Genealogie Krab-van Laar » Gerrit (Gerardus) Gul (1846-1920)

Persoonlijke gegevens Gerrit (Gerardus) Gul 


Gezin van Gerrit (Gerardus) Gul


Notities over Gerrit (Gerardus) Gul

Gul, Gerrit, aartsbisschop van de oud-kath. kerk van Utrecht (Egmond aan Zee 27-10-1847 - Utrecht 9-2-1920). Zoon van Jan Gul, landsman, en Engeltje Tol. Ongehuwd.

Na zijn studies aan het oud-katholiek Seminarie te Amersfoort werd hij in 1870 priester gewijd. Na korte tijd werkzaam te zijn geweest in Amsterdam (H. Johannes en Willibrordus), Zaandam (H. Maria Magdalena) en Utrecht (H. Jacobus) en in Amersfoort als hoogleraar in de theologie aan het Seminarie werd hij in 1886 pastoor van de gemeente van de H. Vitus in Hilversum, waar onder zijn leiding de oude schuilkerk vervangen werd door een nieuwe schuilkerk en pastorie aan het Melkpad. Nadat hij in 1890 opgenomen was in het Metropolitaan Kapittel werd hij in 1892 tot aartsbisschop van Utrecht gekozen als opvolger van Johannes Heykamp. Van deze verkiezing werd voor het eerst geen bevestiging gevraagd aan de Paus. Op 11 mei 1892 vond de bisschopswijding plaats te Hilversum. Consecrator was Gasparus Johannes Rinkel, bisschop van Haarlem. Medewerking verleenden de bisschoppen van Zwitserland en Duitsland. Als wapenspreuk koos de aartsbisschop: Geen waarheid zonder liefde. Onder zijn voorganger Johannes Heykamp was de zg. Unie van Utrecht gesloten, waardoor de kerk van Utrecht een officiële kerkelijke band was aangegaan met de oud-katholieken in Duitsland en Zwitserland. Gerardus Gul ondervond in zijn episcopaat dat een einde was gekomen aan het isolement der oud- katholieken in Nederland. Hij wijdde bisschoppen voor de oud-katholieken in Duitsland, voor de Pools-Nationale Kerk in Amerika en voor de kerk van de Mariavieten in Polen. Hij had contacten met de 'Petite Eglise' in Frankrijk en met de oud-katholieke gemeenten in Nantes en in Parijs. Een voorgenomen reis naar Petersburg werd door de oorlog onmogelijk gemaakt.

Nieuwe impulsen onderging ook het kerkelijk leven. Van bijzonder grote betekenis was de invoering van de moedertaal in de liturgie (1909). Ook het verenigingsleven kwam tot ontplooiing: bijv. het Oud-Katholiek Ondersteuningsfonds, dat binnen de kerk opereerde en de vereniging 'Petrus Buys', die de beginselen van de Oud-Katholieke Kerk naar buiten propageerde. Ook de invoering van de Synode vond onder zijn episcopaat plaats.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit (Gerardus) Gul?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit (Gerardus) Gul

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit (Gerardus) Gul

Jan Gul
1810-1894
Engeltje Tol
1812-1879

Gerrit (Gerardus) Gul
1846-1920


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 27 oktober 1846 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Centraal-Afrika.
      • 17 mei » Adolphe Sax vraagt octrooi aan op de saxofoon.
      • 16 juni » Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.
      • 21 juni » Kroning van Paus Pius IX in Rome.
      • 28 juni » In Frankrijk verwerft de Belg Adolphe Sax het patent op een zes jaar eerder door hem uitgevonden blaasinstrument: de saxofoon.
      • 10 september » Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
    • De temperatuur op 9 februari 1920 lag tussen 0.5 °C en 7,7 °C en was gemiddeld 4,6 °C. Er was 0.8 mm neerslag. Er was 1,9 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub Quick Boys.
      • 26 maart » This side of paradise, het eerste boek van F. Scott Fitzgerald, verschijnt.
      • 10 augustus » Vrede van Sèvres, vredesverdrag tussen de Geallieerden en het Ottomaanse Rijk.
      • 3 oktober » Het Uruguayaans voetbalelftal wint de vierde editie van de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-1 te winnen van Chili.
      • 7 oktober » Het Ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer wordt in gebruik genomen.
      • 5 november » Officiële ingebruikname van gemaal De Waterwolf bij Oldehove, provincie Groningen door koningin Wilhelmina.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Gul

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Gul.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Gul.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Gul (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Krab-van Laar is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    JM Krab, "Genealogie Krab-van Laar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-krab-van-laar/I3184.php : benaderd 4 juni 2024), "Gerrit (Gerardus) Gul (1846-1920)".