEBRET (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Lebret is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Lucas van Heeren, "Genealogie Lebret", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-lebret/I196.php : benaderd 2 mei 2024), "Gerrit LEBRET (1822-1896)".