Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Abraham Schut (1725-1798)

Persoonlijke gegevens Abraham Schut 


Gezin van Abraham Schut

(1) Hij is getrouwd met Mayken Jansen van Ommen.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 30 maart 1749 te Ellecom, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jan Sweere Schut  1750-???? 
  2. Hendrick Schut  1752-????
  3. Henderik Jan Schut  1754-1754
  4. Henderik Jan Schut  1755-????
  5. Gerrit Schut  1757-????
  6. Marijken Schut  1761-????


(2) Hij is getrouwd met Anneke Evers.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 13 januari 1784 te Oosterbeek, hij was toen 58 jaar oud.


Notities over Abraham Schut

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede ……… (H. Voorn)
De Klingelbeekse molen te Oosterbeek, no 47, blz 273
De kinderen waren: Gerrit Schut, gehuwd met Hendrikje van de Wall, Cornelis Schut, gehuwd met Fransina Elsibe Hoeffnagels, Hester Schut, die in 1749 met Gerrit Jansen van Ommen trouwde, en Abraham Schut, in 1749 gehuwd met Mayken Jansen van Ommen. Hester Schut is in 1754 als weduwe hertrouwd met Jacob Willem Schuler, geboren in Hessen-Darmstadt.
Jan Pouwel Schut hertrouwde in april 1747 met Johanna van Manen, die weduwe was van Christiaen van der Cluys. Tot in 1753 heeft Jan Pouwel het bedrijf voortgezet, volgens de gegevens uit 1749 toen met vier meiden en knechts. In september 1753 verkocht Schut de molen voor 800 gld aan zijn zoon Abraham, die de molen overigens al enigd tijd in gebruik had. Abraham Schut heeft zeer lang op de Klingelbeekse molen gewerkt en met succes. Hij had geen geldzorgen en genoot als papiermaker zowel als officier en gevolmachtigde van de plaatselijke schutterij, het Mariëngilde, zeker aanzien. In 1783 is Abrahams vrouw overleden, nadat zij met haar man een mutueel testament had gemaakt, waarin onder andere aan de oudste zoon een gouden medaille en aan de jongste een boek met gouden klampen werd gelegateerd. Het in december volgende magescheid tussen de vader en de kinderen Jan Zweer (Zwering, Zweren), Hendrik Jan en Maria (gehuwd met Jan Buyink), liet de vader in de boedel zitten. De kinderen kregen elk 800 gld, welk geld de vader echter tot zijn dood in vruchtgebruik hield. In januari 1784 hertrouwde Abraham Jansen Schut met Anneke Evers. Zijn zoon Jan Zwering Schut is vrijwel gelijktijdig getrouwd, met Petronella Brands uit Rheden, deze zoon pachtte de molen achter het jachthuis op het Loo (no 71). Voor Abraham Schut was het boeren nevenbedrijf niet van belang ontbloot. Hij bezat een stuk land van zes schepel gezaais met twee hofjes daarop, bekend als de Volmert. Dit stukje grond verkocht hij in februari 1784 en kocht toen dichter bij de molen een drie schepel goot kampje, de Haverweide geheten. Uit de verkoop van hooi en het weiden van vee had hij niet onbelangrijke bijverdiensten.
Abrahams tweede zoon, Hendrik Jan Schut, geboren 1755, was pachter van de korenmolen te Wageningen. Hij had op den duur een grote pachtschuld, in 1791 opgelopen tot bijna 2800 gld, waarvan slechts 187 gld kon worden betaald toen Hendriks goederen gerechtelijk werden verkocht. Daar de vader Abraham Schut borg stond, moest hij de schuld aanzuiveren. Dat zal wel de reden zijn geweest, waarom Abraham Schut in mei 1791 op zijn molen een hypotheek vestigde van 2000 gld. Hoewel deze lening na een jaar moest worden terugbetaald, is dit niet geschied. Abraham is in april 1798 overleden en de hypotheek is eerst in 1804 door de erfgenamen afgelost. Abrahams kinderen hebben in november 1802 de molen en het land genaamd de Haverweide voor respectievelijk 3091 en 685 gld verkocht aan mr Johan Hendrik Engelen, secretaris van de stad Arnhem. De molen werd toen omschreven als een vierbaksmolen, elke bak met zes hamers.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede ……… (H. Voorn)
Het Oude Klooster te Eerbeek, no 49, blz 279
Jan Pouwel Schut werd weduwnaar in 1747. Op 9 maart van dat jaar werd het moederlijk erfdeel tussen de kinderen verdeeld. Zij kregen de dubbele papiermolen met zes bakken, op eigen water en grond, met het daarin gevestigde kapitaal, en met de hofstede, die nu de Jan Kersten hofstede werd genoemd, en met een stukje land genaamd de Sibillen Acker. Bovendien kreeg elk der vier kinderen 530 gld, waaruit wel blijkt dat Jan Pouwel Schut een welgesteld man was. Zijn kinderen waren niet allen in de papiermolen geïnteresseerd. De zoon Cornelis verkocht in december 1748 voor 1250 gld zijn vierde part aan zijn broer Abraham. Die bezat toen de helft, die hij in juni 1753 voor 2000 gld verkocht aan zijn vader Jan Pauwel Schut, inmiddels hertrouwd met Johanna van Maanen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Schut?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Schut

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Abraham Schut

Abraham Schut
1725-1798

(1) 1749
Gerrit Schut
1757-????
(2) 1784

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 januari 1784 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1784: Bron: Wikipedia
      • 19 maart » De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa vijftien mensen verdrinken.
      • 15 september » Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
      • 26 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Verenigde Staten van Amerika.
    • De temperatuur op 11 april 1798 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1798: Bron: Wikipedia
      • 17 maart » Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
      • 1 augustus » Slag bij de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.
      • 9 augustus » Oprichting van het Aartsbisdom Minsk in Wit-Rusland.
      • 16 oktober » Oprichting van het Bisdom Warschau in Polen.
      • 29 november » Ferdinand IV van Napels verklaart Frankrijk de oorlog en trekt Rome binnen.
      • 5 december » Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.

    Over de familienaam Schut

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Schut.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Schut.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Schut (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I14355.php : benaderd 10 mei 2024), "Abraham Schut (1725-1798)".