Genealogie Kraaijkamp en Langereis » Antje Liets (1840-1895)

Persoonlijke gegevens Antje Liets 


Gezin van Antje Liets


Notities over Antje Liets

geb. Grosthuizen 27-9-1840 des avonds ten 10 ure, de volgende dag aangegeven door vader Jacob Liets in tegenwoordigheid van Cornelis Liets, zonder beroep, oud 75 jaar en Pieter Liets, van beroep landman, oud 29 jaar, beiden van Grosthuizen, respectievelijk opa en oom van Antje., overl. Avenhorn 24-8-1895, begr. Grosthuizen in de afdeling Grosthuizen, getekend nummer 9 om 4 uur 's middags, twee dagen later wordt het overlijden aangegeven door haar man Hendrik, met als getuigen Dirk Schuitemaker, een 32 jarige veehouder uit
Grosthuizen en goede bekende van Antje, ondertr. Oudendijk, tr.(burg.stand) Oudendijk 1-4-1860 het huwlijk wordt, in verband met het overlijden van haar beide ouders, gesloten in
tegenwoordigheid van de beide voogden van Antje en de getuigen Claas de Reus, 36 jaren, arbeider wonende te Oudendijk en broeder van de bruidegom, Tames de Groot, 28 jaren, landbouwer wonende te Oudendijk en bekende van de bruidegom, Jan Liets, 67 jaren, landbouwer wonende te Avenhorn en oom van de Bruid, Jan Liets junior, 40 jaren, arbeider wonende te Avenhorn en neef van de bruid.

HENDRIK DE REUS, geb. Oudendijk 23-2-1835 des avonds ten half tien ure, de volgende dag door de vader aangegeven met als getuigen Jacob de Groot, oud 33 jaren en
Jacob Visser, oud 22 jaren, beide arbeider en wonende te Oudendijk, arbeider, landbouwer, winkelier, overl. Grosthuizen 27-4-1911, begr. Grosthuizen, zn. van Gerrit de Reus, verver,
glazenmaker, en Aaltje Lesjeu. Na het overlijden van haar moeder in 1847 worden Jacob
Liets en Jacob Reek(?), beiden arbeiders van Avenhorn afdeling Grosthuizen, bij behoorlijk geregistreerd besluit van de familieraad ten overstaan van de Kantonrechter te Hoorn, opgemaakt de achtentwintigsten october achtienhonderd....., benoemd en aangesteld tot voogd en toeziend voogd over Antje.
Hendrik heeft voldaan aan zijn plicht op de Nationale Militie. Als Hendriks broer Jan is overleden en zijn schoonzuster Grietje Zulver hertrouwt met Tamis de Groot, wordt op 5 maart 1861 de boedel uit het huwelijk van Jan en Grietje beschreven om de rechten van de minderjarige kinderen van Jan te waarborgen. Hendrik wordt door de belanghebbenden benoemd tot Schatter of Deskundige ter waardering van de roerende en onroerende goederen.
Hendrik is daarvoor, blijkens een procesverbaal van 12 januari 1861, door de kantonrechter beedigd. Op 17 januari 1863 verhuizen Hendrik en Antje naar Grosthuizen.
Op 5 januari 1873 sluit Hendrik met Gerrit Schuitemaker een hypothecaire geldlening af ter waarde van fl. 1.100,-. Als onderpand dient een huis, erf en tuin met het bijbehorende
polderwater aan de noordzijde van de Straatweg te Grosthuizen, gemeente Avenhorn, kadastraal ingedeeld in sectie D en op de legger van de gemeente aangeduid onder nr. 293, als huis en erf groot 4 aren en 20 centiaren, nr. 292, als tuin groot 34 aren en nr. 145, als polderwater groot 1 are en 24 centiaren. Deze lening geschiedt tegen een rente van 5 ten 100 en heeft een looptijd van 6 jaar.
Op 9 augustus 1874 wordt deze lening tegen dezelfde voorwaarden verhoogd met fl. 900,-.
Als op zeven maart 1875 Grietje de Reus in het huwelijk treedt met Jacob Slot is Hendrik als voogd van Grietje aanwezig om zijn toestemming tot het huwelijk te geven. Grietje is de 20 jarige dochter van zijn dan reeds overleden broer Claas.Op 25 maart 1882 ondertekent Hendrik samen met andere ouders een verzoek aan het hoofd van de lagere school van Grosthuizen de heer J.D. Aafjes, om niet naar een andere school te gaan. De reden van het verzoek is dat de heer Aafjes de kinderen zo goed les geeft. De lening bij Gerrit Schuitemaker wordt op 4 januari 1879 nogmaals met fl. 1.000,- verhoogd tot fl. 3.000,-.
Hendrik bezit een groot deel van zijn leven slechts 1 oog omdat een onwillige haan hem het andere oog heeft uitgepikt.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antje Liets?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 september 1840 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Republiek van de Rio Grande verklaart zich onafhankelijk van Mexico.
    • 2 april » De Republiek Los Altos wordt geannexeerd door Guatemala.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch Vicariaat Limburg in Nederland.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
    • 7 oktober » Koning Willem I doet afstand van de troon.
    • 20 oktober » Het gipsverband wordt uitgevonden door de Belgische chirurg Louis Seutin.
  • De temperatuur op 24 augustus 1895 lag rond de 19,0 °C. Er was 3 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Bisschopswijding van Henricus van de Wetering, hulpbisschop van Utrecht, in de Sint Vituskerk te Hilversum.
    • 7 mei » Aleksandr Popov demonstreert radiotelegrafie voor leden van de Russische Sociëteit Natuurkunde en Chemie.
    • 19 juni » In Valparaíso wordt de Chileense voetbalbond ("Federación de Fútbol de Chile") opgericht.
    • 10 november » Eerste voorstelling van de cinematograaf van de gebroeders Lumière in Brussel.
    • 27 november » Tijdens zijn bezoek aan de Zweeds-Noorse club in Parijs ondertekent Alfred Nobel zijn testament, zodoende wordt zijn gehele vermogen aangewend om na zijn dood de Nobelprijs in te (kunnen) stellen.
    • 23 december » In Amsterdam wordt de Bouwonderneming Jordaan NV opgericht, een experiment om te zien of het mogelijk is om de erbarmelijke leefomstandigheden van de arbeidersklasse in de volkswijk de Jordaan te verbeteren zonder overheidssteun.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Liets

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Liets.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Liets.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Liets (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Arnold Langereis, "Genealogie Kraaijkamp en Langereis", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kraaijkamp-en-langereis/I2903.php : benaderd 24 juni 2024), "Antje Liets (1840-1895)".