Genealogie Jager » Anna Maria Tjarda van Starkenborgh (1590-1638)

Persoonlijke gegevens Anna Maria Tjarda van Starkenborgh 


Gezin van Anna Maria Tjarda van Starkenborgh

Zij is getrouwd met Johan Eppius Huninga.

Zij zijn getrouwd op 18 januari 1624, zij was toen 34 jaar oud.


Notities over Anna Maria Tjarda van Starkenborgh

Het grote familieportret Tjarda van Starkenborgh [verhaal ]

Een van de opmerkelijkste interieurstukken van de borg Verhildersum in Leens is het familieportret Tjarda van Starkenborgh. Deze invloedrijke jonkerfamilie was meer dan twee eeuwen eigenaar van Verhildersum. In het midden van de zeventiende eeuw behoorde het geportretteerde gezin van Allard Tjarda van Starkenborgh en Gratia Susanna Clant tot de meest welvarende borgbewoners in Groningen. Zoals in die tijd gebruikelijk, had ook dit gezin een huis in de stad Groningen. Het was immers de Gouden Eeuw, de glorietijd van de Ommelander adel. Het echtpaar bestelde voor beide huizen diverse schilderijen, waaronder dit familieportret. Het werd in 1670 geschilderd door Martinus van Grevenbroeck. De laatste restauratie leverde enkele verrassingen op.

Door de afmetingen van 3.91 bij 2.82 meter is het schilderij een van de grootste familieportretten, zo niet het grootste, van Nederland.

Afgebeeld zijn, zoals genoemd: Allard Tjarda van Starkenborgh, zijn echtgenote Gratia Susanna Clant en hun toen levende tien kinderen. Twee engeltjes in de lucht houden de familiewapens van Van Starkenborgh en Clant vast. Zij symboliseren gestorven kinderen.

De ouders zitten links op het schilderij op een kleine verhoging. De oudste zoon Edzart Jacob staat in het midden op de voorgrond, de oudste dochter Frederica, tevens het eerstgeboren kind, staat rechts. De andere kinderen: Lambert, Bouwina, Anna, Elisabeth, Barthold, Josina, Albert en Hiddina Anna staan er verspreid tussen. Het portret straalt voornaamheid en rijkdom uit, hetgeen precies de bedoeling van de opdrachtgever zal zijn geweest. De zwierige, uitbundig geplooide kleding, de gloedvolle kleuren, attributen als olijftakjes, pijlen en edelstenen, het zijn kenmerken van toen zeer modieuze Barokstijl, die de schilder letterlijk met verve toepaste.

Behalve personen komen er gebouwen op het doek voor: rechtsboven de borg Verhildersum zoals die er rond 1670 moet hebben uitgezien. We zien hem in zijn grootste vorm: met de oostelijke vleugel, aan de zuidzijde twee puntgevels van het poortgebouw en de westelijke vleugel. Middenachter is de Petruskerk van Leens geportretteerd, die de relatie tussen borgfamilie en Leens tot uitdrukking brengt. Allard was heer van Verhildersum en Leens en had als unicus collator het alleenrecht belangrijke beslissingen te nemen in kerkelijke aangelegenheden c.a.
Voorjaar 1968 kreeg de toenmalige beheerder van de borg Verhildersum, de Vereniging Ommelander Museum voor Landbouw en Ambacht, het portret in bruikleen van de familie Tjarda van Starkenborgh. Het had daarvoor als familiebezit verschillende keren een verhuizing moeten doorstaan. De imposante afmetingen maakten dat het niet door de deuropening van de borg kon. Na langdurig overleg besloot men het doek van het latwerk te halen, om het uiteindelijk op de plaats van bestemming, de zaal, 'muurklaar'te maken. De zaal was kort daarvoor ontstaan door drie kleinere vertrekken samen te voegen, om voldoende wandruimte voor het schilderij te creëren.

In 1989 schonk de familie het portret aan Verhildersum. Een restauratie werd zorgvuldig voorbereid en twee jaar later was het zo ver. Restaurator mevrouw E. F. Mösenbacher uit Den Haag en haar assistente, mevrouw L Speldenkamp, verrichtten in de zomer van 1991 het specialistische project ter plaatse. Borgbezoekers konden het proces op de voet volgen.

Nadat alle vernislagen en overschilderingen waren verwijderd, ontdekte men dat het portret eigenlijk bestond uit twee op zichzelf staande schilderijen. Het kon gesplitst worden in twee even grote panelen, de compositie van ieder deel is evenwichtig. Dat van deze mogelijkheid gebruik is gemaakt, blijkt wel uit de manier waarop de twee delen zijn samengevoegd. Ze zijn ten opzichte van elkaar iets verschoven. Deze fout is niet hersteld bij de restauratie.

Volgens de toenmalige conservator van Verhildersum, de heer F. J. Veldman, is het heel goed mogelijk dat het kunstwerk vanaf het begin bestemd was voor het stadshuis van de familie. Waarschijnlijk was het opgenomen in een betimmering: de rechter en de linker bovenhoek van het schilderij waren niet volledig, maar bleken te zijn aangevuld met stukjes linnen uit andere schilderijen.

Het portret is eigendom van de familie geweest, totdat het aan Verhildersum werd geschonken. Waarschijnlijk is het wel lange tijd buiten beeld geraakt. In 1928 is het schilderij als het ware herontdekt: het lag in een kist opgevouwen als een harmonica, zoals gebruikelijk was bij huishoudlinnen. Op regelmatige afstanden zaten er scherpe vouwen in het doek, waar alle verf was afgesprongen. Hoewel die vouwen nu met veel moeite zijn bijgewerkt, zijn ze nog zichtbaar.

Notitie bij het huwelijk van ANNA en JOHAN: Saturni den 27 Decembris 1623
De Edele Eerentfeste Johan Huninga van Oostwold Raedtsheer deser Stadt Ende de Edele Eer en Deughtrijke Anna Maria van Starckenborch Dochter tott Verhildersum en Gersthusen. Is ten overstaan der E.E. Heren Borgermeesteren Abel en Tammo Coenders des E.E. Heren Gedeputeerde Lambert van Starckenborch des Bruits bruder des E.E. Onno Tamminga en de E.E. Bruders van Huninga De Proclamatie geconsenteert. Gecopuleert per Oving den 18 Januarij 1624

JOHAN is geboren in 1583 in Oostwold, zoon van EPPO HUNINGA en ETTA ENGELKENS. JOHAN is overleden op zaterdag 9 juli 1639, 55 of 56 jaar oud. Hij is begraven in Garsthuizen GR.

Notitie bij overlijden van JOHAN: Beatam resurrectionem hic expectant nobilissimus, amplissisimus Iohan Huninga ab Oostwold, Dominus in Hissema, in Dyckum et Garshusen Toparcha, Consul Groninganus, cum vixisset annos 55 et menses duos, pie obiit Groningae anno 1639, 9 Iulii,
et nobilissima castissimaque Anna Maria Tiarda Van Starckeborgh, Domicella in Hissema, Dyckum et Garshuisen, coniunx exoptatissima, cum explevisset annos 48 duosque menses, in Christo Groningae obdormivit anno 1638, 26 Iulii.

Protulit hunc prisca quae nobilitate refulsit
E magni Hunonis nomine nata domus
Quando tumens amasus Dullarti pepperit undas
Terrasque infusa sorpsit avarus aqua
Attamen ingenio genus exuperavit avorum
Doctorumque fuit doctus Huninga stupor
Starckenborghiacam nolo hic deducere gentem
Vix finem longae nobilitatis habet
Vivit post funera virtus

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Maria Tjarda van Starkenborgh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Maria Tjarda van Starkenborgh

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Maria Tjarda van Starkenborgh

AEPCKO Onsta
1516-1564
Hidde Onsta
????-1618

Anna Maria Tjarda van Starkenborgh
1590-1638

1624

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Tjarda van Starkenborgh


    De publicatie Genealogie Jager is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Irene Jager, "Genealogie Jager", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-jager/R778.php : benaderd 26 april 2024), "Anna Maria Tjarda van Starkenborgh (1590-1638)".