Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Helmig Jan "Helmig" Hafkamp (1908-2000)

Persoonlijke gegevens Helmig Jan "Helmig" Hafkamp 


Gezin van Helmig Jan "Helmig" Hafkamp

Hij heeft/had een relatie met Maria Grada van Zwam.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)


Notities over Helmig Jan "Helmig" Hafkamp

Naast grond voor het kerkgebouw schonk Willem tijdens zijn leven aan ieder van zijn zeven (nog levende) kinderen een perceel grond waarop ze een eigen woning konden bouwen. Helmig en Grada kregen van vader Willem Hafkamp het 1900 vierkante meter grote landstuk aan de Wieselse Kampweg 12. Hoewel hun huis nog niet af was trouwden ze op 28 juni 1933 en in 1935 was het huis klaar. Er werden drie dochters geboren, Mieke, Dora en Betsie. Later kwamen er nog twee jongens, Wim vernoemd naar opa en Helmig vernoemd naar zijn vader. Helmig en Grada waren vooruitstrevende en moderne mensen, betrokken en ruimdenkend. Hard werken was noodzakelijk en heel gewoon in die tijd en net als iedereen probeerden ze wat extra geld te verdienen. In die jaren voor de oorlog werd begonnen met de aanleg van rijksweg A50 van Apeldoorn naar Zwolle. De sporen van de wegaanleg, langgerekte percelen grond, zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Aan de Wieselse Kampweg, echt direct naast het huis van Helmig en Grada en dus zowat in hun achtertuin, werd het dijklichaam van het viaduct over de nieuw te bouwen snelweg gelegd (de realisatie van deze weg zou na de oorlog niet doorgaan). Enkele werknemers van dit project namen ze in de kost; ze verleenden hen tegen betaling voedsel en onderdak. Naast hard werken hielden beiden ook van ontspanning en met hun kinderen trokken vader en moeder er graag op uit. Pa reed motor en de dochters namen maar wat graag plaats achterop. In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit en veranderde voor iedereen het dagelijkse leven. Helmig en Grada waren beiden zeer anti-Duits en toen zij hiervoor benaderd werden namen zij als vanzelfsprekend Joodse onderduikers op in hun huis; het Amsterdamse echtpaar Goudsmit van midden dertig. In de slaapkamer aan de voorkant boven was een schuilplaats gebouwd. In de diepe hangkast met een houten achterwand zat een onzichtbare toegang: een verborgen luik, gecamoufleerd door hangkleding. Als het luik werd weggeschoven kon je in de verborgen ruimte, gebouwd tussen twee muren, die groot genoeg was voor twee volwassen mensen. Niemand wist van hun bestaan, behalve de huisarts van de familie en Bernard Dijkkamp, de kruidenier die zijn winkel had op de T-splitsing Wieselse Kampweg/Huisakkers. Deze laatste bezorgde immers de wekelijkse boodschappen en zou wellicht aan de hoeveelheid boodschappen op de bestellijst kunnen merken dat dit eigenlijk teveel was voor de familie Hafkamp. Vader Helmig Hafkamp werd op een zeker moment door de Duitsers opgepakt en naar Duitsland overgebracht. Hij kwam terecht in Altenahr, een plaats in de deelstaat Rijnland-Palts waar hij niet slecht is behandeld. In de brieven die hij naar huis schreef vraagt hij ook naar het welzijn van 'Jan en Mien'. Op 10 mei 1945 was de algehele bevrijding van Nederland een feit, de Joodse onderduikers hadden de oorlog gelukkig overleefd en gingen terug naar huis. Over het verdere verloop van hun leven is niets meer bekend.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Helmig Jan "Helmig" Hafkamp?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Helmig Jan "Helmig" Hafkamp

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Helmig Jan Hafkamp


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Helmig Jan "Helmig" Hafkamp



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 augustus 1908 lag tussen 10,3 °C en 18,8 °C en was gemiddeld 14,0 °C. Er was 3,2 mm neerslag. Er was 3,4 uur zonneschijn (23%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
      • 7 februari » Op de rijksmarinewerf wordt de kiel gelegd van het pantserschip De Zeven Provinciën.
      • 14 maart » Maurice Merleau-Ponty, Frans filosoof († 1961)
      • 29 juni » Oprichting van de Congregatie voor de Sacramenten van de Romeinse Curie door Paus Pius X.
      • 1 oktober » De eerste T-Ford loopt van de band.
      • 18 oktober » België annexeert de Kongo-Vrijstaat.
    • De temperatuur op 21 april 2000 lag tussen 9,9 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.7 uur. Er was 5,2 uur zonneschijn (36%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2000: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,9 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Zonenummers worden verplicht in België bij elk telefoongesprek in het binnenland.
      • 17 februari » Het besturingssysteem Windows 2000 van Microsoft verschijnt.
      • 16 maart » Lars Frölander scherpt bij de WK kortebaan (25 meter) in Athene het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag aan: 50,59.
      • 22 april » Agenten van de federale overheid halen Elián González uit het huis van zijn verwanten in Miami (Florida) en brengen hem naar zijn Cubaanse vader in Washington D.C..
      • 8 mei » Hervé Nzelo-Lembi van Club Brugge wint voor de eerste keer de Ebbenhouten Schoen als beste voetballer van Afrikaanse afkomst in de Belgische Jupiler Pro League.
      • 11 november » De kabeltreinramp in Kaprun maakt 155 slachtoffers.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hafkamp

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hafkamp.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hafkamp.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hafkamp (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I16680.php : benaderd 26 april 2024), "Helmig Jan "Helmig" Hafkamp (1908-2000)".