Genealogie Ketelslegers » Daniel Vandormael (1846-1933)

Persoonlijke gegevens Daniel Vandormael 


Gezin van Daniel Vandormael

Hij is getrouwd met Agnes Rutten.

Zij zijn getrouwd op 30 juli 1873 te Bilzen, hij was toen 27 jaar oud.

RFN 7797

Notities over Daniel Vandormael

Markante figuren
uit http://www.bilisium.be/geschiedenis/markantefiguren/kerbendaon

Kêrbendaon
1846-1933



Daniël (Daon) Vandormael werd geboren in Bilzen op 20 februari 1846 als zoon van Henri Vandormael en Gertrudis Ketelslegers. Hij was van beroep mandenmaker (in Bilzen kêrbemaeker) en werd daarom in de dagelijkse omgang Kêrbendaon genoemd.

Door het toenmalige systeem van loting moest Daon zijn legerdienst vervullen. Zijn diensttijd werd nog eens verlengd omdat hij het 'lot' van een andere 'loteling' tegen vergoeding had overgenomen. Dit maakte dat Daon in het leger zat van 1865 tot 1873. Zijn regiment was gelegerd in een plaatsje aan de Franse grens van waaruit hij in 1870 de Frans-Duitse oorlog meemaakte.

Toen Daon na 8 jaar militaire dienst weer thuiskwam, trouwde hij op 30 juli 1873 met Agnes Rutten. Hij begon weer met de uitoefening van zijn beroep als mandenmaker. Zijn waar bracht hij zelf aan de man. Met de handkar volgeladen met manden bezocht hij alle grote winningen in de streek. Zijn beste klant was de hoeve van Coutjoul (Koetsjoêles) in Schalkhoven. De mandenmakerij leverde onvoldoende op om een gezin recht te houden. De vader van Daon, Henri Vandormael, was belast met het onderhoud van de straatverlichting. Rond 1875 kon Daon dit werk van hem overnemen. Iedere avond, kort voor zonsondergang, trok hij door Bilzen, een ladder op de schouder en een bus petrol in de hand. 's Morgens, vlak na zonsopgang maakte hij dezelfde tour om de lantaarns te doven.

Daon was ook in dienst van de gemeente als grafdelver. Een zeer zware stiel, alleen al omwille van het haast moerassige kerkhof. Er doen legio verhalen de ronde over lijkkisten die tijdens de plechtige teraardebestelling, tot ontzetting van de rouwenden, door het grondwater uit de kuil naar omhoog werden geduwd als ware het een verrijzenis. Daon deed deze zware job tot hij 80 jaar oud was! Toen echter in 1927 zijn vrouw stierf, weigerde hij om nog één voet op het kerkhof te zetten. Toen pas kreeg Daon het 'Nijverheidsereteken' opgespeld met daarbij een pensioen van de gemeente van 600 fr. per jaar. Hij overleed in Bilzen op 21 november 1933.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daniel Vandormael?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Daniel Vandormael

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Daniel Vandormael

Daniel Vandormael
1846-1933

1873

Agnes Rutten
1851-1926


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://gw.geneanet.org/fambernaers

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 februari 1846 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mistig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 1 mei » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Japan
      • 21 juni » Kroning van Paus Pius IX in Rome.
      • 10 september » Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
      • 10 oktober » William Lassell ontdekt de grootste maan van Neptunus, die Triton wordt genoemd.
      • 31 oktober » Goedkeuring van de bouw van de spoorlijn Oravița - Baziaș
      • 4 november » Benjamin Palmer verkrijgt octrooi op het kunstbeen.
    • De temperatuur op 30 juli 1873 lag rond de 25,1 °C. De winddruk was 9 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 57%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • In het jaar 1873: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Bisschopswijding van Edmond Dumont, 97-ste bisschop van het bisdom Doornik.
      • 26 maart » Nederland stelt de sultan van Atjeh een ultimatum, zie Atjehoorlog.
      • 1 april » Het Britse stoomschip Atlantic zinkt voor de kust van Nova Scotia, 547 mensen komen om.
      • 20 mei » Levi Strauss en Jacob Davis krijgen patent op de spijkerbroek.
      • 21 juli » In Adair, Iowa beroven Jesse James en de James-Younger gang een trein. Dit is de eerste succesvolle treinberoving in het westen van de Verenigde Staten. In totaal US$3,000 werd gestolen van de Rock Island Express.
      • 27 oktober » Joseph Glidden vraagt octrooi aan op prikkeldraad.
    • De temperatuur op 21 november 1933 lag tussen -1,5 °C en 9,2 °C en was gemiddeld 4,2 °C. Er was 6,3 uur zonneschijn (74%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1933: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,2 miljoen inwoners.
      • 23 januari » De Afsluitdijk, die de Zuiderzee afsluit van de Noordzee, is klaar en wordt beperkt opengesteld voor betalend verkeer.
      • 13 februari » Vondst van een bronzen wijnemmer (situla) (met inhoud) in het Vorstengraf in Oss.
      • 4 maart » Franklin Delano Roosevelt wordt beëdigd als 32e president van de Verenigde Staten. In zijn acceptatie verwijst hij naar de Grote Depressie, met zijn "We have nothing to fear, but fear itself" toespraak.
      • 14 maart » Michael Caine, Brits acteur
      • 10 mei » Honderden Hitler-aanhangers verbranden 'on-Duitse' en 'decadente' in beslag genomen boeken op de Berlijnse Opernplatz.
      • 15 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Deportivo Social y Cultural Iberia, kortweg Iberia.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Vandormael


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Luc van der Straeten, "Genealogie Ketelslegers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-ketelslegers/I18385.php : benaderd 27 april 2024), "Daniel Vandormael (1846-1933)".